Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde girişimsel kardiyoloji alanında bir ilke imza atıldı. Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan İnci, hastanede ilk kez Patent Foramen Ovale (PFO) kapatma işlemini başarıyla gerçekleştirdiklerini açıkladı. Daha önce üç kez nedeni belirlenemeyen inme geçiren hastaya uygulanan işlem, açık ameliyat yapılmadan kasık damarından girilerek kapalı yöntemle tamamlandı.
Prof. Dr. Sinan İnci, PFO’nun kalbin kulakçıkları arasında doğuştan kalan bir açıklık olduğunu belirterek, bu durumun toplumun yaklaşık yüzde 25’inde normal bir varyasyon olarak görüldüğünü söyledi. Ancak bazı hastalarda bu açıklığın nedeni açıklanamayan inmelere yol açabildiğini ifade etti.

İşlem yapılan hastanın daha önce üç kez inme geçirdiğini aktaran İnci, yapılan ayrıntılı incelemelerde başka bir neden tespit edemediklerini belirterek, nöroloji kliniğiyle ortak değerlendirme sonucunda inmelerin PFO kaynaklı olduğuna karar verdiklerini söyledi.
Prof. Dr. İnci, tedavi sürecini şu sözlerle anlattı:
“Açık bir cerrahi gerektirmeden kasıktan girilerek kapalı bir yöntemle özel bir cihaz kullanılarak PFO kapatma işlemini gerçekleştirdik. İşlem öncesinde ve işlem sırasında herhangi bir komplikasyon gelişmedi. Hastamızı kısa sürede mobilize ettik ve bir gün sonra taburcu etmeyi planlıyoruz.”
Güncel girişimsel yöntemler uygulanıyor
Kardiyoloji Kliniği olarak girişimsel kardiyolojideki güncel tanı ve tedavi yöntemlerini yakından takip ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Sinan İnci, bu uygulamaların Aksaray’da da hayata geçirilmeye devam edeceğini belirtti. İnci, süreçte destek veren hastane yönetimine, dekanlığa ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.
Hasta: “Korktuğum gibi olmadı”
PFO kapatma işlemi uygulanan Hüseyin Çağlayan ise başka bir rahatsızlık nedeniyle hastaneye başvurduğunu, yapılan tetkiklerde kalbindeki açıklığın tespit edildiğini söyledi.
Çağlayan, “Kalbimde delik olduğunu söylediler. Küçük bir operasyonla kapattılar. İlk başta korku ve tedirginlik yaşadım ama umduğum gibi olmadı. Operasyon çok başarılı geçti. Dün işlem oldum, bugün kendimi gayet iyi hissediyorum. Herhangi bir rahatsızlığım yok. Bugün taburcu edecekler. Sinan hocama teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez gerçekleştirilen PFO kapatma işlemiyle birlikte, daha önce farklı merkezlere sevk edilebilen bazı hastalar için önemli bir tedavi seçeneği kentte de uygulanmaya başlanmış oldu.
Fatma Altınok

