Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da roketler gökyüzünde

Bu yıl 6.’sı düzenlenen

Bu yıl 6.’sı düzenlenen TEKNOFEST Roket Atışları Yarışmasına gençlerin gösterdiği ilgi hayranlık uyandırdı. Yüksek teknolojinin, gençlerin projeleri ile harmanlandığı TEKNOFEST, gerek Türkiye’de gerekse dünyada ses getirmeye devam ediyor.

Gözlerin yükseklerde olduğu Aksaray Tuz Gölü Hisar Atış Alanı’nda gerçekleşen roket yarışmasına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar başta olmak üzere Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Ak Parti Milletvekili Hüseyin Altınsoy, Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Aksaray Üniversitesi Rektörü Alpay Arıbaş, Aksaray Ak Parti İl Başkanı Hamza Aktürk, Ak Parti İlçe Başkanı Av. Muammer Gür ve İlçe, Belde Belediye Başkanları ve gençler katılım sağladı.

Aksaray Belediyesi’nin Bilim Merkezi önünden kaldırdığı araçlarla gençlerin katılımına teşvik ettiği TEKNOFEST Roket Atışı Yarışmasına bu yıl da rekor katılım gerçekleşti. Saat 10.30 itibariyle roket fırlatma alanında yapılan birinci grup atışlarıyla başlayan yarışma, 14.30’da gerçekleşen üçüncü grup atışlarıyla tamamlandı.

Roket Yarışmasına katılım sağlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, hisar alanında yapılan fırlatmadan önce konuşma yaptı. Bakan Kacır’ın yaptığı konuşmasında, gençler ve teknolojinin bir arada bulunmasının Türkiye Yüzyılına olan katkıları yer aldı. Bakan Kacır sözlerine, “TEKNOFEST, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali. Altıncı yılımızdayız. Altı yıl önce 14 yarışmaya 20 bin gencimiz katılmıştı. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında 2023 TEKNOFEST’inde 41 yarışmaya 1 milyon gencimiz katıldı. Geçtiğimiz aylarda bu yılın ilk TEKNOFEST’ini İstanbul’da gerçekleştirdik ve 2 milyon 500 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptık. Sadece diğer yarışmalarda değil roket yarışmasında da yıldan yıla katlanarak artan bir ilgiye şahitlik ettik. İlk yılımızda 156 takım roket yarışmasına başvurmuşken bu yıl 1098 takım bu yarışta ben de varım dedi. Yıldan yıla artan bu ilgi, şüphesiz yüksek teknolojiye yönelik toplumumuzda oluşan alakanın bir tezahürü” diyerek başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teknolojinin getirdiği yenilikleri gençlerin geleceğe taşıyacağını dile getirerek, “Dünyayı değiştiren işlerin yüksek teknolojiden geçtiğini en iyi gençlerimiz biliyor. Yeniliklere en erken gençlerimiz adapte oluyor, gençlerimiz sahip çıkıyor ve yenilikleri yine geleceğe gençlerimiz taşıyor. Aynı zamanda bütün dünyada bu yenilikleri gençler ortaya çıkarıyor. Gençlerin dâhil oldukları teknoloji takımları, bütün bu yeniliklere imza atıyor. Elbette küresel düzeyde yüksek teknolojiye artan ilgiyle birlikte bu rakamları açıklamak mümkün olabilirdi. Ancak Türkiye’de yaşanan, bütün dünyanın da ötesinde bir şey. Yani, yarışmalarımıza olan katılım, TEKNOFEST’e olan ilgiyi sadece yüksek teknolojiye olan ilgiyle açıklamak mümkün değil. Dünyada eşi benzeri olmayan bir işi, eşi benzeri olmayan bir katılımla gerçekleştiriyoruz. Her yıl bir kez daha dünya rekorlarına imza atıyoruz. Bu ancak Türk milletinin yüreğindeki tam bağımsızlık sevdası ile açıklanabilir. Bu ancak Türk gençliğinin yitik sevdasıyla buluşmasının heyecanı ile açıklanabilir. Bu ancak semalarında bol yıldızlı değil ay yıldızlı bayrağı dalgalandırma iddiasıyla açıklanabilir.” diyerek sürdürdü.

Bakan Kacır, TEKNOFEST’in 6 yıldır takipçisi olan tüm gençlere sözlerinde teşekkür ederken, “Allah’ın izniyle biz milli teknoloji hamlesi yolculuğunda gençlerimizle omuz omuza vermeye, sırt sırta bu yolda yürümeye devam edeceğiz. İnşallah birlikte nice rekorlara imza atacak, gökyüzüne hep birlikte Türk’ün imzasını birlikte atmaya devam edeceğiz. Ben bu duygularla bu yarışmalara 6 yıldır katılan bütün gençlerimizi yürekten tebrik ediyorum. Onların bu çalışmalarına destek veren, katkı veren; ailelerine, eğitmenlerine, öğretmenlerine T3 Vakfındaki yol arkadaşlarımıza, özellikle bu yarışmalara 6 yıldır muhteşem bir ev sahipliği yapan ve aynı zamanda Türk’ün gücünü bütün dünyaya geliştirdiği roketlerle taşıyan Roketsan’ımıza şükranlarımı sunmak istiyorum. Savunma Sanayi Başkanlığımız da TEKNOFEST’e ve TEKNOFEST’in tüm yarışmalarına sunduğu katkıdan dolayı da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. En büyük teşekkürü de TEKNOFEST’in lideri, gençlerimizin ilham kaynağı T3 Vakfı Başkanımız Selçuk Bayraktar’a sunmak istiyorum. Onun öncülüğünde Türk gençliği Allah’ın izniyle Türkiye yüzyılına yürüyor. Onun öncülüğünde milli teknoloji hamlesine Türk gençliği imza atıyor. Allah’ın izniyle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılını,  Türk teknoloji hamlesinin yüzyılı yapmak için hep birlikte yola devam diyorum” ifadelerini kullanarak açıklamasını tamamladı.

Konuşmanın ardın Bakan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve protokol heyeti stantları gezerek gençlerle sohbet etti.

Haber:  Ağustos Gerçe