Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ertürk; “Cumhuriyet Halk Partisi olarak kendimizi anlatamadık”

28 Mayıs seçimlerinin bitmesinin

28 Mayıs seçimlerinin bitmesinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde bir sessizlik hâkim olsa da partinin kendi içerisinde değişime gidip gitmeyeceği merak konusu oluyor. 28. Dönem için Aksaray’dan Millet İttifakı ikinci sıra milletvekili adayı olmuş olan Ali Abbas Ertürk, seçim sonrası yaptığı açıklamada “kendimizi anlatamadık” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet İttifakı partileri için yapılan terör algısının önüne geçme konusunda yetersiz kalındığını ifade eden Ali Abbas Ertürk, MHP’li bir kişi terör konusunda ne düşünüyorsa en az iki katını düşündüğünün altını çizdi. Cumhuriyet Halk Partili Ali Abbas Ertürk, PKK dâhil hiçbir terör örgütüyle bağlantıları olmadığını lakin bu yanlış algının yönetilmesi sürecinde yetersiz kaldıkları için Millet İttifakı’nın seçimleri kaybettiğini ifade etti.

Ali Abbas Ertürk, kendisine yöneltilen “Kemal Kılıçdaroğlu’nun Selahattin Demirtaş’a özgürlük vaadi, KHK’lıların tamamını görevlerine iade edeceğini söylemesi gibi söylemleri seçimlerin kaybedilmesinde etkili oldu mu?” sorusu üzerine, “bu soruya seçim öncesinde de açık yüreklilikle cevap verdim. Bir siyasetçinin herhangi bir tutuklu ya da mahkûm için, ‘Serbest bırakacağım ya da onu içerde tutacağım.’ demesi talihsiz bir olay. Kemal Kılıçdaroğlu onu mu kastetti bilemiyorum ama yapmak istediğimiz yargının bağımsız bir şekilde karar verebileceği bir mekanizmayı kurmaktı. Ondan sonra yargıçlar hiçbir baskı altında kalmadan, Selahattin Demirtaş’ın çıkmasına kanaat getiriyorsa dışarı çıksın, tutuklu kalması gerekiyorsa tutuklu kalsın.” Sözlerine yer vererek, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun ifadesinde yargının bağımsız olması gerektiği mesajı olduğu üzerinde durdu.

Sözlerinin devamında, yargı sürecinin uzamasının adaletin önünde engel teşkil ettiğini belirten Ali Abbas Ertürk,“Selahattin Demirtaş 2016 yılında cezaevine girdi. 7 yıldır dava sonuçlanmadı. Böyle olmaz. Bir insan katil de olabilir, suçlu da olabilir, müebbet cezası da alması gerekiyor olabilir. Ne olursa olsun yargı sürecinin uzaması adaletsizliklere yol açıyor. Yargı kararını verecek o da ben şu kadar yıl hapiste yatacağım ya da benim suçum yokmuş çıkacağım diyecek ve ne olacağını bilecek.” ifadelerine yer verdi.

Sözlerinde FETÖ konusuna da yer veren Cumhuriyet Halk Partili Ali Abbas Ertürk, “FETÖ konusunda Kemal Kılıçdaroğlu’na katılıyorum. Hiçbir zaman FETÖ’cüleri çıkaracağım demedi. Yargılanmış, yargı süreci tamamlanmış ve beraat etmiş ama kamudaki görevine dönmemiş kişiler var. Bu büyük bir haksızlıktır. Kamudaki görevine dönmesi lazım dedi. Bu söylemi ben doğru buluyorum. OHAL zamanında yapılan yargılamaların yeniden yapılmasını sağlayacağını söyledi. Buna da katılıyorum. Bana göre, 15 Temmuz’un suçluları darbeyi planlayan, eline silah alıp vatandaşımızın üstüne silah sıkanlar ve o darbe programının merkezinde olanlardır. Bunlar en ağır cezayı almalıdır.” dedi.

“Millet İttifakı için, PKK ile işbirliği yapıldığı yönünde iddialar vardı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” şeklinde yöneltilen soruya, seçim sonuçlarının en belirleyici olduğu konular arasında bu söylemin yer aldığını ifade ederek, “evet, seçimin sonuçlarını belirleyen PKK söylemleri oldu. Maalesef ağır itham ve iftiralar üretildi. Olmayan bir montaj video üzerinden bir kampanya yürütüldü. Bizim bırakın PKK’yı hiçbir örgütle bir bağlantımız olamaz. Hem partimize hem de ittifakımıza bu konuda inancım, güvenim tam. Bana göre eli kanlı terör örgütlerinin önde gelenlerinin açıklamaları Kemal Kılıçdaroğlu kazanamasın diye yapılan açıklamalardı. Algı kampanyasına yenik düştük. Kendimizi anlatamadık. Çok ağrıma giden bir şey söyleyeyim. Biz muhalefette kalırız, iktidar oluruz bu farklı bir durum. Biz bu şehrin güzelleşmesi için mücadele ediyoruz. Seçim gecesi parti binamızın önünde yaşananlar ve ağır hakaretler edilmesinden dolayı çok üzgünüm. O gün partimizin güvenliğini sağlayan emniyet güçlerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Çok özverili bir şekilde görevlerini yaptılar. CHP’nin katına kadar merdivenler polis doluydu önlem almak için. Bir parti seçim kazanmış başka bir aday seçim kaybetmiş. Sanki bir terör örgütünün kampına bir saldırı varmış gibi o polislerimizi o güvenlik önlemlerini almaya mecbur bırakmak bile aslında çok ağırdı.” sözlerine yer verdi.

Ankara Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’ın Aksaray mitingi kapsamında sorulan, “Mansur Yavaş’ın Aksaray mitingi sonrası Aksaray kamuoyunda, PKK ile bağlantımız yok dedi ama HDP ismini ağzına almadı denildi. İttifak içerisinde HDP’nin olduğu ve bu nedenle HDP’ye karşı bir söylemde bulunulmadığı söylendi. İttifak içerisinde HDP var mıydı?” sorusuna “resmi bir ittifaktan bahsediyoruz. İttifak içerisinde HDP yoktu. Bunun olmadığı da apaçık ortadaydı.” sözleriyle karşılık verdi.

Ertürk, açıklamasının devamında “HDP, Yeşil Sol Parti olarak 81 ilde kendi amblemi ve logosu ile seçime katıldı. Cumhurbaşkanı adayı çıkarmadı. Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekledi. Gizli anlaşmaya bağlandı, bakanlık vaadine bağlandı tamamı gerçek dışıydı. Bunun böyle olmadığını Cumhur İttifakı’nda siyaset yapanlar da biliyordu. Biz, sadece HDP’nin değil, MHP ve AK Parti’de dâhil olmak üzere her partinin tabanının oyunu almak için uğraştık. Nitekim Aksaray’da AK Parti ve MHP tabanından da oy aldık. Bir partinin oyunu almak için politika almak farklı bir şeydir. Biz bunu yaptık. Bir partinin arkasında olduğu söylenen örgütle gizli pazarlık iddiaları çok çirkindi. Seçim bitti, gitti ama hepimizin inançlı insanlarız. Bize terörist diyenlere hakkımı helal etmiyorum. İnançlı insanlarsa şunu bilsinler. Günaha girdiler. Haksız yere ithamda bulundular. PKK ile mücadelede en az bir MHP’li kadar, onlar ne düşünüyorsa en az iki katı fazla düşünürüm. Ben bir milletvekiline başarısız dediğim zaman hemen beni arayıp kırıldığını söylüyor. Siz bana terörist diyorsunuz bana küfür etmekten daha ağır bir şeydir. Bu söylem seçmende karşılığını buldu bu konuda da başarısız olduk. Bizim hiçbir terör örgütüyle bağlantımız yok. Özellikle ilk tur seçimine kadar çok yetersiz kaldık ve bunu anlamadık. Seçimlerin kaybedilmesindeki en önemli etken de buydu.” diyerek Cumhuriyet Halk Partisine yönlendirilen terör ithamlarına sitemle karşı geldi.

Haber: Ağustos Gerçe