Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aile Hekimlerinden Sağlık Bakanlığı’na Çağrı: “Sistem Yalnızca Aile Hekimleri Üzerinden Yönetilemez”

Aksaray Aile Hekimleri Derneği, sağlık sisteminde son dönemde hayata geçirilmesi planlanan uygulamalara ilişkin kamuoyuna önemli bir açıklama yaptı.

Aksaray Aile Hekimleri Derneği, sağlık sisteminde son dönemde hayata geçirilmesi

Artan İş Yükü ve Yeni Düzenlemeler Aile Hekimlerini Zorluyor

Dernek Başkanı Dr. H. Şenol Atakan imzasıyla yayımlanan açıklamada, aile hekimlerinin koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı ve tedavi hizmetlerini doğumdan ölüme kadar kesintisiz sunmaya çalıştığı, ancak her geçen gün artan idari görevler ve angaryalar nedeniyle asli görevlerini yerine getirmekte zorlandıkları vurgulandı.

Açıklamada, Türkiye’de hekim sayısının sınırlı olmasına rağmen her iki hekim muayenesinden birinin aile hekimleri tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekilerek, güçlü bir sağlık sisteminin ancak güçlü bir birinci basamak sağlık hizmetiyle mümkün olacağı ifade edildi. Ancak aile hekimlerinin görüşleri alınmadan hazırlanan düzenlemelerin sahadaki sorunları artırdığı belirtilerek, son olarak gündeme gelen “aile hekiminin sevkiyle hastaların randevusuz muayene olabileceği” yönündeki uygulamanın da bu anlayışın bir sonucu olduğu kaydedildi.

“Aile Hekimleri Randevu Memuru Değildir”

Dernek açıklamasında, aile hekiminin görevinin hastasını tıbbi açıdan değerlendirmek ve gerekli gördüğü durumlarda uygun sağlık kuruluşuna sevk etmek olduğu hatırlatıldı. İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinde gerekli altyapı ve etkin bir sevk zinciri oluşturulmadan yapılacak yeni uygulamaların sağlık sisteminin sorunlarını çözmeyeceği, aksine vatandaş ile aile hekimini karşı karşıya getireceği ve sağlıkta şiddet riskini artıracağı ifade edildi.

Açıklamada, yalnızca katkı payı indirimi sağlamak veya randevusuz muayene olabilmek amacıyla sevk talep edilmesinin gereksiz hastane yoğunluğuna neden olacağına dikkat çekilerek, “Aile hekimleri randevu memuru değildir. Destekli sevk uygulamalarının yürütücüsü değildir. Aile hekimleri yalnızca tıbbi gereklilik doğrultusunda karar veren bağımsız hekimlerdir.” ifadelerine yer verildi.

Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunulan açıklamada, bilimsel temeli bulunmayan hasta memnuniyeti anketleri, sevk oranlarına bağlı performans kesintileri ve benzeri uygulamalardan vazgeçilmesi istendi. Bunun yerine aile hekimlerinin iş yükünün azaltılması, özlük haklarının iyileştirilmesi, Aile Sağlığı Merkezlerinin personel ve fiziki altyapısının güçlendirilmesi ile koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla önem verilmesi gerektiği vurgulandı.

Vatandaşlara da seslenilen açıklamada, yalnızca hastane randevusu oluşturmak veya sevk belgesi almak amacıyla aile sağlığı merkezlerine başvurulmaması istenirken, aile hekiminin tıbbi değerlendirme sonucunda gerekli gördüğü durumlarda sevk işlemini zaten gerçekleştireceği ifade edildi.

Aksaray Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. H. Şenol Atakan, Sağlık Bakanlığı’nı aile hekimliği sistemini daha fazla yıpratacak uygulamalar yerine, sahadaki hekimlerin ve meslek örgütlerinin görüşlerini dikkate alarak ortak akıl ve çözüm odaklı politikalar geliştirmeye davet etti.

Haber Merkezi