Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CÜZZAM (LEPRA) NEDİR?

aksarayİl sağlık müdürlüğü halk

aksarayİl sağlık müdürlüğü halk sağlığı hizmetleri başkanı dr. zahid kaya;

“cüzzam,enfeksiyona bağlı olarak oluşan bir hastalıktır. kendi kendine sınırlanan veyailerleyici olabilen bölgesel ya da geniş yayılımlı bir hastalık tablosu vardır.cüzzam esas olarak sinirleri, deriyi, üst solunum yolunu, gözü, kemikleri vetestisleri tutar.
cüzzamın bulaşma şekli kesin olarakbilinmemesine karşın solunum yolu ile bulaş en çok kabul edilenidir. lepraetkeninin tek kaynağı insandır. lepranın bulaşması; hasta kişininbulaştırıcılığına, temasın yakınlığına, sıklığına ve süresine bağlıdır. bulaşmagenellikle çocukluk çağında aynı aile içindeki uzun süre temas edilen aktifhastalardan kaynaklanmaktadır.

belirtilerinelerdir?

aşağıda sıralananbelirtilerden bir veya birkaçı cüzzam hastalığını düşündürmelidir:

vücudun herhangi bir yerindederiden açık renkte, oval veya yuvarlak, kabarık olmayan, hiçbir şikâyetyaratmayan kepeksiz, bazen hafif duyu kusuru gösteren leke.

Çocuklarda ve gençlerdeburunda sürekli tıkanma ve sık sık tekrarlayan burun kanamaları.
deri üzerinde bir veya daha fazla kabarık plak şeklinde, kılsız, terlemeyen,kepekli, mutlaka duyu kusuru olan lezyonlar.
belirli yerlerde özellikle ön kol iç yüzde duyu eksilmesi ve 5. parmaklarınelde içe kıvrılması, avuç içi kaslarda erime başlaması, kol ve bacaksinirlerinde kalınlaşma ve ağrılı olmaları.
kaşların uçlardan dökülmesi.
yüzde ödem, alın derisi ve kulakların morumsu kabarık sert nodüllerle dolması.
alt göz kapaklarının kapanmaması.

tedavisinasıldır?

hastalığın tedavisi vardır,hastalar ülkemizde ve dünyada ücretsiz olarak tedavi edilmektedir. tanıkonulduktan sonra en az üç ilaçtan oluşan bir kombine tedavi ile hastalartamamen iyileşmektedir.

cüzzam hastalığı olan kişileruzman hekim tarafından takip edilmeli ve hekimin önerdiği ilaçları uygunbiçimde kullanmalıdır. cüzzam hastasının tüm yakınları lepra açısından düzenliolarak kontrol edilmekte ve bunlar arasında saptanan yeni hastalar henüzsakatlıklar oluşmadan erken dönem de tedavi altına alınmaktadır. erken dönemdebulaşın önüne geçmek için en sık uygulanan yöntem hastanın lepra hastanelerinde,sanatoryumlarda veya evde izolasyonudur. bunun amacı sağlıklı toplum ilehastanın kontağının kesilmesidir.

Çocuklarda uygulanan tedaviprotokolü erişkinlere benzerdir ancak dozlarda değişiklik olmaktadır.

gebelik, hastalığınağırlaşmasına yol açabilir. endişe edilmesine gerek yoktur, çünkü gebehastaların da tedavi için kullanabileceği ilaç vardır. doğumdan sonra anne sütvermeye başlayınca ilaç tedavisi uygulanır. böylece hem anne tedavi olur hem deilacın metabolize olmasıyla süte geçen ilaç kalıntıları bebekte korumasağlar. 

korunmayolları nelerdir?

hastalık yetişkinlerebulaşmaz. ancak hastalara yakın çevredeki çocukların hastalıktan korunması çokönemlidir. bunun için bebek ve çocuklara bcg aşılamaları ve profilaksi amaçlıilaç verilebilir. Çocukların hastalık olan çevreden uzaklaştırılmaları en uyguntedbirdir.

cüzzam için özel bir aşıolmamakla birlikte verem (tüberküloz) aşısı korunmada etkili bulunmuş veuygulanmaktadır” dedi.

haber merkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Sağlık İl Müdürlüğüne bağlı
Sıradaki Haber Sağlık Hizmetleri Başkanı, Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarını ziyaret etti