Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu’nda düzenlenen “6 Şubat 2023 Unutmadık, Unutmayacağız…” konulu panelde afetin etkileri ve depremden sonra yaşananlar ele alındı. Panelde depreme tanık olan öğrenciler de yaşadıklarını katılımcılarla paylaştı.
– Tırnağımızla Can Kurtarmaya Çalışıyorduk –
Panelde konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Aksaray İl Müdürü Kadir Çelik, depremlerin ülkemizin bir gerçeği olduğuna vurgu yaparak, ülke olarak depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. AFAD olarak 81 ilde düzenledikleri eğitim çalışmalarıyla devamlı olarak depreme karşı hazırlık yaptıklarını dile getiren Çelik, “AFAD olarak afetlere karşı daha hızlı reaksiyon göstermeye önem veriyoruz. Türkiye bir deprem ülkesi ve bu konuda bilinçli olmak zorundayız. 6 Şubat depremlerinde 26 gün Adıyaman’da, 5 ay da Malatya’da görev yaptım. Adıyaman büyük bir yıkım yaşamıştı. Tırnağımızla insan hayatı kurtarmak için seferber olmuştuk. Ağlayarak can kurtarmaya çalışıyorduk. Çünkü; yıkım çok büyüktü. 2 bin 300 bina yıkılmıştı. 11 ilde bu deprem meydana geldi. İşimiz gerçekten çok zordu. Allah bir daha yaşatmasın” dedi.
– 6 Şubat’ta Herkes Yardıma Koştu –
6 Şubat depremlerinde Türk milletinin tek yürek olduğunun altını çizen Çelik, “Hangi inanıştan, hangi siyasi partiden olursanız olun fark etmez afetler herkesi derinden üzmektedir. 6 Şubat depremlerinde herkes yardıma koştu. Bu çok güzel bir birliktelikti. 53 bin 116 vatandaşımızı kaybettik. Binlerce bina yıkıldı ve kullanılamaz hale geldi. 2 yılda yaraların büyük bir kısmını sardık. Devletimiz çok büyük bir devlet. Türk milleti çok aziz bir millet. Ben bunu 6 Şubat depremlerinde gördüm. İran televizyonuna verdiğim röportajlarda da bunları dile getirdim. Milletimizin bu dayanışması tüm dünyaya örnek oldu” ifadelerini kullandı.
– Sağlam Zemine Sağlam Binalar Yapmalıyız –
Depremlere karşı her zaman hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizen AFAD İl Müdürü Çelik, “Binalarımızı sağlam bir şekilde yapmaktan başka şansımız yok. Uygun zeminli yerlere binalar inşa etmeliyiz. Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılmalı, sağlam olmayan eski binalar yıkılmalı. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi yatay mimariye çok önem vermemiz gerekiyor. Çok katlı binalardan vazgeçmeliyiz. Önlemleri hep birlikte almalıyız” diye konuştu. Üniversite öğrencilerine AFAD gönüllüsü olma çağrısında bulunan Çelik, şunları söyledi: “Aksaray’da temel destek AFAD gönüllümüz 486’ya ulaştı. AFAD gönüllülerimizin sayısı sürekli artıyor. 100 binden fazla AFAD gönüllümüz var. Gücünüzün farkında olmanız gerekiyor. Deprem anında bir kişinin bile ne kadar önemli olduğunu gördük. Allah bir daha yaşatmasın ama sizlerin gücüne her zaman ihtiyacımız var. Çadır kurmaktan tutun, psikolojik desteğe kadar her alanda sizin gücünüze ihtiyacımız var. Lütfen AFAD gönüllüsü olun. Sayınız arttığı sürece hiçbir şeyden korkumuz yok. Sizleri AFAD’ın arasında görmek istiyoruz.”
– Öğrenciler Depremde Yaşadıklarını Anlattı –
Panelde konuşan Aksaray Üniversitesi öğrencileri Nur Koyuncu ve Arda Haluk Mutlu, depremde yaşadıklarını anlattı. Depremin sadece binaları değil umutları da yıktığını ifade eden Nur Koyuncu, “Türk milleti olarak zorluklar karşısında yılmayan, birbirine kenetlenen bir milletiz. Depremin ilk anından itibaren tüm Türkiye tek yürek oldu. Devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın hızlı müdahaleleri takdire şayandı. Bu tür felaketlere hazırlıklı olmak için binalarımızı depreme dayanıklı bir şekilde yapmalıyız. İmar planları titizlikle uygulanmalı, afet bilincini artırmak zorundayız. Arama kurtarma ekiplerinin sayısını artırmalıyız. Travma yaşayan depremzedelere psikolojik destek verilmeli. Afetlere hazırlıklı olmak hayat kurtaracaktır” dedi. Depremin tanıklarından Arda Haluk Mutlu da şunları kaydetti: “Depremin ardından hayata yeniden tutunmak uzun ve zorlu bir süreç oldu. Depremin büyüklüğü ve yarattığı hasar, arama kurtarma çalışmalarını ve yardımların gelmesi zorlaştırdı. Bu süreçte en büyük gücü birbirimize destek olmakta aldık. Fiziksel yaralarımız iyileşti ama ruhumuzdaki yara hala devam ediyor. 6 Şubat depremleri dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu.” Konuşmaların ardından AFAD İl Müdürü Kadir Çelik, öğrencilerin depremlere hazırlık süreci, AFAD’ın çalışmaları hakkındaki sorularını cevapladı. Panele Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Köse, Aksaray Belediyesi Başkanvekili Yakup Kadri Perek, ASÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeliha Seçkin ve AFAD görevlilerin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Bülten