Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

84 ADET BÜYÜKBAŞ HAYVAN İŞLETMESİNE SERTİFİKA

Ülkemizde ne yazık ki

Ülkemizde ne yazık ki yaygın olarak, köylerde ve çiftliklerde bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda tüberküloz, brusella,mavidil gibi insan sağlığı ve hayvan sağlığı açısından sakıncalı hastalıklarsıklıkla görülmektedir. bu  hastalıklar halk sağlığı açısından büyük riskteşkil etmektedirler. 2010 yılı itibarı ile avrupa birliği ile tarım ve ormanbakanlığımız ortak proje başlatarak ülkemizdeki hayvancılığı daha sağlıklı vesürdürülebilir bir hale getirmek için hastalıktan ari İşletme sertifikaprogramına başlanmıştır.

proje kapsamında, işletmeler 6 ayda bir  tam teşekküllüsağlık taramasından geçirilir, bağımsız laboratuarlar tarafından her hayvandanalınan kanlar analiz edilir, tüm sonuçlar temiz çıktığı taktirde işletme”hastalıktan ari İşletme belgesi” almaya hak kazanır ve işletmedekiher hayvan devlet tarafından maddi olarak desteklenir.

bu kapsamda hayvanları kayıt altına alınmış, hayvan refahıaçısından asgari teknik ve hijyenik şartları taşıyan, işletmesinde karantinaünitesine sahip, süt sağım ünitesi veya soğutma tankı bulunan, işletmeye hayvangiriş-çıkışlarında gerekli izolasyon ve sağlık kurallarını uygulayan, hayvanhareketleri (doğum, ölüm, mecburi kesim vb)  ve sağlık şartları ile ilgilikayıt tutan damızlık süt işletmeleri hastalıktan ari işletmeler için sağlıksertifikası müracaatında bulunabilmektedir. 

yapılan titiz çalışmalar ile İlimizde 2018 yılında ari işletmestatüsü kazanan 84 adet büyükbaş hayvan işletmesine ”hastalıktan ari işletmesertifikası” tarım ve orman İl müdürü bülent saklav tarafından kendilerinehizmet binasında törenle verildi.

 İl müdürü yaptığı açıklamada amacımız “hastalıktanari İşletmeler İçin sağlık sertifikası” sayısını arttırıp güvenilir gıdaerişimini sağlamak ,türkiye genelinde 4.sırada yer aldığımız ve güvenilirillerden birtanesi olmak” dedi.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Belediyesi, şehirdeki yemek kültürünü
Sıradaki Haber Somuncu Baba Sofrası’nda İnançla Pişen Yemekler Şehri Sarıyor!