Köşe Yazıları

ÜNİVERSİTE TERCİHİ VE KARİYER PLANLAMASI ÜZERİNE

.. Sevgili öğrenciler: Acısıyla tatlısıyla bir sınav dönemini daha geridebıraktık. Dönem içerisinde onlarca motivasyon bozucu durumun aksine üniversitesınavları gerçekleştirip şu an belki sınav dönemi kadar önemli bir dönem olan‘’ tercih..

ÜNİVERSİTE TERCİHİ VE KARİYER PLANLAMASI ÜZERİNE

..

Sevgili öğrenciler:

Acısıyla tatlısıyla bir sınav dönemini daha geridebıraktık. Dönem içerisinde onlarca motivasyon bozucu durumun aksine üniversitesınavları gerçekleştirip şu an belki sınav dönemi kadar önemli bir dönem olan‘’ tercih dönemi’’ ne gelmiş bulunmaktayız. Tercih dönemi, bir sene boyuncaçalışıp tabiri caiz ise ektiğimiz ürünlerin hasadını alma vakti olarakadlandırılabilir ve bir sene boyunca etkin bir şekilde çalışmak ne kadar önemliise doğru bir üniversiteye gidebilme yolunma tercihleri doğru bir şekildeyapmak o kadar önemlidir. Peki, doğru bir tercih ne demektir? Hangiüniversiteye gidilirse yada hangi meslek seçilirse doğru bir tercih yapılmışolur? İşe eğitimci gözüyle bakıldığında aslında bu tür tercihlerde tek birdoğrudan bahsetmek mümkün görülmemektedir. Her bir öğrenci kendi dünyasındaözeldir ve her bir öğrencinin kendi tabiatına uygun meslek seçmesi hayati önemtaşımaktadır. Ülkemizde yapılan birçok araştırmaya göre özellikle gençlerimizinbir çoğu istediği işi yapamamakta ya da yaptığı işten mutlu olmadan hayatlarınıgeçirmektedir. Bir öğretmen düşünün mesela; çocukları sevmeyen çocuklarla iletişimegeçmekte zorlanan bir öğretmenin gelecek nesillere verebileceği hiçbir şeyolmazken, o öğretmenin kişisel olarak hayatını devam ettirebilmesi ne kadarzordur anlatmaya gerek yok sanırım. Ya da bir doktor düşünün hastalarınadokunamayan iğrenen bir doktorun durumunda bundan farklı değildir. Bu türörnekler çoğaltılabilir. Peki, tercih döneminde gençler meslek tercihi yaparkennelere dikkat etmeli? Bunu 3K formülüyle basitleştirebiliriz. Yani 1. Kendinibilme, 2. Kuvvetinin farkında olma, 3. Kazanç. Bunları şu şekilde açabiliriz:

Kendini bilme:

Öğrencilerimizin hayatlarının en önemli kararlarındanbirini vereceği bu dönemde kendilerinin farkında olmaları çok önemlidir. Yanimeslek tercihlerini yapmadan önce öğrenci sadece ‘’ kendine ‘’ şu soruyu sorabilmeli;ben kimim? Yeteneklerim nelerdir? Beni hayatta mutlu edecek şeyler nelerdir?Bunu şu şekilde somutlaştırabiliriz. Her öğrenci kendi âleminde hayat farklıbir bakış açısıyla bakmaktadır ve her birey bu noktada özeldir. Kimisi çokiçine kapanık kimisi de çok girişken olabilir. Kimi öğrenci maceraya düşkünkimi ise hayatının sabit bir şekilde geçmesini bekler. Bu ve buna benzerdurumların hiç birisi birbirinden daha az önemli ya da birbirinden dahadeğersiz değillerdir. Bu noktada tercih yaparken şunu düşünmek gerekirüniversite hayatı ve meslek yaşantım boyunca kendimi hayata ne kadar ‘’ben’’olarak sunabileceğim ya da başkalarının bana dayattığı yaşantı içerisindetahammül etmeye ne kadar hazırım? Bu sebeple ilim ilim ilmektir. İlim kendinbilmektir. Sen kendini bilmezsen. Bu nice okumaktır.

Kuvvetinin farkında olmak:

Hayatta her şey insan için olmaktır. Acı tatlı, insanınbaşına gelebilecek her durumda bireyin etki-tepki olarak gösterdiği tutum, onunkişisel kariyerine ve hayat yolculuğuna büyük oranda olumlu ya da olumsuz pekçok şey katmaktadır. Bu noktada kişinin olaylara vereceği tepkiler de kuvvetölçüsünde olmaktadır. Örneğin soğukta çok çabuk hastalanabilen bir öğrencininyada iklim değişikliklerinden çabuk etkilenen bir öğrencinin üniversite tercihindeaşırı sert iklim özellikleri gösteren bir yeri tercih etmesi yüksek ihtimalle,ilk sene de hayallerinin bir kısmının kırılmasına sebep olabilir yada meslekolarak tercih yapılırken yoğun çalışma temposu olan bir işe ya birincikuruldaki gibi şahsi bir takım farklı özelliklere sahip olmanın gerektirdiğibir mesleğe, hayatını daha stabil geçirmek isteyen bir birey için yapılması çokimkansız bir hale gelebilir. Bu noktada kişi, meslek ve üniversite tercihiyaparken kuvvetinin farkında olmalı ve neye ne kadar dayanabileceğini iyikestirmelidir.

Kazanç tahmini:

Hayat yolculuğu iniş çıkışlarla dolu büyük birserüvendir. Burada bizim kazançtan kastımız hem maddi hem manevi olarak kişininbeklentileridir. İş hayatı bu hayat serüveninde kişinin orta yaşlarının büyükbir kısmını içine alan bir unsurdur. Ortalama bir insan bir gününün üçte ikilikkısmını iş hayatında geçirmektedir. Hayatın azımsanmayacak bir bölümünü geçirdiğimiz iş yerimizde maddi vemanevi kazanç beklentilerimizin olması son derece olağandır. Tercih yapacaköğrencilerinde bu noktada meslek seçimini yaparken maddi manevi olarak kendinitatmin edecek bir iş seçimi yapmaları son derece önemlidir.

 Geleceğe yönverecek olan gençlerimizin meslek tercihi yaparken bu durumları dikkate alarak; gerekirse uzman bir bakış açısıyla ve desteğiyle meselenin her ayrıntısıylaincelenmesi son derece önemlidir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL