Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Turizm değer üretiyor, Aksaray kazanıyor; Şehrin potansiyeli çalışmalarla artıyor!

Aksaray Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysu Altaş, şehrin turizm alanına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Altaş’ın açıklamalarında, Aksaray’ın turizm bakımından öne çıkan alanları ve bu alanlarda yürütülebilecek olan tanıtım çalışmaları hakkında değerlendirmeler yer aldı. Dekan Altaş, Aksaray’da özellikle kadın vatandaşlar tarafından turizm heyetinin ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

Aksaray Üniversitesi Turizm Fakültesi

“Yöresel ürünlere yönelik talepler alıyoruz”

Aksaray Üniversitesi içerisinde kurulan turizm heyeti ile ilçe ziyaretleri gerçekleştiren Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysu Altaş,  buradaki ziyaretleri sırasında vatandaşlardan gördükleri ilgiye yönelik açıklamalarda bulundu. Dekan Altaş, konu hakkında yaptığı açıklama kapsamında, “ Özellikle kadınlar bizim ekibe daha ilgili diyebilirim. El emeğini paraya çevirmek isteyen kadınlar, e-ticaret yapmak isteyen kadınlar bize ulaşıyor. Yöresel yemekler noktasında da yine sağ olsunlar “yapalım, vidosunu çekin, yapalım tadına bakın” diyen kadınlarımız çok. Bize gelen talepler genellikle bu eksende. Tabi bazen bizim yetki ve sorumluluklarımız dışında olan, istesek bile yapamayacağımız talepler de geliyor. Hirfanlı barajındaki su seviyesini yükseltmemizi isteyen de çıktı, kilometrelerce uzunlukta sıcak asfalt döküp yol yapmamızı isteyen de. Bizler bu tarz yetkimizi aşan talepleri sayın valimize iletiyoruz.” Sözlerine yer verdi.

“Hibe projelerine başvuru yapılacak”

Geride kalan aylarda başlatılan ve şehrin ilçedeki temsilcilerinin katılım sağladığı Turizm Master Planı hakkında açıklamalarda bulunan Aksaray Üniversitesi Turizm Dekanı Prof. Dr. Aysu Altaş, sürecin yaklaşık 2 ay sonra sonlanacağını ve alınan kararların o vakitlerde daha kesin çizgilerle netlik kazanacağını ifade ederek, “Birkaç örnek verebilirim. Üniversite ve valilik ortaklığında turizmle ilgili büyük hibe projelerine başvuru yapma kararı alındı böylece şehirdeki bazı alt yapı eksiklikleri için finansman desteği bulma yolu denenecek. 2025 yılı Aksaray tanıtım yılı ilan edildi ve bu eksende birçok etkinlik düzenlenecek. Şehirdeki yatak kapasitesinin arttırılmasına yönelik bazı ortak kararlar alındı.” Sözlerini kullandı.

 

“Aksaray’da en kısa sürede festival düzenlemek istiyoruz”

Bodrum’da 23-25 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen Gastrofest’e moderatör olarak katılım sağlayan Dekan Altaş, buradan alınan deneyimlerin Aksaray adına önemli olduğunu ifade ederek, “Bodrum’a Gastrofest Bodrum kapsamında davetli olarak gittim. Festival içerisinde pek çok farklı etkinlik vardı ancak hepsi Bodrum ile ilgiliydi. Çalıştay, paneller, yemek yarışmaları, barista yarışmaları vs. düzenlendi. Ben çalıştay kapsamında bir masa yönettim, yine bir panelin moderatörlüğünü üstlendim. Aksaray özelinde bir gündemimiz olmasa da Aksaray’dan bazı örnekler verdik tabi ki. Benzer bir festivali biz de Aksaray’da en kısa sürede düzenlemek istiyoruz.” Sözlerine yer verdi.

 

“Nevşehir’de halk evine ekmeğini turizmden götürüyor”

Aksaray ile turizm konusunda çok sık kıyaslanan şehirlerden bir tanesi olan Nevşehir’de, Kapadokya algısının sahip olunmasına ancak Aksaray’da bu algının geri planda kalınması hakkında açıklamalarda bulunan Altaş, “Tarihin tüm zamanlarında, çizilmiş tüm haritalarda Aksaray Kapadokya’nın bir parçası. Nevşehir=Kapadokya algısı çok yanlış. Nevşehirle Aksaray arasındaki en temel fark bence Nevşehir’de halk evine ekmeğini turizmden götürüyor, evini turizmle geçindiriyor dolayısıyla turizme sahip çıkıyor. Aksaray’da henüz nüfusun çok küçük bir kısmı geçimini turizmden elde ettiği için Nevşehir daha önde. Dolayısıyla Aksaray halkı turizme sahip çıkar çıkmaz çok büyük bir ivme kazanacağız ve Kapadokya’daki hak ettiğimiz yere ulaşacağız.” İfadelerini kullandı.

“Aksaray’ın tarihi noktalarında altyapı müsaade ettiği sürece kültürel etkinlikler yapılabilir”

Aksaray’daki tarihi noktalarda yapılabilecek etkinlikler konusunda altyapının öneminden söz eden Altaş, buralarda kültür ve sanat atölyeleri gibi etkinliklerin yapılabileceğini vurgulayarak, “Tabi kesinlikle bu tarz etkinlikler düzenlemek çok önemli ancak burada yine alt yapıya vurgu yapacağım. Örneğin İstanbul’da Yerebatan sarnıcında konserler düzenleniyor. Şimdi Bezirhane örneğine bakalım içinin aydınlatılması tamamlanacak ki kültürel bir etkinlik için mekân olarak düşünülsün. Ünlü sanatçıların resim ve heykel sergilerini açalım misal başka bir turistik noktamıza..Ünlü şefler yemek tadımı yaptırsın yine başka bir turistik destinasyonumuzda..Bunların hepsinin zamanla yapılacağına dair inancım tamdır ve çok faydalı olacaklarından da eminim.” İfadelerini kullandı.

Ağustos Gerçe