Millî Eğitim Bakanlığı’nın özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına yönelik yönetici ve öğretmen atama sürecine ilişkin başvuru süreci 5 Şubat 2025 itibarıyla yeniden başlatıldı. Ancak sürece yönelik eleştiriler büyüyor. Eğitim-Bir-Sen Aksaray Şube Başkanı Murat Görmez, yaptığı açıklamada, proje okullarına yapılan atamalarda somut ve objektif kriterlerin eksikliğinin tartışma, huzursuzluk ve adaletsizlik duygusu yarattığını ifade etti.
Görmez, proje okullarında yönetici ve öğretmen atamalarında liyakat ilkesinin göz ardı edilmesinin sadece eğitimcileri değil, doğrudan eğitimin kendisini de olumsuz etkilediğini söyledi. Atamaların sınavsız yapılmasının ehliyet ve hakkaniyet sorunlarına neden olduğunu dile getiren Görmez, bu durumun eğitimde iş barışını da ciddi şekilde zedelediğini belirtti.
Ölçütler, Sınav, Liyakat
Açıklamasında çözüm önerilerine de yer veren Görmez, öncelikle proje okullarının sayısının azaltılması gerektiğini ifade etti. Bu kurumlara yapılacak tüm atamalarda açık, şeffaf ve objektif ölçütlerin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Görmez, yönetici ve öğretmen seçimlerinde sınav ve temsil kabiliyeti gibi liyakat temelli kriterlerin esas alınmasını istedi.
Mağduriyetlere Dikkat Çekildi
Proje okullarına yeniden atanamayan öğretmen ve yöneticilerin norm kadro fazlası sayılmaması gerektiğini de dile getiren Görmez, bu kişilerin geçmiş başarılarının ve çabalarının yok sayılmasının ciddi bir haksızlık olduğunu belirtti. Proje okullarına seçilerek atanan öğretmenlerin eski okullarında norm fazlası olmadığını hatırlatan Görmez, re’sen atamaların da mağduriyetleri derinleştirdiğini söyledi.
Eğitim-Bir-Sen Aksaray Şubesi olarak eğitimde adaletin, liyakatin ve huzurun yeniden sağlanması adına Millî Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunan Murat Görmez, “Atamalarda keyfiyet değil, hakkaniyet esas alınmalı. Eğitimde kaybedilen her değer, gelecek nesillerin zararına olacaktır,” ifadelerini kullandı.
Avni Kuru