Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Su Ürünleri Üretiminde Çift Haneli Artış: 2025’te 1 Milyon Ton Aşıldı

Türkiye’de su ürünleri üretimi 2025 yılında önemli bir yükseliş kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, toplam su ürünleri üretimi bir önceki yıla göre yüzde 11,1 artarak 1 milyon 37 bin 19 tona ulaştı.

Türkiye'de su ürünleri üretimi 2025 yılında önemli bir yükseliş kaydetti.

Üretimin Büyük Bölümü Yetiştiricilikten Karşılandı

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen üretimin yüzde 60,4’ünü yetiştiricilik faaliyetleri oluştururken, yüzde 33,4’ü deniz balıkları avcılığından elde edildi. Avcılık yoluyla elde edilen diğer deniz ürünlerinin payı yüzde 3,1 olurken, iç su ürünlerinin payı da yüzde 3,1 olarak gerçekleşti.

Toplam üretim içerisinde avcılık yoluyla elde edilen miktar 410 bin 428 ton olarak kaydedilirken, yetiştiricilik üretimi 626 bin 591 tona ulaştı. Denizlerde yapılan avcılık faaliyetleri bir önceki yıla göre yüzde 17,3 artış gösterirken, iç sulardaki avcılık üretimi yüzde 4,3 oranında geriledi.

Hamsi Zirvedeki Yerini Korudu

Denizlerde avlanan balık türleri arasında hamsi açık ara ilk sırada yer aldı. 2025 yılında toplam 245 bin 261 ton hamsi avlandı. Hamsiyi 28 bin 388 ton ile çaça ve 19 bin 667 ton ile sardalya takip etti. Toplam deniz balığı avcılığı ise 346 bin 366 ton olarak gerçekleşti.

Yetiştiricilik tarafında da büyüme devam etti. Bir önceki yıla göre yüzde 8,6 artan yetiştiricilik üretiminin 440 bin 817 tonu denizlerde, 185 bin 774 tonu ise iç sularda gerçekleştirildi. İç sularda en fazla yetiştirilen tür 185 bin 310 ton ile alabalık olurken, denizlerde 174 bin 859 ton üretimle levrek ve 164 bin 643 ton üretimle çipura öne çıktı.

Açıklanan veriler, Türkiye’de su ürünleri sektörünün hem avcılık hem de yetiştiricilik alanlarında büyümesini sürdürdüğünü ve toplam üretimde yetiştiriciliğin belirleyici rolünü güçlendirdiğini ortaya koydu.

Haber Merkezi