aksaray veteriner hekimleri odası başkanıÖnder yildiz, “salgının dünyada ve ülkemizde devam ediyor olması, kurbanhizmetleri sürecince halk ve çevre sağlığı açısından geçmiş yıllara göre ilavebir kısım tedbirlerin alınması zorunluluğunu ortaya koyuyor.” dedi.
aksarayveteriner hekimleri odası başkanı Önderyildiz, bu yıl kurban bayramı‘nın yeni tipkoronavirüs (kovid-19) salgını gölgesinde geçirileceğini belirterek,”salgınının dünyada ve ülkemizde devam ediyor olması kurban hizmetlerisürecince halk ve çevre sağlığı açısından geçmiş yıllara göre ilave bir kısımtedbirlerin alınması zorunluluğunu ortaya koyuyor.” dedi.
yıldız, basına, kovid-19 sürecinde kurban bayramı’nda alınmasıgereken tedbirler konusunda açıklamalarda bulundu.
bu yıl bayramın pandeminin gölgesinde yaşanacağını belirtenyıldız, “Ülkemizde yıl içerisinde kesimi yapılan küçükbaş hayvan sayısınınyüzde 50’den fazlası ve büyükbaş hayvan sayısının ise tahmini yüzde 25’lik birkısmı kurban bayramı’nda kesiliyor. Ülkemizde son 5 yılda yıllık ortalamakurbanlık hayvan kesiminin, yaklaşık 900 bin adeti büyükbaş, 2 milyon 800 binadeti ise küçükbaş oldu.” ifadesini kullandı.
kovid-19 salgını sonrasında hayvancılık sektörünün ciddirisklerle karşı karşıya kaldığını savunan yıldız, şöyle konuştu:
“salgının dünyada ve ülkemizde devam ediyor olması, kurbanhizmetleri sürecince halk ve çevre sağlığı açısından geçmiş yıllara göre ilavebir kısım tedbirlerin alınması zorunluluğunu ortaya koyuyor. bu çerçevedeaksaray veteriner hekimleri odasına intikal eden raporlara göre, kurbanlıkhayvan nakillerinde, hayvan satış yerlerinin oluşturulmasında, kesim ve kesimsonrası halk sağlığı ve çevre sağlığı hususlarında, toplu satış yerleriylekesim yerlerinde olası risklere ve olumsuzluklara yönelik acil ve sıkıtedbirlerin alınması ve söz konusu yerlerle ilgili etkin bir denetim mekanizmasıkurulmasına ve işletilmesine imkan sağlayacak altyapının kurulması önem arzediyor. ayrıca kurulacak kontrol ve denetim sistemi içinde veteriner hekimlerinaktif yer alması ve bu süreçte veteriner hekimlere dönük şiddet olaylarınınyaşanmaması için gerekli idari ve güvenlik tedbirlerinin alınmasıgerekiyor.”
kurban için tedbir önerileri
hayvan hastalıklarıyla mücadele ve gıda güvenliği içinçiftlikten başlayarak nakliye, kesim ve dağıtım gibi tüm süreçte veterinerhekimlerin etkin görev almalarının sağlanmasını isteyen yıldız, kurban kesimsürecine yönelik özetle şu önerilerde bulundu:
“- kurbanlık tedarikinde, nakillerinde, satış ve kesimyerlerinde hayvan sağlığı, hayvan refahı, veteriner halk ve çevre sağlığıaçısından bir aksaklık yaşanmaması için, çalışmalar İl pandemi komisyonu ilekurban hizmetleri komisyonu’nun iş birliği içinde yürütülmeli, bu komisyonlardamutlak suretle veteriner hekimleri odası temsilcileri yer almalı ve kurbanhazırlık süreci hızla sonuçlandırılmalı.
– kurban satış, kesim ve parçalama yerlerinde odamızla işbirliği içinde serbest veteriner hekimlerden yararlanarak, yeterli sayıdaveteriner hekim istihdamıyla etkin denetime imkan sağlayacak altyapıoluşturulmalı.
– İller arasında hayvan nakilleri yapacak kişiler, gidiş vedönüşlerde sağlık kontrolünden geçmeli.
– nakilde hayvan refahına dikkat edilerek, nakil araçlarınıntemizlik ve dezenfeksiyonları yapılmalı.
– hayvan satış yerleriyle pazarlar sıkı kontrol altına alınmalı.
– hayvan pazarlarına mevcut kapasitelerinin azami yarısı kadarkullanım zorunluluğu tanınarak farklı sürüler arasında boş alanlar bırakılmalıve kapalı padok sistemi kurulmalı.
– girişlerde tüm alıcı ve satıcıların ateşleri ölçülmeli,eldiven, maske, galoş gibi koruyucu malzemeler giydirilmeli, hijyentedbirlerinin alınması sağlanmalı, pazarlık ve para alışverişi aşamalarındaasgari iki metrelik fiziksel mesafenin korunmasına yönelik tedbirler alınarakgeleneksel el sıkışarak pazarlık yapma yönteminden vazgeçilmeli.
– kesim hizmetleri kapsamında mevcut işletme onay belgesinesahip kesimhaneler ve mobil hayvan kesim üniteleri yer ve sayı olarak yeterlihale getirilmeli ve bu süreçte kamu ve özel sektöre ait tesislerin tamamınınhizmet vermesi sağlanmalı.
– kesimde görev alan kasap ve yardımcı personelin öncesindesağlık kontrolleri yapılmalı, söz konusu personelin görevli olduğu alanı terketmesinin önüne geçilerek vatandaş mağduriyeti giderilmeli.
– kesimhanede görev alacak kasap ve yardımcı personelin tulum,önlük, çizme, bone, maske ve eldiven kullanmalı.
– kurbanlık hayvan kesimlerinde yığılma ve kargaşa yaşanmamasıiçin tüm kesimhanelerin kurban bayramı’nın 1, 2 ve 3. günü vardiyalı verandevulu çalışması sağlanmalı.” dedi.
haber merkezi

