Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

EREL, ÜLKE SORUNLARINI DİLE GETİRDİ

İyİ parti aksaray milletvekili

İyİ parti aksaray milletvekili ayhan erel türkiye büyükmillet meclisindeki yaptığı konuşmasında Ülke sorunları ve aksaray sorunlarınıdile getirdi.

İyİ parti aksaray milletvekili ayhan erel; “bakanlıkenerjide ve doğal kaynaklarda güvenli bir gelecek için enerji kaynaklarını vedoğal kaynakları verimli ve çevreye duyarlı şekilde değerlendirerek ülkerefahına en yüksek katkıyı sağlamak misyonuyla çalışmalarına devametmektedir.” şeklinde sunumda bulunulmuştur. güvenli bir gelecek vizyonuçok güzel, ideal bir hedef ancak bugünkü şartlarda güvenli gelecekle ilgilikaygılarımız, endişelerimiz var. Şöyle ki üretilen elektrik enerjisinin üçte1’i doğal gazdan elde edilmektedir, doğal gazı türkiye dışarıdan almaktadır.doğal gazı aldığımız ülkelerle yaşanacak ekonomik-siyasi krizler nedeniyledoğal gazı elde edememe gibi bir durum söz konusu. böyle olduğu durumda daelektrik üretiminde üçte 1 oranında azalma meydana gelecektir. dışabağımlılığın çok yoğun olduğu bu durumda güvenli gelecekten nasıl sözedebiliriz?

    hükûmet 10mayıs 2010 tarihinde yapılan bir sözleşmeyle akkuyu nükleer santralininkurulmasına karar vermiş, rusya’da rosatom’la bir anlaşma yapılmıştır. buanlaşmanın 5’inci maddesinin ikinci fıkrasına göre projeyi gerçekleştirecekşirketin rusya devleti tarafından kurulacağı, bu proje şirketinin nükleer güçsantralinin sahibi olduğu açıktır. dolayısıyla şirket rusların mülkiyetinde veyönetimindedir. 5’inci maddenin dördüncü fıkrasına göre rus şirketleribaşlangıçta yüzde 100 paya sahip olacaktır, ayrıca rus tarafının payı hiçbirzaman yüzde 51’in altına düşmeyecektir. yine, sözleşmede “proje şirketininelde ettiği kârın yüzde 20’si güç üniteleri devreye girdikten ve en erken onbeş yıl sonra türk tarafına ödeme yapılacaktır.” şeklindedir. bu durumdanasıl bir güvenli gelecek olacak, açıkçası anlamak mümkün değildir.

    enerjidegüvenli gelecek kendi öz kaynaklarımızda yatmaktadır. türkiye’de yenilenebilirenerji kaynaklarına elektrik üretiminde en geniş kapsamda geçilmeli, özkaynaklarımız kullanılmalıdır. Çok şükür, uğrunda gözümüzü kırpmadan atalarımızgibi canımızı, kanımızı vereceğimiz güzel türkiye’mizde yenilenebilir enerjikaynakları fazlasıyla vardır; güneş, rüzgâr, dalga, hidrolik, biyokütle,jeotermal enerji kaynakları bunlardan en önemlileridir. türkiye güneş enerjisiiçin çok uygundur. güneşli gün sayısı, güneşli saat sayısı, güneş ışınlarınıngeliş açısı buna müsait olup türkiye’de ekilip biçilemeyen araziler de dikkatealındığında yurdumuz güneş enerjisi için uygun şartlara sahiptir.

    seçim bölgemaksaray’ımız güneş enerjisi için türkiye’nin en uygun bölgelerinden biridir.son yıllarda yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında özel şirketlersantraller kurarak elektrik üretimine katkıda bulunmaktadır. aksaray ticaret vesanayi odasıyla güneş enerjisi organize sanayi bölgesi kurulması için sunmuşolduğumuz dosya bakanlıkta beklemektedir. aksaraylı iş adamları, yatırımcılarbüyük bir heyecanla ihtisas güneş enerjisi organize sanayi bölgesininkurulmasını beklemektedir.

    sayın başkan,değerli milletvekilleri; kur’an-ı kerim’de allah’ımız “Şüphesiz biz herşeyi bir ölçüye göre yaratmışız. yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz.”diye buyurmaktadır. peygamberimiz buyuruyor ki: “İktisat eden fakirolmaz.” atalarımız diyor ki: “bir çivi bir nal, bir nal bir ayak, birayak bir at, bir at bir asker, bir asker bir ordu, bir ordu bir vatankurtarır.” atasözümüz aslında israfı en güzel şekliyle ifade etmektedir.

    Ülkemizdeenerji israfı göz ardı edilemeyecek şekilde büyüktür. bir yerde okudum, fazlasıveya eksiği varsa ilgililer lütfen bilgilendirsin. beştepe külliyesi yani sayıncumhurbaşkanımızın oturduğu ak saray… ak sarayın bir aylık elektrik, ısıtma,soğutma gibi sabit giderlerinin toplamının, bizim aksaray’ın yani il aksaray’ınilçelerinin bir aylık ısıtma, soğutma ve diğer toplam giderlerine eşit olduğuhesaplanmış. sayın cumhurbaşkanının “bir lokma, bir hırka” inancıylaiş başına geldiğini biliyoruz. böyle bir felsefeye sahip bir cumhurbaşkanının,bilgisinin dışında olduğunu düşündüğümüz bu israfa son vermesi gerekmektedir.sarayda yapılacak tasarruf türk milletinin de tasarrufa yönelmesine vesileolacaktır.

        aksaray’ınİncesu köyünden cumali dayı, geçmediği yavuz sultan selim köprüsü’nün parasınıödüyor. aksaray’ın altınkaya köyünden yani Çardak’tan mehmet emmi, yerini dahibilmediği osmangazi köprüsü’nün bedelini ödüyor. aksaray’ın gülağaç ilçesisaratlı beldesinden ali dayı, ali ağabey adını dahi telaffuz edemediği avrasyatüneli’nin dolarını ödüyor. aksaray’ın sarıyahşi ilçesi boğazköy’ünden nihat,yanından dahi geçmediği hasta garantili şehir hastanelerinin açığını kapatıyor.aksaray’ın borucu köyünden yılmaz kardeşim, üstünden dahi geçmediği -yolcugarantili olduğu için- zafer havaalanı’nın açığını kapatmak için gecesinigündüzüne katıyor. vatandaş daha ne yapsın? kısaca, binmediği uçağın, tedavigörmediği hastanenin, üzerinden geçmediği tünellerin, köprülerin, otoyollarınbedelini ödüyor.

           yine,aksaray’ın topakkaya beldesi var, medeni berk’in yaptığı çok güzel bir belde.orada bizim askerden gelen kürşat var, diyor ki: “hocam, yol boyuna birlokanta açacağım. müşteri garantili bir lokanta açabilir miyim?” mimar,mühendis öğrencilerim var, onlar da “biz proje garantili büroistiyoruz.” diyor. Çilesi yollarla bitmeyen kamyoncular yük garantilikamyon istiyorlar ve onlar diyor ki: “yandaşlara, müteahhitlere tanınan buimtiyaz anadolu’nun masum, saf, kavruk insanlarına da tanınsın.”

     değerlimilletvekilleri, biz İyİ partİ olarak tasarruf yapalım dedik, “İtibardatasarruf olmaz.” dediniz. bu anlayışla israf ede ede milleti boğulmaderecesine getirdiniz, borç batağına sürüklediniz, ülkemizde cumhuriyettarihinin en şiddetli krizi yaşanıyor dedik, gelin bir olalım, birlikte olalımdedik, hepimiz aynı gemideyiz bu gemiyi sağ salim limana götürelim dedik amacumhurbaşkanı “ya, bir defa türkiye’de kriz yok, ekonomiyle ilgilimanipülasyon var.” dedi. yine, maliye bakanı “dünyada ilk 3’teyiz diyebir başarı hikâyesi yazıyoruz.” açıklaması yaparken, bir arkadaşımızkürsüde “kriz mriz yok.” derken maalesef, denizli’de ağabeyi tekstilfabrikasında konkordato ilan etmek zorunda kalıyor. yine, cumhurbaşkanımız”aya 4 şeritli yol yapacağım,’ dese inanacak seçmenimiz var.” diyendönemin enerji, şimdinin maliye bakanı sözde başarı hikâyesini yazarken son biryılda yüzde 33 artan elektrik faturasını, haksız yere faturasına yansıtılan,ali baba’nın çiftliğine dönen, artık özel televizyon gibi yayın yapan veiktidarın güdümünde olan trt’ye ödeyeceği payı, neredeyse faturası kadar alınanhizmet bedelini, hiç utanmadan söyledikleri, ne yazık ki koskoca devletin 6ilde 90 bin sayacı okuyamadığı için kayıp kaçak bedelini ve kullandığı elektrikkadar değil de trt payını, kayıp kaçak bedeli üzerinden toplam yüzde 18vergisini nasıl ödeyeceğini düşünüyor. ortaköy’de çiftçi mustafa 2002’den buyana her seçim döneminden dinlediği “petrol bulacağız, uçaklarımızsemalarda uçuyor, yerli tanklar, yerli helikopterler, görünmeyen uçaklar semalardauçuyor.” diye vaatlerde bulunduk “türkiye uçacak, mazot, benzinucuzlayacak, 1 numara olacağız.” dedik.

son bir yılda 87 kez fiyatı değişen mazotla, yüzde 100’ünüzerinde artan gübreyle nasıl ekim yapacağını düşünüyor. yine aksaray fatihmahallesi’nden, emekli fatih bey son bir yılda yüzde 35 zamlanan doğal gazlaevini nasıl ısıtacağını, aşını nasıl pişireceğini düşünüyor” dedi.

haber merkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

AK Parti İl Başkanı Hamza
Sıradaki Haber Ak Parti’de 81 İl Teşkilatı tek tek Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde bayramlaştı!