Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sağlık İl Müdürlüğü, obezite gününe dikkat çekti; sağlık beslenme ve fiziksel aktivite obeziteden koruyor

Aksaray Sağlık İl Müdürlüğü

Aksaray Sağlık İl Müdürlüğü dünya obezite günü olması sebebiyle fazla kilolu ve obezite olan bireylerin dikkat edilmesi gerekenler üzerine açıklamalarda bulundu. Obezite insan sağlığı riske atacak birçok şeyi tetiklemesiyle birlikte sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite ile obezite önlenebilir hale geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından obezite “vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanıyor.  Fazla kilolu veya obez olan insanlarda hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları gibi hastalık riskini arttırıyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de obezite hızla artış gösteriyor. Dünya Obezite Federasyonu’nun 2023 yılı raporuna göre 2020’de yaklaşık 1 milyar kişi yani her yedi kişiden biri obez olduğunu bildirdi.

Sağlık İl Müdürlüğü obeziteden korunmanın en önemli adımlarından olan sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin arttırılması olduğu belirtti. Sağlık İl Müdürlüğü yapığı açıklamasında sağlıklı yaşamda yetişkinlerde en az 5 gün ve günde en az 30 dakika veya 75 dakikada, çocukluk çağında ise günde en az 60 dakika fiziksel aktivitede bulunmaları gerektiğini vurguladı.

Sağlık İl Müdürlüğü obezite ve kronik hastalıklardan korunmanın en temel adımlarından olan sağlık besleme de öneriler ise şu şekilde sıraladı;

Beden kütle indeksinin 20,0-24,9 kg/m2 arasında olması sağlanmalıdır.

Küçük yaşlardan itibaren vücut ağırlığı, kan basıncı, kan şekeri düzeyi, kan yağları ve kemik sağlığını olumlu yönde etkileyecek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır.

Sağlıklı bir vücut ağırlığının korunması sürdürülebilir olmalı, sık kilo alıp vermekten kaçınılmalıdır.

Besin çeşitliliği artırılmalı, her öğün her besin grubunda yer alan besinlerden biri seçilerek gereksinim kadar tüketmeye özen gösterilmelidir.

Sıvı tüketimi artırılmalı; günde en az 8-10 su bardağı (2,5-3 litre) su tüketilmelidir.

Toplam ve doymuş yağ alımı azaltılmalıdır. Tüketilen doymuş yağ miktarı günlük alınan toplam enerjinin %10’unu aşmamalıdır.

Sebze ve meyveler mevsiminde ve günde en az 400 g tüketilmelidir.

Düzenli yemek yeme alışkanlığı edinilmeli ve geç saatte yemek yemekten kaçınılmalıdır.

Sağlık İl Müdürlüğü obeziteden korunmanın yolları arasında “diyet, egzersiz ve davranış değişikliğini” oluşturan üç önemli tedavi programına yer verdi. Bununla birlikte hekim, diyetisyen, fizyoterapist, egzersiz uzmanı ve ihtiyaç halinde psikiyatrist ve psikolog gibi meslek grupları tarafından alınması gerektiğine dikkat çekti.

Obez bireyler beslenme ile ilgili bilgi almak için İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ziyaret ederek beslenme, obezite danışmanlığı hizmeti alabilecek.

Haber: Fatma Altınok