..
Evliliklerin ilk ayları ve yılları bir zanaat edinmedekiçıraklık yıllarına benzer. Bir çırak kullandığı malzemelerin isimlerindenbaşlayarak çırağı olduğu işin nasıl yapılacağını öğrenmek için dikkat ve gayretiçine girdiği gibi, yeni evli çiftlerinde; kendisine, ailesine, topluma faydalıbireyler yetiştirmek, evlilik hayatlarında karşılaşacakları her türlü kaza veproblemlerle baş edebilmek için donanımlı hale gelme dikkat ve gayretindeolmaları gerekir.
Evliliğin ilk günleri evlilik hayatının, sevgigösterisinin karşılıklı/karşılıksız en cömertçe sunulduğu dilimidir. Bu dönemde bireyler beklenilmedikbir kaza ile karşılaşmazlar ise genellikle duygusal doyumu ve cinsel doyumu en üst seviyede yaşadıklarından mutludurlar.
Evliliğin ilk yılları evlilik hayatının geleceğinişekillendirecek kadar kritik bir dönemdir. Evliliğin ilk yıllarında –özellikleilk iki yılda- çiftlerden evlilik ile ilgili temel becerileri edinmeleri beklenir. Bu temel becerilerin başında,karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı, tarafların doyumunu sağlayan; birbiri vekarşılıklı aileleri ile sağlıklı iletişim becerisi kazanmaları gereklidir. İletişim becerisiniedinmeye çalışırken, işe tanımayla başlanılmalı önce eşimizin karakteristiközelliklerini, olaylar karşısında tepkisini hoşlandığı ve sevmediği şeyleri iyibilmeli; sonra eşimizin ailesinin aynı şekilde tanınması gerekir. Burada iyiniyet taşınması çok önemlidir. Tanıma işinin bir rakibi tanır gibi yada yolagetirmek istediğimiz birinin kuvvetli ve zayıf yönlerini öğrenme gibi olmaması gerekir. Hiç unutmamalıyız kievlilik rakiplerle oynanan bir oyuna benzemez, evlilik bir takım oyununun daötesinde bir ortak yaşamdır. Aile içi iletişimde katı ve kaba olunmasındanşiddetle kaçınılmalı anlayışlı, naif ve nazik davranılmalıdır.
İkinci olarak edinilmesi gereken temel beceri ise ailederol dağılımıdır. Eğer ailede rol dağılımı kişilerin cinsiyetine, kişiliközelliklerine, donanımlarına ve içinde yaşadıkları toplumun değerlerine uygunyapılmaz ise ne erkek mutlu olabilir nede kadın mutlu olabilir. Belirttiğim bukonulara dikkat ederek rol dağılımı gerçekleştiremeyen ailelerde yetişençocuklar, ergenlik ve yetişkinlikdönemlerinde sorunlar yaşamaktadır. Erkek kendi rolünü (koruma, gözetme, idareetme, destekleme güven verme,damat yoluyla evlat olma,baba olma…) kadın kendirolünü ( anne olma, gelin yoluyla kız evlat olma,destekleme, sakinleştiriciolma, sırdaş olma, onure eden kişi…) iyi öğrenmeli ve özümsemelidir. Hangiişlerin kimler tarafından yürütüleceği ilk yıllarda belirlenir ve genellikle evlilik hayatı boyunca öyle devameder. Ev işleri ve evin dışında ki işlerde görev dağılımı aileden aileyefarklılık gösterir. Dikkat etmemizgereken şey eşlerin birbirini destekleyici olmaları, görev dağılımlarının, fıtratave içinde yaşadığımız topluma uyumlu olmasıdır. Yeni evli olan bir çiftin görevdağılımı yaparken; otomobil bozulduğunda sanayiye gitme görevini kadına, bebeğebakma görevini de erkeğe verdiğini düşünelim. Bu ne fıtrata ne de içindeyaşadığımız topluma uygun olur. Ve tarafları mutlu etmez.
Kazanılması gereken üçüncü temel beceri ise ekonomiyönetimidir. Maalesef günümüzde yeni evlenenlerin çoğu evlilik hayatınagereksiz yere edinilmiş borçlarla başlamaktadır. Ailenin işlevlerinden biridetükettiği kadar üretmesi gerektiğidir. Eşler aile ekonomisiyle ilgilikonularda mutlaka istişare içinde olmalıve bu alanda atılacak her önemli adım ortak atılmalıdır.
“Görmedin mi, Allahgüzel bir sözü nasıl misal getirdi? (Güzel bir söz), kökü sağlam, dalları göğeyükselen bir ağaç gibidir. Bu ağaç, Rabbinin izniyle her zaman meyvesini verir.Öğüt alsınlar diye Allah insanlara misaller getirir. Kötü bir sözün durumu da;yerden koparılmış, ayakta durma imkânı olmayan kötü bir ağacın durumu gibidir.”(İbrahim: 24-26) Vesselam
Sizden Gelen
Soru: Annem %90engelli ötv indiriminden yararlanarakbir araç almak istiyorum. Bu aracı kimler kullanabilir ve nereye başvurmalıyım?
Cevap: Engel derecesi %90 ve daha fazla olan engellilerbeş yılda bir kereye mahsus olmak üzere ilk alım sırasında ÖTV ödemezler. %90ve üzeri engellilerde engel sebebine bakılmaz engellinin kendisi üzerine, eğerkısıtlı veya velayet altında ise vasi/veli adına araç alımı yapılabilir. Engellikendisi kullanma ehliyetine sahipse kendisi de kullanabilir. Değilse bir yakınıkullanabilir. Ancak taşıtı bizzat engelli kullanamayacak durumda ve tekerleklisandalye kullanması gereken bir engelli ise, istisnadan yararlanabilmesi içinilk iktisaptan önce tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesineuygun tertibat yaptırılması zorunluluğu aranıyor.
18 yaşından büyükler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporuve 18 yaşından küçükler için ÇÖZGER raporunun aslını ya da noter onaylıörneğini araç satışı yapan bayiye verilmesi gerekir. Araç satışı yapan bayi de engelli raporu,aracın gerekli tertibatlarının düzenlendiğine dair hazırladığı teknik belge,satış faturasını Vergi Dairesine iletir.
%90 ın altında engel oranına sahip olanengellilerimizde ÖTV indirimindenyararlanarak araç alabilirler. Onların ÖTV indiriminden yararlanarak araçalımlarında bazı farklılıklar var.
YORUMLAR