Aksaray’da artan hava sıcaklıkları nedeniyle yükselen orman yangını riskine karşı yeni tedbirler uygulamaya alındı. Aksaray Valiliği tarafından 29 Haziran 2026 tarihli olur doğrultusunda, 1 Temmuz 2026 ile 15 Ekim 2026 tarihleri arasında il genelindeki belirlenen ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar yasaklandı.
Valilikten yapılan açıklamada, yasağın 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74’üncü maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9 ve 66’ncı maddeleri kapsamında alındığı bildirildi. Kararın, orman yangınlarının önlenmesi ve doğal alanların korunması amacıyla uygulamaya konulduğu ifade edildi.
Yasak kapsamında; Merkez, Ortaköy, Sarıyahşi, Güzelyurt, Gülağaç ve Ağaçören ilçelerindeki ağaçlandırma sahaları ile ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar geçici süreyle durduruldu. Merkez ilçede Hicip Ağaçlandırma Sahası ile Helvadere Beldesi ve çok sayıda köyde bulunan ağaçlandırma sahaları da yasak kapsamına alındı.
Valilik ayrıca, belirtilen ormanlık alanların çevresinden ve içinden geçen yollarda ateşli veya ateşsiz piknik yapılmasının da yasak olduğunu duyurdu.
Karar kapsamında sadece ormanlık alanlar değil, Orman Kanunu’nun 31 ve 32’nci maddeleri kapsamındaki mahalleler başta olmak üzere tüm mahallelerde, anız, bağ, bahçe ve tarla temizliği sonucu oluşan dal, çalı ve her türlü bitki örtüsünün yakılması da yasaklandı.
Valilik açıklamasında, alınan tedbirlerin orman varlığının korunması, yangın riskinin azaltılması, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması ile doğal yaşamın muhafaza edilmesi amacıyla uygulandığı belirtilerek, 1 Temmuz-15 Ekim 2026 tarihleri arasında yasağa uymayanlar hakkında ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda idari ve adli işlem uygulanacağı bildirildi.
Haber Merkezi

