aksarayÜniversitesi (asÜ) sabire yazıcı fen edebiyat fakültesi Öğretim Üyesi prof. dr.murat kaya liderliğinde çalışmalar yapan dört farklı ülke ve dokuz farklıüniversiteden 14 bilim insanı, kemik dokusu üreten ve özellikle kırıktedavilerinde ve ilaç salınımında büyük bir başarı potansiyeli gösteren yepyenibir malzeme geliştirdi.
giantmacroporous silica (gms) olarak adlandırılan ve bilim dünyasında büyük heyecanuyandıran malzeme, alanının en saygın akademik yayınlarından olan “chemicalengineering journal” dergisi’nde yayınlandı. prof. murat kaya, ilgili malzemeyidanimarka kopenhag zooloji müzesi’nden özel izinle getirdikleri bir süngeriniçeriğinde bulunan gözenekli mikro cam kürelerden elde ettiklerini söyledi.kaya, eşsiz bir gözenek geometrisine sahip ve biyoaktif olan bu malzemenin, özelliklekemik kırıklarıyla ilgili tedavilerde ve ilaç salınım uygulamalarında büyük birbaşarı potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. konuyla ilgili makaleye https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/s1385894720327959 linkindenerişilebiliyor. Öte yandan prof. kaya, 2018 yılında, dr. Öğr. Üyesi İsmailbilican’la birlikte “oval spikül yapısına sahip süngerlerden gözenekli mikrocam küre elde edilmesi yöntemi” adı altında türk patent ve marka kurumu’napatent başvurusunda bulundu ve malzeme üretimine başlandı.
Üretilengms malzemesinin yurtiçi ve yurtdışı satışları da başladı. uygulamalarınönümüzdeki süreçte daha da hızlanması bekleniyor.
haber merkezi

