ak parti hükümetleri olarak koronavirüsün etkilerini azaltmak içinekonomik tedbirleri bir biri ardına açıkladıklarını belirten ak parti aksarayİl başkanı hüseyin altınsoy, ak parti olarak meclis’e sunduğumuz 15 maddelikekonomik tedbirlerde, 3 ay işveren işçiyi işten çıkaramayacak. Ücretsiz iznegönderilen işçiye aylık bin 177 tl ücret ödenecek. Öte yandan su faturaları da3 ay ertelenebilecek” dedi.
ak parti’nin, koronavirüsle mücadele kapsamında 15 maddeden oluşanekonomik tedbirlere ilişkin kanun teklifini, meclis başkanlığı’na sunduğunuaktaran başkan altınsoy, 15 maddeden oluşan teklifin vergi istisnaları, bazı sorumlulukve yükümlülüklerin ertelenmesine yönelik düzenleme içerdiğini bildirdi.
altınsoy, “paket içerisinde, 3 ay işveren işçiyi iştençıkaramayacak. Ücretsiz izne gönderilen işçiye aylık bin 177 tl ücret ödenecek.konutlara ve faaliyetleri durdurulan işyerlerine ilişkin su faturası borçlarıbelediyeler tarafından 3 ay süreyle ertelenebilecek. ertelenen süre kadar aylıktaksitler halinde herhangi bir gecikme zammı faiz veya yİ-Üfe uygulanmadantahsil edilecek. hazine ve belediye taşınmazları ile milli parklar ve ormangenel müdürlüğü taşınmazlarına ve izinlerine ait borçlar, kredi yurtlar kurumukredi borçları, belediyelerin gelir vergisi tevkifatı ödemeleri, sosyal sigortaprim ödemeleri 3 ay süreyle ertelenecek. tarım satış kooperatifleri birliklerinin,kredi borçları faizsiz olarak 2021 yılına ertelenecek. faaliyetleri durdurulanişletmelerde ilan, reklam ve çevre temizlik vergisi alınmayacak. toplu işsözleşmesinin yapılması, grev ve lokavt süreçlerinin üç ay süreyle durdurulmasısağlanacak. İş kanunu’na eklenen geçici maddeyle bu kanun kapsamında olupolmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu düzenlemeninyürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay süreyle ahlak ve iyi niyet kurallarınauymayan haller dışında, işverence feshedilemeyecek. İşveren, 3 aylık süreiçerisinde işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecek. sermayeşirketleri, 30 eylül 2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem kârının yalnızcayüzde 25’ini dağıtabilecek” dedi.
haber merkezi

