.. Değerli Dostlarım ! Bu Cuma, Sorularla İslamiyet Köşemizde İslam da Üç Aylar konusunu işleyeceğiz. SORU: Üç aylar nelerdir? Üç ayların fazileti nelerdir ? CEVAP: Üç aylar, hidayet ve rahmet..
..
Değerli Dostlarım !
Bu Cuma, Sorularla İslamiyet Köşemizde İslam da Üç Aylar konusunu işleyeceğiz.
SORU: Üç aylar nelerdir? Üç ayların fazileti nelerdir ?
CEVAP: Üç aylar, hidayet ve rahmet kaynağı olan Kur’an-ıKerîm’in indirildiği Ramazan ayının yaklaştığını müjdeleyen Recep, Şaban veRamazan aylarıdır. Yüce Allah (c.c), kullarına çok acıdığı, merhamet ettiğiiçin, bazı günlere, gecelere ve aylara kıymet vermiş, bu zamanlarda yapılan duave tövbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Halk arasında “üç aylar”olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan aylarını da, Allah kullarınınyalvarmaları, dua ve tövbe etmeleri için sebep kılmıştır. Bu mübarek aylariçerisinde öyle feyizli ve bereketli geceler vardır ki, Yüce Allah’ın rahmet vemağfireti bu gecelerde müminler üzerine yağmur gibi yağar. Üç aylarıniçerisinde dört tane kandil gecesi mevcuttur Üç ayları karşılayan ilk kandilise Regaip Kandilidir. Regaip Kandili, Recep ayının başladığı ilk Cumagecesidir. Ayrıcı recep ayının 27.ci gecesi Miraç kandilidir. Şaban ayının onbeşinci gecesi Beraat kandili ve Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi KadirGecesidir. Şimdi Üç ayların faziletini ayet ve hadislerle açıklayalım. RECEBAYI: Dört kıymetli aydan biridir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Recep ayına çokdeğer verir ve “Ya Rabbi, Recep ve Şaban’ı bizler için mübarek kıl, biziRamazan’a eriştir.” Diye duada bulunurdu. Hadis-i Şerifler de buyuruldu ki:“Recep ayında Allah’a çok istiğfar edin; çünkü Allah’ın, Recep ayının hervaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşklervardır ki, ancak Recep ayında oruç tutanlar girer.” [Deylemi]
“Recep-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında vebir gün de sonunda oruç tutana, Recep’in hepsini tutmuş gibi sevap verilir.”[Miftah-ül-Cenne] ŞABAN AYI: Peygamberimiz (s.a.v) Şaban ayına da çok değerverirdi. Hz. Ayşe validemiz buyuruyor ki: ”Peygamberimizin , hiçbir ayda, Şabanayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şabanın tamamını oruçlageçirirdi.”(Buhari) Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zamanResulullah efendimiz buyurdu ki: ”Şaban, öyle faziletli bir aydır ki, insanlarbundan gâfil olurlar. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Bendeamelimin oruçluyken arz edilmesini isterim.” (Nesai) Başka bir Hadis-i Şerifteşöyledir:
“Ramazandan sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulanoruçtur.”(Tirmizi)RAMAZAN AYI: Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu aydayapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap,başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylardayapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahlarıaffolur. Cehennemden azat olur .
Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten,onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur. Ramazan-ı şerifayında, Peygamberimiz, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayasaygısızlık edenin, günah işleyenin günahları büyüktür. Bu ayı fırsat bilmeli,elden geldiği kadar ibadet edilmelidir. Allah’ın razı olduğu işleri yapmalıdır.Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir. Kur’an-ı kerim Ramazanda indi.Kadir gecesi bu aydadır. Ramazan-ı şerifte iftarı erken yapmak, sahuru geçyapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi. İftardaacele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye vedolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. Peygamber efendimiz(s.a.v)Ramazan-ı şerifin fazileti hakkında buyuruyor ki: ”Ramazan ayı mübarek biraydır. Allah size Ramazan orucunu farz kıldı.
O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır,şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. Ogecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmışsayılır.” (Nesai)Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: “Ramazan ayı gelince, “Hayırehli, hayra koş, şer ehli, kötülüklerden el çek” denir.” (Nesai)”Ramazangelince, Allah meleklere, müminlere istiğfar etmelerini emreder.”(Deylemi)”Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemdenkurtuluştur.”(İ.Ebiddünya)Son Söz: Recep tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan isehasat ayıdır. Herkes ne ekerse onu biçer, ne yaparsa onun cezasını çeker. Birkimse ekimi bırakırsa hasat zamanı ekmediğine pişman olur. Kıyamet gününde çokkötü duruma düşer. Üç aylar birer dua ve niyaz mevsimidir. İnşallah yaptığımızibadetler ve ettiğimiz dualar sayesinde bizlerde kurtuluşa erenlerden oluruz.SELAM VE DUA İLE
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)