Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da projeden övgüyle bahsederek Aksaray Üniversitesini tebrik etti. Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından yürütülen proje, kampüs ekosistemini sürekli izleme altına alan vatandaş bilimi temelli bir biyoçeşitlilik çalışması olarak hayata geçirildi. Aksaray Üniversitesi Kampüs Biyoçeşitliliği Projesi kapsamında kampüs yerleşkesinde yaşayan tüm canlı türleri, küresel ölçekte kullanılan iNaturalist platformu üzerinden kayıt altına alınarak sürekli izlenecek. Projenin sorumluluğunu ASÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz ve Prof. Dr. Mehtap Tekşen yürütüyor.

YÖK Başkanı Özvar’dan Kampüs Biyoçeşitliliği Projesine övgü
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda projenin önemine dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu: “Daha yaşanabilir bir gelecek, doğayla kurduğumuz ilişkinin niteliğine bağlıdır. Bu nedenle yükseköğretim kurumlarımızda çevre bilincini güçlendiren, sürdürülebilir yaşam kültürünü yaygınlaştıran ve gelecek nesillerde doğa duyarlılığını geliştiren çalışmaları öncelikli görüyoruz. Hep ifade ettiğimiz gibi, korumanın ilk şartı fark etmektir. Doğanın sunduğu zenginliği tanımadan, değerini kavramadan ve ona karşı sorumluluk geliştirmeden sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek mümkün değildir. Toprağın, suyun, ağaçların ve tüm canlıların varlığını korumak, ortak geleceğimizi korumaktır. Biyoçeşitliliğin yaşatılması ise ekolojik dengenin ve çevresel sürdürülebilirliğin en önemli güvencelerinden biridir. Öğrencilerde çevre duyarlılığını güçlendiren ve kampüs yaşamını doğayla daha uyumlu hâle getiren Kampüs Biyoçeşitliliği Projesi dolayısıyla Aksaray Üniversitesini tebrik ediyor, bu vesileyle 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutluyorum.”
Rektör Arıbaş: Proje doğa koruma konusunda farkındalık oluşturacak
Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş da projenin hazırlanmasında emeği geçen Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz’a ve Prof. Dr. Mehtap Tekşen’e teşekkür ederek, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın teveccühlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ASÜ Rektörü Arıbaş, “Aksaray Üniversitesi olarak çevre, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği alanlarında ortaya koyduğumuz bilimsel çalışmaların ve kurumsal kapasitemizin hem ülke genelinde hem de uluslararası düzeyde karşılık bulmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Kampüs Biyoçeşitliliği Projesi ile yıllar içerisinde değişimi belgelenebilen örnek bir kampüs ekosistemi ortaya koyacağız. Projenin en dikkat çekici yönü, tek seferlik bir saha çalışması olmanın ötesinde uzun soluklu ve sürdürülebilir bir izleme programı olarak tasarlanmış olmasıdır” dedi. Proje kapsamında elde edilen verilerin lisans ve lisansüstü düzeyde yürütülecek akademik çalışmalara önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Arıbaş, “Toplanan veriler tez çalışmalarında kullanılabilecek, ilgili derslerde ise öğrencilerimize uygulamalı öğrenme imkânı sunacaktır. Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz doğrudan veri üretim süreçlerine katılarak hem bilimsel araştırma deneyimi kazanacak hem de doğa koruma konusunda farkındalık geliştirecektir” diye konuştu. Tüm kullanıcılara açık olarak yürütülen ASÜ Kampüs Biyoçeşitliliği Projesi, kampüs sınırları içerisindeki canlı çeşitliliğinin kayıt altına alınmasının yanı sıra, elde edilen verilerin
uluslararası bilim dünyasıyla paylaşılmasına da imkân sağlayacak. Böylece Aksaray Üniversitesi, yerel ölçekte üretilen bilimsel verileri küresel araştırma ağlarına entegre ederek biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik çalışmalara katkı sunmayı sürdürecek.
Bülten

