Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hacamat tedavisine karşı dikkat edilmeli

Aksaray Eskil İlçesine bağlı

Aksaray Eskil İlçesine bağlı Filikçi Köyünde aile hekimi olarak görev yapan Dr. Enes Başak hacamat tedavisi hakkında açıklamada bulunarak dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti.

Dr. Enes Başak, hacamat tedavisi olmak isteyen hastaların özellikle sertifikası bulunan hekim ve uygulama merkezlerini tercih etmeleri gerektiğini altını çizdi.

“Hacamatı Sadece Eğitim Almış Doktorlar Yapabilir”

Hacamat uygulamasını sadece eğitim almış doktorların yapabileceğini belirten Dr. Başak, “Türkiye’de hacamatı genelde teyzeler, amcalar birinden öğreniyor ve ev ortamında, merdiven altında yapıyor. Bu kanunen yasak ve suçtur. Hacamatı sadece eğitim almış doktorlar yapabilir. Her doktor da yapamaz. Sadece hacamatla ilgili değil, diğer bütün tıbbi ve geleneksel tıp tedavilerinde hem doktorların antipatisi hem de vatandaşların aşırı sempatisi var. Bu iki uç nokta dolandırıcılığa kapı aralıyor” dedi.

“Otizmi, Kanseri Hacamatla Tedavi Ettiğini İddia Edenler Var”

Her tedavi yöntemini deneyen ve bir türlü şifa bulamayan hastaların son ümit olarak geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına yönelim gösterdiğini gözlemlediğini belirten Dr. Enes Başak, bu işi yapan bazı doktorların her şeyi hacamatla tedavi edebileceklerini iddia etmelerinin toplumun inancını güçlendirdiğini vurguladı.  Bu işi yapan bazı hekimler bile her şeyi hacamatla tedavi edebilecekleri zannetmelerine değinen Dr. Başak;  “Bu işi yapan bazı hekimlerin bile ben her şeyi hacamatla tedavi ederim gibi sözleri var. Maalesef bizim insanımız bunlara inanıyor. Otizmi, kanseri hacamatla tedavi ettiğini iddia edenler var. Kanserli kişilere hacamat yapmak kanunen yasak. Yani bunlara dikkat etmek lazım. İslami ve tıbbi çerçevesini iyi bilmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Hacamatın Bilgisiz Kişilerce Yapılması Enfeksiyon Bulaşma Riskini Beraberinde Getiriyor”

Hacamatın bilgisiz kişilerce ve uygunsuz kişilere yapılması sonucunda enfeksiyon bulaşma riskinin başta olmak üzere birçok tehlikeyi beraberinde getirdiğini ifade eden Dr. Başak, bunu önlemenin yolu Sağlık Bakanlığı tarafında yapılan bilgilendirici yayınlar ve toplumun sağlık okuryazarlığını arttırmak olduğunun altını çizerek; “6 yaşından küçüklere, 65 yaşından büyüklere, hamilelere ve açık yarası bulunan kişilere hacamat uygulanmaz. Hacamatın tehlikesi burada ön plana çıkıyor. Bunun dışında yaş aralığı uygun kişilere hacamat yapılabilir” dedi.

Haber: Fatma Altınok