Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Ali Genç

ŞEHİR EFSANELERİNİ YIKAN, GEÇMİŞİMİZİ AYDINLATIP GÜNÜMÜZE UYGULAMALI GETİREN FESTİVAL!

..

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, yardımcılarıSüleyman Canbulut, Mustafa Karahancı, Güven Kemerkaya ve Serdar Baydar baştaolmak üzere bu seneki değişikliği düşünüp uygulamaya koyan herkesi canıgönülden kutluyorum.

Bu sene kutlanan Ihlara Festivali 1981’den şimdiyekadarki yapılan festivallerden tamamen farklı.

Bu seneki Festival gerçekten ’de öncelikli olarakismindeki gibi tam anlamıyla yerli ve milli bir Kültür festivali!

 Bu festivalde butoprakların değerlerine bağlı olan kendisini yerli ve milli olarak görenherkesin kendisine uygun bulacağı bir etkinlik var.

Yine bu festivalde mankurtklaşanlar haricinde vasat olanvatandaşlarında aileleriyle birlikte 5 değişik günü yaşayabileceklerietkinliklerle ve bunları ete kemiğe büründüren üç boyutlu görsellerledonatılmışlarını görüp gezip bilgi sahibi olabilecekler.

DOÇENT NEVZAT TOPAL YILLARCA İNATLA SÜRDÜRÜLEN ŞEHİREFSANESİNİ GERÇEKLERLE YIKTI!

Daha önce Abideleri ve Kitabeleriyle Niğde/Aksaray Tarihi1973’ün yazarı Tarihçi Merhum İbrahim Hakkı Konyalı’nın bulduğu bir kitabeylebelirtmesine.

Profesör Bekir Deniz’in kale olmayan yerde il veya ilçemerkezi olmayacağı yönündeki beyanına ve yine Profesör Doğan Yörük’e bu konudasorduğum soruya verdiği cevapta şehir efsanesini teyit etmemesine rağmenaksi  uzun zaman ısrarla iddia edildi.

Sadece ısrar edilmekle de kalınmadı konuyla ilgili birçok metne ısrarla Selçuklular zamanında il merkezi olan “Eyüb’ili” ve Osmanlıdönemindeki Aksaray iline bağlı ilçe merkezi olan ismi ünlü İslam KahramanıBattal Gazi ve Babası Hüseyin Gazi ile birlikte anılan günümüz Aksaray ilimerkez ilçesine bağlı Kalepalta(Kaleköy) köyü olan “Eyübeli” ısrarla 1950’lerekadar ortadaki bir köy olmaktan ve Sultan Abdülhamit Hanın Ser kurunu(BaşYaveri) Hacı Ali Paşa’nın memleketi olmaktan başka özelliği olmayan  günümüzün Ortaköy ilçesi olduğu ısrarlavurgulandı.

Yıllarca  varsayılan bu şehir efsanesine son noktayı 17 Eylül günü Festival proğramının 1.günü   Aksaray Zinciriye medresesindekiMedrese sohbetlerine katılarak “2.Kılıçarslan ve Aksaray söyleşisi”konulukonferansında konuşan Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi öğretimgörevlisi “Anadolu Selçuklu Devrinde Aksaray Şehri “ kitabının da yazarıTarihçi Doçent Nevzat Topal hoca konferansında  Eyübili’nin  yerinin günümüz Kalebata köyü olduğunusöyleyerek son noktayı koydu.

NEVZAT HOCA TESÇİL ETTİ HALUK BAŞKAN İSE ŞİFAHENENİNYENİDEN YAPIMINA SÖZ VERDİ!

Tüm tarihçilerin mutabakatıyla Cumhuriyet dönemindeşehirlerde bulunan her birine değer biçilemeyecek tarihi eserlerin yıktırılarakşehirlerin yol, su ,kanalizasyon ve diğer hizmetleri için gerekli olan yapı ve dolgumalzemesi olarak kullanılmasından nasibini alan ve  Selçuklunun en önemli hatta en azbüyüklüğü  Kayseri ve Sivas Şifahanesikadar büyük olan  Aksaray DarulŞifahanesi, Bimer hane veya Tımarhanesinin harabeye dönmesiyle  son birkaçduvarının insan boyundaki kalıntıları bizim dönemimize  kalmıştı.

OSMAN ERTUĞRÜL TARAFNIDAN 9 ASIRLIK ŞİFAHANENİN ŞEHHHAMİT MAHALLESİNE SÜRGÜNE GÖNDERİLMESİYLE YIKIM BOMBASININ ÇEKİLEN PİMİ 2014’Ü15 BAĞLAYAN GECE PATLADI!

2000 yılında Şifahanenin bulunduğu ve kendi ismi ile 9asırdır anılan yerden akla ziyan bir şekilde Osman Ertuğrul tarafından ŞeyhHamit mahallesine sürgüne gönderilmesi, ardından ise  bu ata yadigarının yıkımın yapacak bombanınpimi çekildi.

Pimi çekilen bu bomba 2014’ü 15’e bağlayan gece burasınınvatan hainleri tarafından dozerlere hava edilmeleriyle yer yüzünün tümhazineleri bir araya getirilse satın alınmayacak bu ata yadigarı yapı tamamenyok edilmişti.

Nevzat Topal Hocanın burasıyla ilgili  olarak konferansında verdiği bilgilerdensonra Aksaray’ın idealist birkaç birim amirinden birisi  olan İl Kütür ve Turizm Müdürü MustafaDoğan’ın ve  Başkan Yardımcısı GüvenKemerkaya ile tarafımdan da verilen bilgilerin sonunda bu ata yadigarınıntemelleri üstünde yeniden yapılması konusunda Başkan Yazgı söz verdi.

PROFESÖR YUSUF KÜÇÜDAĞ OSMANLININ KALKINMA DÖNEMİNİN ASILKAHRAMANLARININ AKSARAY’LI İKİ CESUR AMCAOĞLU OLDUĞUNU TARİHİN IŞIĞINDA ORTAYAKOYDU!

Festivalin 3. günü ise 1. gün gibi tarih severlerinilgisiyle yine Medrese Sohbetleri ismiyle Zinciriye Medresesinde yapıldı.

Bu programa ise Karatay Üniversitesi Öğretim görevlisi veilimizi ilgilendiren Cemali Ailesi ve Piri Mehmet Paşa kitaplarının da yazarıolan Tarihçi Profesör Yusuf Küçükdağ hoca anlattıklarıyla özelde  Yükselme döneminin iki kudretli PadişahıYavuz Sultan Selim ve oğlu Kanuni Sultan Süleyman’a Veziriazamlık yapan herkonuda donanımlı, bu donanımını fedakarlık ve samimiyetiyle yoğuran aynızamanda da gözünü daldan, budaktan sakınmayan cesaretiyle Piri Mehmet Paşa’nınÇaldıran, Irak’ın,  Belgrat ile Rodos’unözelliklede bu fetihteki kum torbayı dünya tarihindeki ilk defe kullanılmasıylabu torbalardan her kale burcunun karşısında ondan daha yüksek burçlar yaparakbunlarla toparla yıkılmayan surların  bertarafedilmesinin bu fetihteki başarılarını.

FATİTEN SONRA GEMİLERİ KARADAN YÜRÜTEN İKİNCİ KİŞİ,OSMANLI DEVLETİNİN İLİK İSTİHBARAT TEŞKİLATINI KURAN VE KUM TORBASI İLE YİVLİTOPU İCAT EDEN AKSARAY’LI PİRİ MEHMET PAŞA!

Osmanlı’nın ilk istihbarat teşkilatını kurmasını, o zamanyer yüzündeki Osmanlı devleti haricindeki tüm devletlerin donanmalarınıntoplamından fazla bir donanmayı oluşturmasını, Yivli topu bulması ,Fatih SultanMehmet’ten sonra  Gemileri Belgrat’ta 8km Karadan yürüten ve bununla savaşların kazanılmasına yaptığı diğer katkıları anlattı.

Yine bu sohbetinde çokça derinlere inmese de VeziriazamPiri Mehmet’in amcazadesi 3 Padişaha Şeyhul İslamlık yapan ve amcasının oğlugibi sözünü budaktan esirgemeyen Şeyhul İslam Zembilli Ali  Cemali’nin hayatlarıyla tarihe ışık tuttu.

Nasip olursa Festivalin tarihin canlandırılması baştaolmak üzere diğer çalışmalarıyla ilgili tespitlerimi ise  bir başka yazımda paylaşmak üzere.

Cuma’mız Mübarek Olsun.

Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER