Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

EREL ÇİFTÇİLERİN SORUNLARINI ANLATTI

İyİ parti aksaray milletvekili

İyİ parti aksaray milletvekili ayhan erel aksaraylıçiftçilerin sorunlarını türkiye büyük millet meclisi’ne taşıdı.

İyİ parti aksaray milletvekili ayhan erel türkiye büyükmillet meclisi’nde yaptığı konuşmada ;

“aksaray’ın ekonomisi tarım ve hayvancılığadayanmaktadır. 800 hektar olan yüz ölçümünün 405 hektarı tarla arazisi olup buarazilerin yüzde 34’ü sulanabilir yüzde 66’sı kıraç topraktır.

aksaray çiftçisinin çilesi sabah namazıyla başlar, yatsınamazında biter. fiziksel çile bitince yerini düşünsel çileye bırakır. mazotparası, gübre parası ,yem parası ,elektrik parası, düğün masrafı, okul masrafıderken, bu çile sabaha kadar devam eder. uyku haram olur.

velhasılı kelam; yerelde aksaray da, genelde türkiye deçiftçinin çilesi ancak, ölünce biter.

niye mi ? geçen yıl, 1600 tl olan gübre fiyatlarıindirime rağmen 3000’nin altına düşmemiştir. 4800 tl olan mazot fiyatı 6400 tlolmuştur. diğer girdilerde de yüzde 80’e varan artış göstermiştir. pekigirdiler bu kadar fahiş oranda artarken çiftçinin ürettiği ürünlerininfiyatları da aynı oranda artmış mıdır ?

ne gezer.. 3 yıldır arpa 820 – 950 tl buğday 920 – 1060tl civarındadır. mısır 95 kuruşa düşmüştür. Şeker pancarına fiyat geçen yılıngirdilerine göre hesaplanmış, 235 tl taban fiyat biçilmiştir. Çiftçinin şekerpancarından bırakın kar, etmeyi zarar etmemesi için en az 280 tl fiyatverilmelidir.

Çiftçimizin önünü görebilmesi için biran önce şekerpancarı kantarlarının, açılması gerekmektedir.

Ülkemizin, en güzel çerezlik ay çekirdeğini üreten, elinasırlı, gözü yaşlı çiftçi, mahsulünü satamamanın üzüntüsü içindedir.alacaklılar kapıya dayanmış, çiftçi kara kara düşüncelere dalmıştır.

 1 lira ya düşensarımsağı çiftçi sökmeden tarlasını bu halde sürmüştür. zira 1 lira sökümmasrafı bile değildir. aksaray’ın bayır altı çiftçileri, diğer çiftçilerimizgibi perişandır.

tarlasını süren çiftçi tarlasını sürdüğü için, ekimyapacağını ancak pahalı olduğu için gübre atmayacağını, tarlasını sürmeyençiftçi ise, ekim yapmayacağını söylüyor. bu insanlara günah değil mi? yazıkdeğil mi?

 türk çiftçisininarpasına buğdayına 900 tl’yi çok görenler, dışardan 1400 – 1500 tl’ye arpabuğday almaktadırlar. Çin’den alınan ay çekirdeği yüzünden, aksaray da ayçekirdeği üreticisi perişandır.

elektrik borcu yüzünden aksaray da icralık olmayan çiftçikalmamıştır. hayvancılık ona keza. süt üreticisi perişan. sütünü 130 kuruştansatıyor, yemin çuvalını 80 – 90 tl den alıyor.    İnsanlar hayvanlarını ya kesmeye yadasatmaya başladı. ahırlar boş kaldı.

hükümet hala neyi bekliyor? neye güveniyor?

her şeyi dışarıdan ala ala ülke ekonomisi bu hale geldi.krizden dolayı işsiz kalan sanayi işçilerine, birde tarım işçilerieklenecektir. bu nereye kadar böyle devam eder?

bu yüksek girdiler nedeniyle, ülke tarımı vehayvancılığı, dolaysıyla ülke ekonomisinin büyük zarar göreceği bilinen vegörünen bir gerçektir.

Çiftçimiz elektrikte, organize sanayiye verilenindirimlerden faydalanmak istemektedir.

Çiftçimiz başta mazot, gübre, yem, elektrik olmak üzere,bu girdilerin yarı yarıya düşürülmesini, yada mahsullerin 2 kat fiyataalınmasını beklemektedir.

yeşilova beldemizde geçici hak sahibi olan 328 kişitoprak dağıtımını sabırsızlıkla beklemektedir.

aksaray’ı bekleyen diğer bir tehlikede toprakların çölolmasıdır. yeşiltepe, ulukışla, yeşilova, yenikent, sultanhanı, eşmekaya veeskil’i içine alan , çöl adını verdiğimiz bölge ,tuz gölü havzasında olmasınedeniyle, çekilen yer altı suyunun yerini tuz gölünün suları almakta olup,topraklarımızda çoraklaşma başlamıştır. Önlem alınmazsa, bir süre sonra buralaradı gibi çöl olacaktır.

Önlem nedir? aksaray’a yaklaşık 100 km uzaklıkta olanhirfanlı barajından yada baraj dışından, kızılırmak’tan bu bölgeye tez zamandasuyun getirilmesi şarttır. yoksa kaybedeceğimiz toprakları, yüz yıllarca ıslahetsek bile geri getirmek mümkün olmayacaktır.

demir yolu ve hava alanı bu saatten sonra devletinaksaray’a lütuf değil boynunun borcudur, diyor ilgili ve yetkilileri göreveçağırıyor saygılar sunuyorum” dedi.

haber  yaşarkaratay

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

MHP Aksaray İl Başkanı'ndan İttifak
Sıradaki Haber MHP Aksaray İl Başkanı’ndan ittifak bombası: AK Parti-CHP İttifak iddialarına Karataş’tan yanıt!”