Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Saffet Çalışkan

İşten Ayrılırken Kıdem Tazminatı İhbar Tazminatı Ve İşsizlik Parası Alabilmek İçin Gereken Şartlar-18 Yaşın Altındaki Çalışma Süreleri

Sevgili okuyucularımız  yazımıza başlamadan kurban Bayramınızı tebrik ediyor sağlıklı ve huzur içinde hayırlı bayramlar diliyorum. Bayram ikramiyeleri 4.000.-TL olarak  Bağ- Kur emeklileri için 31 Mayısta hesaba yatırıldı. Yine Emekli Sandığı emeklileri için de ! Haziran Pazar günü hesaplara  yatırıldı. SSK emeklileri için de 2- 3 ve 4 Haziran tarihlerinde yatırılmış olacak.
Bu hafta çok sorula ve mağduriyetlerinde yaşandığı bir konuyu biraz açmak istiyorum. İşten ayrılırken gerek kıdem tazminatı, gerekse ihbar tazminatı alabilmek için dikkat edilmesi gereken hususları ele alacağız.

işten farklı nedenlerle ayrılan işçilerimizin mağduriyet yaşamamaları için aşağıdaki belirteceğimiz hususlara dikkat etmelerinde fayda var. Zira işten çıkarken aşağıda sayacağımız
hususlara dikkat edilmediğinden, tazminat alamayan  kişilere sık rastlamaktayız.

1-Mevsim bitimi nedeniyle işten çıkmak…….kıdem, ihbar tazminatı ve
işsizlik yardımı alamaz.
2-Kampanya bitimi nedeniyle işten çıkmak….her üçünü de alamaz.
3-Statü değişikliği nedeniyle işten ayrılmak.. her üçünü de alamayacaktır.
4-İşçi tarafından zorunlu nedenlerle işten ayrılmak…kıdem tazminatı ile işsizlik parası alır ihbar tazminatı alamaz,
5-İşçi tarafından sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılmak….kıdem tazminatı ile işsizlik yardımına hak kazanır ancak ihbar tazminatı alamaz.
6-İşçi tarafından iş verenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları nedeniyle işten ayrılması halinde kıdem tazminatı ile işsizlik parasına hak kazanır ancak ihbar tazminatı alamaz.
7-Disiplin kurulu kararı ile işine son verilmesi halinde her üçüne de hak kazanamayacaktır.
8-İş veren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeni ile sözleşmenin feshi halinde…kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneğine hak kazanmakla beraber ihbar tazminatı alamayacaktır.
9-İş veren ce sağlık nedenleri ile sözleşmenin feshi halinde…sadece ihbar tazminatını alamaz kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneğine hak kazanacaktır.
10-İş veren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeniyle işten çıkarmada.. hiç birinide de hak kazanamayacaktır.
11-4046 sayılı kanun kapsamında iş yerinin özelleştirilmesi halinde…her üçüne de hak kazanacaktır.

12-İş yerinin devri, işin veya iş yerinin niteliğinin  niteliğinin değişmesi nedeniyle iş sözleşmesinin feshi halinde ise , kıdem ve ihbar tazminatı alabileceği gibi işsizlik parası almaya da  hak kazanacaktır.
18 YAŞIN ALTINDAKİ ÇALIŞMALARIN EMEKLİLİĞE ETKİLERİ
Sevgili okuyucularımız bu hafta  son olarak18 yaşından küçük yaşta sigortalı olan ve EYT den yararlanabilir miyim şeklinde bir okuyucumuzun sorusunu cevaplamak istiyorum. Böylece bu konuda ki çok sayıda sorununda açıklığa kavuşmuş olacağını düşünüyorum.
İşe başladıkları tarihte 18 yaşından küçük olanlar EYT’li olur mu? Bu konudaki   sorusu şöyle ,

13/8/1982 doğumluyum. İlk defa 16/4/1999 tarihinde SSK’lı olarak çalışmaya başladım. Mevcutta 5782 prim günüm var. İşe başladığım tarihte 18 yaşından küçük olduğum için EYT li olarak emekli olabilir miyim? Tahir A.

İlk defa 8/9/1999 öncesi sigortalı olan vatandaşların 7438 sayılı Kanunla getirilen EYT düzenlemesi sonrası eski adıyla SSK, yeni adıyla 4/a kapsamındaki sigortalılık statüsünden emekli aylığına hak kazanabilmeleri için kadın ise 20 yıl, erkek ise 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış olmaları ve işe giriş tarihine göre kademeli emeklilik tablosunda belirlenmiş olan 5000 ila 5975 arasında değişen prim gün sayısı koşulunu sağlamış olmaları gerekiyor.

8/9/1999 öncesi işe girmiş olmakla birlikte işe girdiği tarihte 18 yaşını doldurmamış olan vatandaşlar da işe giriş tarihi itibariyle 5000 ila 5975 tarihleri arasında değişen prim gün sayısı koşulu ile 20/25 yıl sigortalılık süresi koşulunu sağlamaları ve işinden ayrılarak tahsis talebinde bulunmaları halinde yaşlılık aylığına hak kazanmaktadır.

Hal böyle olmakla birlikte sosyal güvenlik mevzuatına göre ilk defa 1/4/1981 tarihinden sonra malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasına tabi olarak işe başlamış sigortalıların işe başladıkları tarih itibariyle 18 yaşını doldurmamış olmaları halinde sigortalılık süresinin başlangıç tarihi olarak 18 yaşını doldurdukları tarih esas alınmaktadır. Dolayısıyla ilk defa 1/4/1981 ila 8/9/1999 arasında işe başlamış ve işe başladığı tarihte 18 yaşından küçük olan vatandaşların emekli aylığına hak kazanabilmeleri için;

Prim gün sayısı koşulunu sağlayıp sağlamadıkları hususunda 18 yaşını doldurup doldurmadıkları üzerinde durmaksızın, işe giriş tarihi itibariyle kademeli emeklilik tablosundaki prim gün sayısına bakmaları 20/25 yıllık sigortalılık sürelerini doldurup doldurmadıkları hususunda ise 18 yaşını doldurdukları tarihten itibaren kadın ise 20 yıl, erkek ise 25 yıllık bir sürenin geçip geçmediğine bakmaları gerekiyor.

Ayrıca 18 yaşın doldurulmasından önce geçen sigortalılık süreleri her ne kadar 20/25 yıllık sigortalılık süresinin hesabında dikkate alınmasa da 18 yaşını doldurdukları tarihten önceki sürelere ilişkin prim gün sayıları 5000/5975 prim gün sayısının hesabında dikkate alınmaktadır.

Bu bakımdan 8/9/1999 öncesi işe girmiş okurumuz Tahir beyin kademeli emeklilik tablosuna göre 4/a statüsünden emeklilikte 25 yıl ve 5975 prim gün sayısına tabi olması nedeniyle en az 5975-5782 =193 prim gün sayısı (6 ay 13 gün) daha çalışması, ayrıca sigortalılık süresinin 18 yaşını doldurduğu 13/8/2000 tarihinde başladığı dikkate alındığında emekli aylığı bağlanması şartlarını 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 13/8/2025 tarihinde sağlamış olacaktır.

Diğer taraftan, eski adıyla Bağkur (yeni adıyla 4/b) ve Emekli Sandığı (yeni adıyla 4/c) kapsamındaki sigortalılardan, bir meslek veya sanat okulunu bitirerek, 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre mahkemece ergin kılınmak suretiyle, öğrenimleriyle ilgili görevlerde çalışanlar için 18 yaşın bitirilmiş olması şartı aranmadığından, bu kapsamda 18 yaşın altında kazai rüşt kararı tarihinden itibaren başlayan sigortalılık başlangıç tarihleri, aynı zamanda sigortalılık süresinin başlangıç tarihi olarak esas alınmaktadır.
Sevgili okuyucularımız
Yurtdışında çalışan işçilerimizin bu çalışma sürelerini veya resmi ikameti bulunan ev hanımlarının ikamet sürelerine ait durumlarına en uygun süre hesap edilerek borçlanma işlemleri gerekli belgeleri  izin mevsimi gelmek üzere o nedenle gelirlerken ilgili kasadan veya başkonsolosluklarımızdan alıp getirmeleri halinde Aksaray’daki emeklilik ofisimizde, emeklilik için  durumları değerlendirilip en uygun sürelerin borçlanma işlemleri gerçekleştirilmektedir.

İrtibat telefonu 0 532 541 542 02 70
Gelecek hafta yeni sorularınız ve yeni konularda buluşmak üzere
hoşça kalın….

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER