Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

MEME KANSERİ ANLATILDI

meme kanserinin bilinçlendirme ve

meme kanserinin bilinçlendirme ve farkındalık ayı olanekim ayının son gününde aksaray il sağlık müdürlüğünün toplantı salonundagerçekleşen “sakın geç kalmayın” adlı seminer yapıldı.

kanser bilgilendirme toplantısına aksaray Üniversitesitıp fakültesi genel cerrahi ana bilim dalı başkanı dekanı prof. dr. namıkÖzkan, aksaray belediye başkanının eşi hasibe yazgı, iş kadını hatice Şahineroğlu, sağlık çalışanları ve çok sayıda bayan katıldı.

meme kanseri bilgilendirme toplantısında konuşma yapanaksaray Üniversitesi tıp fakültesi genel cerrahi ana bilim dalı başkanı dekanıprof. dr. namık Özkan; “belki bu bazılarınız için 2. tekrar veya 3’te olabilirama 2014 yılından beri daha önce çalıştığım yerlerde de geçen yıl burada da buseminerleri defalarca verdik. bir hastaya bile yardımcı olursak ne mutlu bize.ekim ayı 2004 yılından bugüne meme kanseri farkındalık ayı olarakdeğerlendiriliyor. sağlık bakanlığı sağlık kuruluşları ve çeşitli sivil toplumörgütleri bu konuda bu tür bilgilendirme toplantıları yapıyorlar.

Öncelikle kanser nedir kanser hakkında bilgi vermekistiyorum. normalde vücuttaki bir hücre belirli bir plan içinde çoğalır ve biryere kadar çoğalır ondan sonra apoptosis dediğimiz hücre ölümüne doğru gider.ama bu apoptosis dediğimiz hücre ölümüne gittiği bir dönemde herhangi biretkenle yani bu genetik etkin olabilir, çevresel etken olabilir.  eğer bu ölmez ve kontrolsüz bir şekildeçoğalmaya başlarsa kanser dediğimiz olay meydana geliyor.  ne oluyor peki yakındaki ve uzaktaki başkaorganları istila ediyor ve en sonunda da vücudun yada organizmanın ölümünekadar götüren bir sonuç ortaya çıkıyor .

peki, kanser büyük bir sağlık sorunu mu dünyada? evetsağlık sorunu ve giderek de artıyor. Çünkü her 5 kişiden 2’si kansereyakalanıyor ya da bir yakını kansere yakalanıyor. kanserde muhatap oluyor.  peki, dünyada ne durumda kanser? 2012 yılında14 milyon yeni kanser vakası tespit edilmiş ve 2030 yılında da her yıl yılda 25milyon yeni kanser vakasının olacağı tahmin ediliyor ve dünya sağlık Örgütününverilerine göre 2015 yılında dünyada 8,8 milyon insan kanser nedeniyle ölmüş.bu demektir ki her 6 ölümden bir tanesi kanser nedeniyle olmaktadır. kansergelişmiş ülkelerde daha daha çok artıyor ama kanserden ölüm gelişmekte olanülkelerde daha fazla çünkü gelişmiş ülkelerde tarama programları ve erkenteşhis nedeniyle kanser hastalığı tedavi edilebiliyor ama gelişmekte olanülkelerde ve geri kalmış ülkelerde çoğunlukla tanı geç konulduğu için tedavimümkün olmuyor ve ölüm oranı bu ülkelerde daha fazladır.

erkeklerde en sık görülen ilk 5 kanser ise akciğer, mide,bağırsak kanseri ve prostat kanserleri ama kadınlara gelince meme kanseri ilksırada yer alıyor. daha sonra akciğer bağırsak ve rahim ağzı kanseri ve midekanseri oluyor ki bu kanserlerin %30-50’si önlenebilir. Çeşitli önlemeprogramları ile hayat tarzı değişiklikleri ile sigara kullanımının azaltılmasıile alkol kullanımının azaltılması ile öğrenebilen kanserlerdir.

dünyada her yıl 571 bin kadın meme kanseri nedeniylehayatını kaybediyor ve 1milyon 670 bin yeni vakaya tanı konuluyor.

2012’de yapılan dünya sağlık Örgütü tarafındansıralamasına göre kanser sıralaması ne cinsiyet ayrımı yapmazsak yine en çokgörülen akciğer kanseri arkasında meme kanseri geliyor. kadınlarda ise memekanseri oldukça büyük bir oran tutuyor. türkiye’de 2005 sağlık bakanlığı verilerine göre cinsiyet ayrımı nyapılmadığında her 3 kanserden biri akciğer kanseri meme kanseri cinsiyetayrımı yapılmadığında 4.sırada. ama kadınlara geldiğimizde meme kanseri her 3kanserden birini oluşturuyor.

kadınlarda yine meme kanseri ilk sırada. dünya sağlıkÖrgütü verileri ilk 25 yaşta meme kanseri hiç görünmüyor neredeyse çok nadirama 25 yaşından sonra ilk sırada her zaman meme kanseri geliyor ki, bu datarama programları önemini ortaya koyuyor” dedi.

haber vedat t.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Sağlık İl Müdürlüğüne bağlı
Sıradaki Haber Ortaköy Devlet Hastanesi Mercek Altında: Hizmet Kalitesi Değerlendirildi!