Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Ali Genç

HALKIN İÇİNDEKİ SON BAŞKAN “MUHAMMED TAKİ TATLIPINAR”

Hemşerilerimizarasında “Taki” olarak bilinen, hizmetleri bir çok kişiye ilham veren o nedenleo dönemdeki Kalebalta muhtarı Baki’nin “Aksaray’da Taki, Kaleköyde Baki”diyerek onun gibi hizmet yapacağını belirttiği dün kara toprağın bağrınaverdiğimiz 1973-80 arası Aksaray  Belediye Başkanı  Taki’nin isminin başında birde “ Muhammed”olduğundan tam adı”Muhammed Taki Tatlıpınar’dır”.

Hayatarkadaşı Gülen teyzeyi oğlu ortaokul arkadaşım genç yaşında Hakka kavuşanmerhum Şirzat’la arkadaşlığımdan biliyorum.

Merhumlaise gazeteciliğimin 2. senesinde Mayıs ayında Günaydın gazetesinde kendisindenve hizmetlerinden bahseden Başkan vekili Şaban Kasal ağabeyden aldığım demecegöre yazdığım haberimin yayınlandığı gün şu anki Cumartesi Pazarından BüyükBölcek ana caddesine çıkan yer civarında Asfalt atan işçilerin başındaykenhaberimle ilgili bilgi verirken tanıdım.

Merhumuno zamana kadar genel bir gazetede yayınlanan ilk haberi olması nedeniyle çoksevinerek ısrarla kurmayı düşündüğü Basın Bürosu için Belediyede işe girmemiistedi.

Merhumannem in ısrarlı teklifi şımararak ret etmememi istemişi üzerine  Belediye işe başladım

BAŞKANLIĞIBOYUNCA HALKIN İÇİNDEKİ SON BAŞKANDI,MİLLETTE SON ANA KADAR SAYGI GÖSTERDİ!

Merhumgerçekten de daha öncede defalarca yazdığım gibi Belediye Başkanlığı boyuncahalkın içinde olan Aksaray’ın son Belediye başkandı.

1984’densonraki Belediye başkanları gibi her yere makam arabasıyla gitmezdi.

Yakınyerlere mutlaka yaya gider ve sürekli olarak hemşerilerimizle ve seçmenleriylehaşır neşir olurdu.

Bunedenle 12 Eylül Askeri darbesiyle tüm seçilmişlerin görevlerine sonverilmesinin üstünden 36 yıl sonra bile, yani geçen sene(2016)nın son aylarındaAnkara’daki  oğlu Esat’ın yanına gidişinekadarda cadde, sokakta gezerken sürekli kadim dostlarıyla Medaş binasınınoradaki küçük  büroya gelirken de, oradanevine dönerken de esnaflar ve vatandaşlar tarafından mutlaka çevrilirdi, hal vehatırı sorulur, ikram ve hürmette kusur edilmedi.

AKSARAY’DAİLKLERE GERÇEKLEŞTİREN BELEDİYE BAŞKANI MUHAMMED TAKİ TATLIPINAR

Kendisiyleilgili olarak şimdiye kadar ayrı,ayrı gün ve yıllarda bir çok yazılar yazdım.

Rabbimizin verir ise önümüzdeki yıllarda bizzat tanıdığım Aksaray’ın Belediyebaşkanları seri yazısında kendisini ve hizmetlerini olabildiğince genişçeyazacağım.

MerhumunBaşkanlığı döneminde gerçekleştirilen Aksaray’ın ilklerinden birincisi o zamanakadar sadece tarihi Selçuklu köprüleri ile Uluırmak ın iki yanına sağlanangeçişler merhum tarafından yaptırılan Haluk başkan tarafından yenilenen köprüyüyaptırdı.

İkinciilki onun Belediye başkanlığından önce Kurtuluş ve Zafer mahallesineminibüsler, Makasa ise Pırpır” olarak tabir edilen arkası kabinli ArçelikMotosikletlerle ulaşım sağlanıyordu.

BenimBelediyede işe başladığım Mayıs ayında 3 adet Belediye Otobüsü onun zamanındahizmete alındı.

MerhumunBelediye başkanlığından önce Aksaray stadyumunun yerine yapılan kapalı sporsalonun yanında bildiğimiz zift petrol varillerinin altına ateş yakılarakkaynadıktan sonra çakılla karıştırılarak asfalt oluşturuluyor ve bu karışımyollara seriliyordur.

Görevegelince şu anki Valilik Lojmanı ile Emniyet Müdürlüğü lojmanın tam ortasınagelebilen yerde Asfalt şantiyesini kurarak asfalt üretimini seri halegetirdiğinden daha çok yerin asfaltlanmasını sağladı.

Merhumunonlarca hizmetinden birisi ise o zaman Niğde, Nevşehir ve Kırşehir ilbelediyelerinde bile olmayan Belediye Basın Bürosunu 1979’un Haziran ayında1977 yılının Mayıs ayında beni işe alırken verdiği sözü yerine getirerek candostum, kardeşim ve meslektaşım Gazeteci-Yazar  merhum Çapan Tekeli ile bana kurdurdu.

MUHAMMED  TAKİ TATLIPINAR  ŞEHRİN DEĞİL TÜM AKSARAYINDA SON BELEDİYEBAŞKANIDIR!!!

41yıllık gazetecilik geçmişim boyunca gördüğüm Aksaray şehrinin ihtiyacı olanmerkezi hükümetten alınması gereken hizmetlerinin yanında o zamanki Aksaray’abağlı Beldeler ile Köylerinde sıkıntılarıyla ilgileniyor.

Aksaray’agelen Bakanlar ile kendisi Ankara ya gittiğinde ilgili Bakanlar ve GenelMüdürler nezdinde başta Beldeler ile köylerin Elektrik ve Su meselesi olmaküzere gerekli olan diğer hizmetlerin gelmesi içinde ilgililer nezdinde çabasarf ediyordu.

Kendiçabaları ve dışındaki çabalarla gerçekleşen hizmetlerin açılışlarına da bizzatkatılarak Belde veya köylerdeki vatandaşların sevincine ortak oluyor, onlarlahasbi hala ediyordu.

S.S.KHASTANESİ, KÜLTÜR MERKEZİ VE DÖNEMİN EN BÜYÜK BELEDİYE BİNASIDA ONUN ESERİ!

TakiBeyin vesile olduğu hizmetlerinden birisi dönemin Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmiİşgüzar’dan  Kaymakamlık makamındadönemin Kaymakamı Güner Orbay’ın yanında  şu anki Kadın ve Çocuk hastanesi olan kurumun yapılmasını ve temelinin mevcuthastane yerine atılması da, yine Kültür Merkezinin planlanarak yatırım programınaalınarak inşaatına başlanması ile halen belediye hizmet binası olarakkullanılan o zamanki Anadolu’nun en büyük Belediye Sarayı da onun eseridir.

Buhizmetlerin en önemlisi de Haluk Bey ile bundan sonraki Belediye başkanlarınınkendisinin daima halkın içinde olmasını sağlamalarıdır.

Merhumunruhunun şad mekânının Cennet olmasını Ezel ve Ebet olan Mabudumuzdan dilerbaşta oğlu Esat ve torunu Taki olmak üzere tüm yakınlarına ve sevenlerine isebaşsağlığı dilerim..

RabbimYar ve Yardımcımız Olsun.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER