Uzmanından sınav öncesinde beslenme önerileri!
Özel İnova Hastanesi Diyetisyeni Meltem Baburcan Mutlu, Cumartesi ve Pazar günü yapılacak Üniversiteye giriş sınavları öncesinde öğrencilerin beslenme ile ilgili olarak dikkat etmesi gereken konuları yazdı.
Diyetisyen Meltem Baburcan Mutlu yaptığı açıklamada, Üniversite sınavına sadece 1 gün kaldı. Heyecan tüm hızıyla devam ederken artan sınav stresi öğrencilerin beslenme ve uyku düzenlerini etkileyebilir.
Mutlu, Heyecan içindeki ebeveynler ise çocuklarının sınav esnasında daha başarılı olması için neler yiyip içmeleri gerektiğini merak ediyor. Çünkü yeterli ve dengeli beslenme sınavlarda daha başarılı olmanıza yardımcı olurken, sağlıksız beslenme şekli ise sınav performansınızı olumsuz yönde etkileyebilir.
Peki, sınavın yaklaştığı bu günlerde adaylar beslenmelerinde nelere dikkat etmeli? Soruna açıklık getiren Diyetisyen Meltem Baburcan Mutlu, sınav sabahı ve sınav sırasında hangi besinleri tüketmeli, nelerden kaçınmalı? Bunlardan bahsetmek isterim.
Sınavdan önceki gün mutlaka evde beslenilmelidir. Açıkta ve sokakta satılan yiyecekler gıda zehirlenmesine yol açabileceği için uzak durulmalıdır.
Yine sınavdan bir gün önce şimdiye kadar hiç yemediğiniz herhangi bir besini veya yemeği ilk defa o gün denemeyin.
Eğer bir besin alerjiniz veya sindirim sorununuz varsa bunu sınavdan önceki gün yaşamak adayları zora sokacaktır.
Sindirim ve hazımsızlık gibi şikayetler yaşamamak adına çok lifli ve çok yağlı beslenmekten özellikle kızartılmış yiyeceklerden kaçınmalı aynı zamanda kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı, lahana, bezelye gibi gaz yapıcı besinleri tercih edilmemelidir.
Ağır soslu yiyeceklerden yüksek şeker içeren gıdalardan da uzak durulmalıdır.
Sınav öncesinde cips, kurabiye, unlu mamuller ve dondurma gibi yiyecekler tercih edilmemelidir.
Aşırı çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminde kaçınırken ayrıca yine iyi bir uyku için yatmadan önce fazla sıvı alınmamasına da dikkat edilmesi gerekir.
Fazla sıvı alındığı takdirde gece içerisinde sık sık uyanmak sizleri uykusuz bırakacaktır.
Öğünlerinizi her zaman tükettiğiniz porsiyona göre ayarlayıp günlük rutininizden çıkmayın.
Sınav sabahı muhakkak kahvaltı yapılmadır. Kahvaltının içeri fazla yağlı ve şekerli olmamalıdır.
Örneğin; 1 haşlanmış yumurta, beyaz peynir, 2- 3 ceviz, 1 dilim tam tahıllı ekmek, domates, salatalık 1 bardak laktozsuz süt ya da çay olabilir. Kahvaltıda sucuk, salam, pastırma, tuzlu çubuk, kraker gibi gıdalar kesinlikle tercih edilmemelidir.
Sınava aç girmeniz kan şekerinizin düşmesine yol açabilir. Tam tersi olarak tıka basa tok ve yoğun beslenmeniz de sınav esnasından dikkat dağınıklığı ve uyku ile sürecinizi olumsuz etkileyebilir.
Sınav esnasında yudum yudum olacak şekilde su içilebilir fakat hemen öncesinde yoğun bir sıvı alımı yapmak tuvalet ihtiyacı özel meydana getireceği için tercih edilmemelidir.
Sınav öncesi ya da esnasında tüketilen hiç gıdanın ya da sıvının mucize olmayacağını unutmamalısınız.
Zorlu sürecin sonuna gelen tüm adaylara başarılar dilerim”dedi.
*Fatma ALTINOK