Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Ali Genç

24 OCAK KARARLARI OLMASAYDI SURİYE’LİLERİN YERİNE AVRUPA ÜLKELERİNE TÜRKLER AKIN EDERDİ

Türkiyede çeşitli sebeplerden meydana gelen ekonomik kırizlerle ilgili araştırma yaparken bu konuda Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan “Kırizler Tarihi Raporu”unda verilen bilgiye göre Türkiyenin ilk ekonomik krizinin Cumhuri      Türkiyede çeşitli sebeplerden meydana gelen ekonomik kırizlerle ilgili araştırma yaparken bu konuda Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan “Kırizler Tarihi Raporu”unda verilen bilgiye göre Türkiyenin ilk ekonomik krizinin Cumhuriyetimizin kuruluşunun üstünden 6 yıl geçmeden Dünyadaki kriz nedeniyle yaşanan1929 krizi olduğunu öğrendim.
5 YILDA BİR EKONOMİK KRİZ
Yine bu raporda verilen bilgiye göre o günden yani 1929 Yılı Ekonomik Krizinden günümüze kadar bir çoğunu yaşı 40 ve üstü olanlarında çok iyi hatırylayacağı gibi Türkiyede 15 Büyük Ekonomik Krizin yaşandığı belirtiliyor.
Bu  Raporda;1929’daki Ekonomik bunalımdan ülkemizinde etkilendiği,bu krize Türkiye’nin Osmanlı Borçlarının ilk taksidini ödemesininde eklenmesiyle genç Türkiye Cumhuriyetinin tarihinin ilk döviz krizini yaşadığı bu nedenle paramızın devole edilmesiyle değerinin düştüğü.
1929 yılı ve diğer krizler nedeniyle 2. Dünya Savaşının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisinide etkilemesiyle 1948 yılında, ardından Merhum Menderes döneminde içine kapalılığın terk edilerek dış sermayeye açılma esnasında meydana geldiği.
Kore Savaşı nedeniyle artan ham madde fiyatları nedeniyle 1954 ve yine 1958 deki ulaşılan dış borç nedeniyle yaşanan krizlerin etkisiyle Türkiye’nin hayat pahalılığı yönünden 1959’da Brezilya’dan sonra dünyanın 2.ülkesi olduğu.
ECEVİT KRİZLERİ
DEVLETİ 70 CENTE MİLLETİ İSE NANA(EKMEĞİ) MUHTAÇ ETTİRDİ
Ardından ülkemizin 1969 da hafif bir krizla sarsıldığı bu krizin 1971 yılı 12 Mart darbesine sebep olduğu .
Bizim yaşlarda olanların  ise bizzat yaşadığı en çetin krizler ise hep Ecevit’in millete rağmen kendisinin oluşturduğu veya derin devletin oluşturup onun kabul ettiği çeşitli kata kullilerle millete rağmen ülkemizi idare etmeye çalıştığı dönemlerde yaşandı!!!
Ecevit krizlerinin ilki 1974’de hükümette iken başlayan kriz olmasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşlarının en çok hissettiği, bu nedenle milletin nana(ekmeğe),devletin ise 70 cente(sente) muhtaç olduğu 1978-79  Ekonomik krizidir.
Bu krizle ülkemiz genelinde elektrik kesintileri neredeyse günün çeyreğine ulaştı.
Petrol yokluğu nedeniyle tarım durdu.
Belediyeler bile otobüslerine ve şehir hatları vapurlarına mazot bulamadıklarından çoğu zaman seferlere ara verdiler.
Türkiye Tuz ülkesi olmasına rağmen tuz darlığı,yağ,çay,kahve, sigara,ampül deterjan,tüp gaz  başta olmak üzere akla gelebilen tüm ihtiyaç maddeleri asıl fiyatının birkaç misline Belediyeler tarafından getirilip dağıtılmasına rağmen bulunamıyordu.
24 OCAK KARARLARINDAN SONRAKİ
4 KIRİZİN HİÇ BİRİNDE HER HANGİ BİR MALIN DARLIĞI ÇEKİLMEDİ
Milletin üç adamından biri olan Merhum Turgut Özal’ın cesaretiyle 24 Ocak 1980’de dönemin Başbakanı Demirel tarafından yürürlüğe sokulan ekonomik  karaların ülkemizin kalkınmasına,gelişmesine  ivme kazandırmasının yanında milletimizin darlık ve kıtlıklardan  tamamen kurtarılmasının en net kanıtı ise o tarihten sonra meydana gelen krizlerdir.
24 Ocak 80 kararlarından 21 Şubat 2001de bize özel olan krizlerin sonuncusu olan“Büyük Çöküş “olarak ekonomi tarihine geçen ömrüm olursa yeri geldiğinde geniş bir şekilde inceleyip bilgilerinize arzedeceğim bu kriz Ecevit’in ömrünün sonunda ülkemize ve milletimize miras bıraktığı son krizidir!!!
Ecevit’in son krizi olan bu krize kadar geçen 4 büyük krize rağmen 24 Ocak 1980 kararlarının başarısı bu kararların etkisiyle o tarihten günümüze kadar ülkemizde hiçbir malın eksikliğinin yaşanmamasıdır!!!
Evel Allah(C.C.)’ın izni ve sonrada merhum Özal tarafından alınan 24 Ocak 1980 kararlarının sayesinde ülkemizin hiç bir malın darlığını yaşamadığı krizlerin ilki 1991,ikincisi Millete iki anahtar vaat eden ekonomi profesörü Tansu Çiller’in sebep olduğu 24 Nisan 1994 Krizi.
Ondan sonraki ilk kriz Ekmeğini yedikleri velinimetleri olan millete karşı ekmeksizlik yaparak 28 Şubat 1998 Post Modern darbesini yapanların sebep olduğu 1998-99 krizi.
Bu krizin devamı olan milletimizi bir günde yarı yarıya fakirleştiren 21 Şubat 2001 Krizinden sonrada ülkemizde hiçbir ihtiyaç malının sıkıntısının çekilmemesi Evel Allah(C.C.) izni.
Ardından ise yukarıdada belirttiğim gibi merhum Özal’ın 24 Ocak 80 günü aldığı kararla başlatılan ve kendisinin Başbakanlık müsteşarlığı,12 Eylül darbesinden sonra kurulan Bülent Ulusu Hükümetindeki Başbakan Yardımcılığıyla,yine  kendisinin 1983-89 arasındaki Başbakanlığında fiilen yaptırdığı  uygulamalar,1989-93 arasındaki Cumhurbaşkanlığı döneminde ise desteklediği çalışmaların başarısıdır.
Eğerki Özal sahip oludğu ekonomi bilgisiyle bu günkü maddi ve manevi seyemize gelmemizi sağlayan kararlar alınmasaydı ülkemiz günümüzün Somali si veya en iyi haliyle şu anki parçalanmış halindeki Suriye veya Irak gibi olurdu ve  Avrupa ülkelyerinin sınırlarına koşanlar bizim vatandaşlarımız olurdu.
Ülkemizin önümüzdeki yıl medeni dünyanın hem maddi, hemde manevi yönden onurlu bir üyesi olabilmesi için onun yaptığı ekonomik atılımların yanında, demokratik atılımları ve ulaşmak istediği hedeflerinin yeni anayasamızda sağlanması için gerekenin yapılması dileğiyle.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER