Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
yonetici

ASALET VE ŞAHSİYET

..

Asalet, kişisel gelişim ve psikoloji kitaplarında yeralmayan bir insan özelliğidir. Asil; bozulmamış, kendine ait özelliklerinikoruyan, erdemli faziletli güvenilir kişi demektir.

Rütbeler, payeler ve etiketler ne olursa olsun insanıinsan eden onun tabiatıdır. Kişi makam mevkilerin konuşturduğu bir isim değil,makam ve mevkilere anlam katan bir asalet örneği haline gelmelidir. Fıtratıtemiz, özü berrak ve içi ile dışı bir konumda olmalıdır. Yapay davranışlar herdaim sırıtır. Süreta insan gözükmek değil, özü ve sözü ile insan gibi insanolmak gerekir. Benliğimizin inkişafı, kişiliğimizin temellendirilmesi,davranışlarımızın anlam kazanması yaratılış dokumuzun temiz kalması ve fıtratımızınkirletilmemesi esastır.

Hz Mevlana der ki:

Asalet boyda değil soyda,

İncelik belde değil dilde,

Doğruluk sözde değil özde,

Güzellik yüzde değil yürekte olur

Asil ulvi bir karakter tesadüf veya teveccüh eserideğildir. Sürekli çalışmanın dürüst düşünmenin, sağlam bir öze sahip olmanın vegayeye varmak için yapılan bir fikir mücadelesinin neticesidir.

ASALET İNSANA EĞİTİMLE VERİLEMEZ…

Eğer asalet eğitimle verilmiş olsaydı, bugünmemleketimizde bu kadar asaletsiz okumuşlar olmayacaktı.

Şahsiyet ise belirgin özelliktir. Bir kimsenin şahsına venefsine ait özelliklerin, ruhi ve manevi niteliklerin bütünü kişilik:

Her insan bir şahıstır, ferttir, cisimle ve ruhla buluşanvaroluştur. Fakat insanı ruh ve cismine uygun asıl yapan şahsiyettir.

Peki, şahsiyet nasıl kazanılır? makam mevki zenginliklemi? Güzellik görecelik, hırs ve enaniyetle mi? Kesinlikle hayır. Bunlarşahsiyeti kazandırmaya dönük inşa süreçleri değildir.

Şahsiyet inşası ancak ve ancak kuranla ve sünnetle olacakşeydir. Kuranda hucurat suresine baktığımız vakit cenabı hakkın dengelişahsiyeti inşa edecek çok önemli mesajları vardır.

Kuran ve sünnetten uzak, batılı hayat tarzıyla kimlikoluşturan batıl veya geleneksel örf adet üzere oluşmuş şahsiyetler sağlam birdenge kuramazlar. İşte orada kimlik kaybı yaşanır. Kendi özünü kimliğinikaybetmiş bir Müslümanın en başta kendisine sonra topluma hiçbir yararı olmaz.

Gazneliler devletinin gözde hükümdarı sultan Mahmut’unAyaz adında çok zeki çalışkan aynı zamanda dürüst bir veziri vardı. Yüksekliyakat ve yetenek sahibi ayaz sultan Mahmut tarafından çok sevilir. Bu durumsaraydakiler tarafından kıskanılır. Padişaha derler ki ayaz hazineden aldığıaltınları kendi odasında muhafaza ediyor. Padişah söylenene inanmaz ama Ayazınasaletini sağlam şahsiyetini ortaya koymak üzere birgün saraydakilerle beraberayazın odasına gider. Ayaz odanda hazinenin altınlarını sakladığın söyleniyor.Şu odanı bir görelim der. Ayaz estağfirullah efendim nasıl öyle bir şeyyaparım. Buyurunuz odama bakabilirsiniz der. Padişah ve yanındakiler odayagirerler. Fakat içerde kenarda duran eski bir elbise bir çift çarıktan başkabir şey göremezler.

Padişah ayaz odanda bir şey yok niye her gün buraya sık giripçıkıyorsun? Diye sorar. Ayaz efendim Allah iftiralardan korusun. Ben bu odayahazineden altın çalıp saklamak için girmiyorum. Beni köyden getirip eğittiniz,yetiştirdiniz, Sonra vezir ettiniz. Her gün bu odaya giriyorum o eski elbiseyive çarıkları giyiniyor, Ayaz bu gün ulaştığın ikbale aldanıp aslını unutma. Senyoksul bir köylü çocuğusun. Gururlanma kibirlenme Fakirin fukaranın dostu ol.Yarın aynı haline dönebilirsin. Diye kendime telkinde bulunuyorum.

Özetle diyecek olursak asalet Ayaz gibi nefsini kontrolaltına alabilmektir. Şu gerçek unutulmasın ki: görevlendirilen makamlarınhakkını verebilenler, sorumluluk duygusuna sahip olanlardır.

Son olarak yineliyoruz ki asalet ve şahsiyet tesadüfolamaz. Herkes kendine yakışanı yapar.

                                           Allah yar ve yardımcımız olsun.

                                                         Selamve dua ile.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER