Bazı değerlerin vaktinde kıymeti bilinmiyor. Aynı Sultan Abdulhamid hanın değerinin vaktinde bilinmediği gibi.
Üstat Necip Fazıl Kısakürek der ki:
Sultan Abdülhamid’i anlamak her şeyi anlamak olacaktır.
“Abdülhamid Han 36 Osmanlı hükümdarı arasında muazzam bir isimdi. Osmanlı tarihinde en çok haksızlığa uğrayan çile çeken bir padişahtı.
O Osmanlı padişahlarının otuz dördüncüsü, İslam halifelerinin doksan dokuzuncusu, Sultan Abdülmecid’in oğludur.
Dini ve fenni ilimlerle mükemmel biçimde yetişmiştir.
Genç yaşta Zekası ve siyasi kabiliyetleriyle amcası Sultan Abdulaziz hanla beraber Mısır ve Avrupa seyahatlerine katıldı.
Zor dönemlerde tam otuz üç yıl boyunca büyük mücadeleler vererek devleti idare etti.
Hükümdarlığı boyunca Osmanlı topraklarına birçok hizmette bulunmuş, devlet ve hilafet mührünü abdestsiz basmayacak kadar dindar bir yaşam sürmüştü, Abdülhamid’in teknolojik gelişmelere yoğun ilgisi vardı, saltanatı süresince bir kısmı hayata geçen, birçok projenin şekillendirilmesine vesile oldu.
Eğitime, sağlığa ve bilime büyük önem veren sultan, bu amaçla Osmanlı toprakları üzerinde beş bin eğitim kurumu yaptırmıştır. Günümüzde hala kullanılmakta olan birçok okul
onun eseridir. Birçok cami medrese hastane çeşme köprü ve imarethane yaptırdı, bu eserlerin tamamı 1452 adet olarak kayda geçmiştir.
Projelerinden biri de Hicaz Demiryolu çalışmalarıydı. Hicaz Demiryolu Şamdan başlayıp Medine ve Mekke’ye uzanmaktaydı, tamamı 1464 kilometredir.
Bu demiryolu inşası sırasında gönüller Sultanı iki cihan serveri Peygamberimiz (S.A.V.)’in şahsına hürmetsizlik olmasın diye gürültü ve titreşimin önüne geçecek çözüm bularak, o dönemin tekniği ile raylara keçe döşenerek hassasiyet gösterildi.
10 Şubat 1918 yılında alemi bekaya irtihal eden cennetmekan Sultan Abdulhamid Han Hazretlerini rahmetle, minnetle ve tazimle yad ediyoruz.
Ruhun şad olsun sultanım!..
Allah yar ve yardımcımız olsun.
Selam ve dua ile.