aksaray’da, İŞkur’un bir proje kapsamında verdiği hibeyle3 inek alarak hayvancılığa başlayan eski hükümlü ferhat ok, zor günleri geridebırakmanın mutluluğunu yaşıyor.
Çeşitli suçlardan 7 yıl cezaevinde kaldıktan sonra işbulamayan ve gücünkaya köyünde hayvancılık yapmaya karar veren 55 yaşındaki ok,2018’de açılan sürü yöneticiliği kursuna katıldıktan sonra İŞkur’un”engelli ve eski hükümlü kendi İşini kurma projesi”ne başvurdu.
hazırladığı projenin onaylanması üzerine 30 bin hibedesteğiyle simental cinsi 3 inek alan 3 çocuk babası ok, geçmişe sünger çekerekyeni bir hayata başladı.
İneklerine gözü gibi bakan, kendi elleriyle sağdığı 90ile 100 litre sütü ve süt ürünlerini satarak geçimini sağlayan ok, büyükbaşhayvan sayısını artırmayı hedefliyor.
ferhat ok, aa muhabirine yaptığı açıklamada, İŞkurtarafından açılan projeyi duyar duymaz başvuruda bulunduğunu söyledi.
hibenin çıkmasının ardından hemen inek aldığını anlatanok, şunları belirtti:
“devletimizden allah razı olsun. cezaevindençıktıktan sonra iş bulamadım. İŞkur’un böyle bir proje yaptığını duydum. hemenbaşvurdum. hibe desteği çıktı. allah’a şükür kendi işimizi kurduk. kurslarındada eğitim aldık hayvancılık üzerine. zaten köylü olduğum için biliyordum. amayine de eğitimlerine aralıksız katıldım. eğitimlerin ardından başarılı oldum ve30 bin lira hibe aldım. bu parayla simental cinsi 3 inek aldım. İlk yıl üçü debuzağı verdi. Şu anda 6 büyükbaş hayvanım var. yine hamile ineklerim. bu yıliçinde inşallah sayı 9 olacak. hiç birisini satmadım, hedefim sayıyıartırmak.”
ok, geçmişi sildiğini ve geride bıraktığını tekrar birşeyler yaparak hayatına devam ettiğini ifade etti.
İnsanların tekrar topluma kazandırılması gerektiğini vebu gibi durumlarda bir fırsat daha verilmesi gerektiğini anlatan ok,”sabah erkenden ahıra giriyorum. hayvanların temizliğini yapıyorum. yeminive suyunu veriyorum. sütlerini sağıyorum. bu işlem öğlen ve akşam da devamediyor.” diye konuştu.
– “yağımı, yoğurdumu ve peynirimi kendimyapıyorum”
hayvanlarla birlikte yaşantısının değiştiğini vurgulayanok, cebinin para gördüğünü ailesine huzurlu bir şekilde ekmek götürebildiğinibelirtti.
sütü kendi elleriyle sağdığını anlatan ok,”litresini 2 liraya satıyoruz. yağımı, yoğurdumu ve peynirimi her şeyinikendim yapıyorum. benim gibi olan arkadaşlarıma tavsiyem, hemen kurslarakatılsınlar. hayvanları alıp, çiftçiliğe devam etsinler. İŞkur yetkililerisürekli gelip hayvanlarımızı kontrol ediyorlar. durumlarımızı soruyorlar.”ifadelerini kullandı.
aa

