İstihdam oranı bakımından ise Ardahan lider oldu. Ardahan ilindeki istihdam oranı %60,6 ile Türkiye’nin en yüksek oranına ulaştı. Bu oran, ilin güçlü iş gücü piyasasını ve çalışan kesimin artan katkısını gözler önüne seriyor. En düşük istihdam oranına sahip il ise %35,3 ile Hakkari oldu, bu durum ise bölgedeki iş gücü piyasası ve istihdam yaratma zorluklarını yansıtıyor.
İşgücüne katılma oranı açısından da Ardahan birinci sırada yer aldı. Ardahan, %63,9 işgücüne katılma oranı ile en yüksek orana sahip il oldu. Bu oran, ildeki iş gücü katılımının yüksek olduğunu ve iş gücüne katılma konusunda aktif bir toplum yapısına işaret ediyor. Diğer taraftan, en düşük işgücüne katılma oranına sahip il %41,6 ile Siirt oldu. Bu durum, Siirt’teki iş gücüne katılımın kısıtlı olduğunu gösteriyor.
Bu veriler, Türkiye’nin farklı illerindeki iş gücü piyasalarındaki eşitsizlikleri ve bölgesel farkları bir kez daha gözler önüne seriyor. Her bölge, kendi dinamiklerine bağlı olarak farklı iş gücü ve istihdam sorunları ile karşı karşıya kalırken, Burdur, Kastamonu, ve Ardahan gibi iller, iş gücü piyasasında dikkat çeken başarılı performanslar sergileyerek diğer iller için örnek teşkil ediyor.
Haber Merkezi