Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

LÖSEMİLERE UMUT OLUN

türk kızılay’dan 10-11 kasım

türk kızılay’dan 10-11 kasım tarihleri arasında kök hücrekampanyası başlatıyor.

aksaray 15 temmuz milli irade meydanında 10-11 kasımtarihleri arası kök hücre kampanyası başlatan türk kızılay’ı kök hücre tedavisiiçin bekleyenlerin umut ışığı olmaya devam ediyor.

sağlık bakanlığı’nın temel projelerinden olan kök hücreuygulaması türk kızılay’ı tarafından ana destekleyicisi olarak hizmet veriyor.

kök hücre tedavisinedir?

lösemi gibi lenfoma gibi bazı kalıtsal hastalıklardatemiz bir kök hücresinden doğru düzeltme ile sentezlenerek yeniden kanınışekillendiren bir tedavi şekli.

Ön kayıt nasılyapılıyor?

hematoloji ünitelerinde ağırlıklı kullanılan bu tedavininbaşarı şansı %30 %50 civarı.

sağlık bakanlığı kök hücre bağışı yapmak isteyenlerdenbir veri tabanı oluşturuyor. normalde hastanelerden sağlık birimlerinde buişlem yapılıyor ama en fazla kaynak olarak kızılay’dan faydalanılıyor. Üniversitelerdeve Şehir hastanelerinde kan bankaları var. bunun haricinde bilinçli insanlarhematoloji ünitelerine giderek kayıt yaptırabiliyorlar.

kızılay kan bağışı sırasında bağışçılara kök hücre “bağışıyapmak ister misiniz?” diye sorarak 18 50 yaş grubu insanlardan kayıtoluşturuyor. bağışçıların 18’den gün alması gerekiyor 50 yaşından sonra isekayıttan düşüyor. kök hücre bağışı yapmak isteyen vatandaşlardan 3 ünite dahakan alınarak kayıt oluşturuluyor.

alınan kanlarda 120 çeşit özellik çalışarak raporları sağlıkbakanlığı veri tabanına gönderiyor.

lösemi veya lenfoma hastalarının tüm özellikleri bu veritabanındaki kayıtlarla %100 tutuyorsa yani genetik kan İkizi de denilen durumolduğunda, sağlık bakanlığı telefon kaydı olan kişiyi arıyor.

kök hücre bağışınasıl yapılıyor?

bağışçıların kök hücre bağışı formundaki imzası veri izniile ilgili. bağış için ikinci kez izni isteniyor. sağlık bakanlığı aradığı kişidonör kabul ederse, çalıştığı kurum okul gibi yerlerden yazışma yolu ile izninialıyor. bulunduğu ildeki en teşekküllü hastaneden sağlık durumu uygun olduğunadair chek-up yaptırıyor. gidiş-gelişi için uçak ya da otobüs biletini sağlıkbakanlığı üstleniyor. standardın üzerinde bir otelde 4 gün ağırlıyor.

eskiden kemik iliğinden parça alınarak yapılan naklişimdi aşılama denilen koldan kan alınarak yeni bir sistemle yaptırılıyor. buyöntemin bağışçıya bir zararı yok. 4 gün her sabah akşam hastanede kök hücresiaşılama ile aktive ediliyor. 5. günde de 1 saat süren bir işlemle kan bağışıile koldan alınıyor.

kızılay’ın kök hücre bağışında veri bankası oluşturmayayardımcı olurken vatandaşları bilinçlendirip bilgilendiriyor. mümkün olan enyüksek popülasyona ulaşmak daha çok hastaya yardım etmek anlamına geliyor.

türk kızılay’ı aksaray 15 temmuz milli irade meydanındaaçmış olduğu stant ve gezici kan merkezinde kampanya başlatarak tüm aksaraylıyardım severleri bekliyor.

haber avni k.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Sağlık İl Müdürlüğüne bağlı
Sıradaki Haber Ortaköy Devlet Hastanesi Mercek Altında: Hizmet Kalitesi Değerlendirildi!