Artan maliyetler sonucunda müteahhitler çabuk satabilecekleri küçük konutların yapımına ağırlık verdi. 2023 yılının ilk 6 ayında Aksaray’da yapılan konutların yüzde 80’i 1 artı 1 daireler ve müstakil evlerden oluştu. Bu da beraberinde konut sıkıntısını getirdi. Aksaray’da artık 3 artı 1 dairelerin neredeyse hiç yapılmadığını ifade eden Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuğrul Kalkan, son iki yılda yapılan konut sayısının da çok düştüğünü söyledi.
Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuğrul Kalkan, kiralık ve satılık ev fiyatlarındaki artışın nedenlerini değerlendirdi. Kalkan, “Aksaray’da Organize Sanayi Bölgesi çok hzılı gelişiyor. Bu da konuta olan ihtiyacı beraberinde getiriyor. Deprem bölgesinden de Aksaray’a çok göç alıyoruz. Aksaray’da konut sıkıntısı var. Çünkü eskisi kadar konut yapılmıyor. Bu durumu rakamlarla açıklamak istiyorum. 2021 yılında 1 milyon 44 bin metre kare konut inşaat alanı yapı ruhsatı alınmışken, 2022 yılında bu rakam 633 bine düştü. Yüzde 50’ye yakın bir düşüş var. 2023 yılının ilk altı ayında ise 191 bin metre kare konut inşaat alanı yapı ruhsatı alındı. Bu konutların yüzde 80’i de küçük konutlar yani müstakil ve 1 artı 1 daireler. Aksaray’da şu an büyük bir ailenin oturacağı 3 artı 1, 4 artı 1 konutların yapımı neredeyse yok diyebiliriz.” dedi.
DAHA KÜÇÜK EVLER YAPILIYOR
İnşaat için kullanılan malzemelerin fiyat geçişlerinin çok sert olmasının da konut yapımının azalmasında etkili olduğunu ifade eden Kalkan, “Malzeme alımında firmalar, banka ile finans yaparak bu işi yapıyor. Bankalarda kredi ile ilgili bir sıkıntı var. Vadeler çok kısaldı. Bu sebepler de müteahhitler daha küçük, daha satılabilir evler yapmaya yöneldi. Çevre illere göre, Aksaray’da konut imalatı da satışta daha fazla ama iki sene öncesini düşündüğümüzde Aksaray’da konut yapımında ciddi bir azalma var.” dedi.
GURBETÇİLER EVE YATIRIM YAPIYOR
Aksaraylıların eve yatırım yapmayı sevdiklerini dile getiren Kalkan, “Özellikle yurtdışında yaşayan Aksaraylılarda çok fazla konut almak istiyor. Yeterli sayıda konut yapılmıyor. Aksaray’da evlerde kaliteli ve üst segmentte yapılıyor. Piyasa, döviz kurlarının oturduğu ve piyasanın sakin olduğu bir dönem bekliyor. Aksaray’da müteahhitlerimiz gerçekten kaliteli evler yapıyor. Alım gücü biraz sıkıntılı ama yine de Aksaray’da evlerin, diğer illere göre çok uygun satıldığını söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.
İNŞAAT MALZEMELERİNİN İHRACATI ARTTI
Ev fiyatlarındaki yükselişin sebebinin, maliyelerde ki artışlar olduğunu belirten Kalkan, “Pandemi ile beraber tedarikçi firmalar malzemeleri yurtdışına daha yüksek fiyata satmaya başladı. İç piyasaya ürün vermeyi durduran firmalar bile oldu. Asgari ücret yılda 2 kez güncelleniyor ama inşaat sektöründe neredeyse her ay işçilerin ücretlerine yeniden düzenleme yapılıyor. İnşaat sektöründe hammadde tamamen dövize bağlıdır. Döviz kurlarındaki artışta fiyatlara yansıyor. İnşaat malzemelerinde ihracat çok arttı. Tüm bu sebeplerde ev fiyatlarına yansıyor.” diyerek sözlerine son verdi. Haber: Fatma ALTINOK