Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’ da Kırımlı mahallerinin gizemli kültürü tarihçilerin radarında!

Aksaray’ın tarihi ve kültürel olarak en özel mahallelerinden olan ve 1800’lü yılların sonunda Kırım’dan Aksaray’a muhaceret eden Hamidiye’ye tarihçilerin yoğun ilgisi devam ediyor.

Aksaray’ın tarihi ve kültürel

Kırım hakkında çalışmalarıyla bilinen ve bu konuda birçok ödüle layık görülen Bilkent Üniversitesi Tarih bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı akademik çalışmalar yapmak üzere Hamidiye’ye geldi. İlk olarak Kırım Derneği Aksaray Şubesini ziyaret eden Kırımlı, Dernek çalışmaları hakkında Dernek Başkanı Kemal Yasav’dan bilgiler aldı ve Hamidiyeli vatandaşlarla yemek kültürü hakkında görüşmeler ve mülakatlar yaptı.

   

Hamidiye hakkında da açıklamalar yapan Prof. Dr. Hakan Kırımlı, “Akademik kariyerim boyunca Hamidiye’ye onlarca kez geldim, akademik çalışmalar yaptım. Hamidiye, Kırım için ne kadar önemliyse Aksaray içinde o kadar önemlidir. Zaten Hamidiye Halkı Aksaray’da sevilen bir halk. Bununda tarihi geçmişi ve nedenleri vardır. Bu halkın, yabancı coğrafyada kısa sürede kabul görmesinin ve saygı duyulmasının birinci nedeni eğitimdir. Kırım’dan muhacerat eden ve bu bölgeye yerleşen Kırım Tatarları, Kırım’da İsmail Bey Gaspıralı’nın eğitim sitemine dahil olarak geldiler ve geldiklerinde çağdaş, medeni ve çalışkan bir görüntü içerisindeydiler. Bu sebepledir ki Aksaray Halkı tarafından sevilir ve saygı görür.” Dedi.

Kırımlı açıklamasında, Hamidiye’nin Anadolu’nun ortasında bozulmamış bir kültür olduğunu ve bu kültürün devam etmesi için herkesin çaba göstermesi gerektiğini hatırlattı. Kırımlı açıklamasını “Kırım’da dahi unutulmuş bir çok kültürün yaşadığı yerdir Hamidiye. Toprağında kuruyan bir bitkinin saksıda varlığını sürdürmesi misaline benzetiyorum ben Hamidiye’yi.” diyerek tamamlamıştır.

Çalışmalarını bitiren Prof. Dr. Hakan Kırımlı’ya Dernek Başkanı Kemal Yasav, Hamidiye’nin tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarmasından ötürü teşekkür ederek, mahallenin futbol takımına ait forma hediye etti.

Fatma Altınok