Köşe Yazıları

KORANAVİRÜS SALGINI VE ÇOCUKLARDA OLUŞTURDUĞU KAYGI

… Tüm dünyayı etkisi altınaalan koronavirüs  salgını bütün insanlarıözellikle de çocukları olumsuz etkiledi. Peki ama  çocuklarımızı bu salgının oluşturduğu olumsuzetkilerden korumak için ne yapmamız gerekir? 1-Öncelikle ebeveynlerinkendi kaygı düzeylerini azaltmaları..

KORANAVİRÜS  SALGINI  VE ÇOCUKLARDA OLUŞTURDUĞU KAYGI

Tüm dünyayı etkisi altınaalan koronavirüs  salgını bütün insanlarıözellikle de çocukları olumsuz etkiledi. Peki ama  çocuklarımızı bu salgının oluşturduğu olumsuzetkilerden korumak için ne yapmamız gerekir?

1-Öncelikle ebeveynlerinkendi kaygı düzeylerini azaltmaları gerekir. Kendi kaygı düzeyi  yüksek olan bir kişinin çocuklarındankaygısını saklaması mümkün değildir.  1aylık bebek bile annesinin kaygısını hissedebilir.  Bu yüzden ebeveynlerin kendi kaygı düzeylerinikontrol altına almaları gerekir.Bu açıdan sürekli  koronavirüs ile ilgili haberlere bakılmasıdoğru değildir. Güvenilir haber sitelerinden günde bir iki defa takip etmekyeterlidir.

 2- Çocuklara koronavirüs hakkında açıklamayapmadan önce çocukların koronavirüs hakkında ne bildiğinin sorgulanmasıgerekir. Çocuğun söylemleri üzerinden yanlış bildiği noktalar düzeltilerekdoğru açıklamaların yapılması gerekir.

3- Çocuklara açıklamayapılırken çocukların yaşlarına uygun hareket edilmelidir. Özellikle de 10 yaşaltı çocuklarda soyut düşünce gelişmediğinden neden sonuç ilkesine göreaçıklama yapılmalıdır.

4- Çocuklardan gerçeğisaklamak doğru değildir. Çocuklar evdeki atmosferden etkilendiği gibi sokaktan,okuldan ya da farklı bir çok yerden doğru ya da yanlış bir çok bilgiyeulaşmaktadır. Bu yüzden çocukların yaş guruplarına göre hastalık hakkındagerekli bilgilendirme yapılarak gerekli tedbirler hakkında doğru bilgiverilmelidir.

5-Çocuklara gerekli bilgileriaktarırken en önemli nokta, çocuğa aktaracağınız bilgiyle beraber hangi duyguyuda beraberinde  aktardığınızdır. Kaygılıve korkulu bir ses tonu veya yüz ifadesi çocuğa vereceğiniz bilgiden çok dahafazla tesir eder.  Bu yüzden kendi kaygınızın ve korkunuzun  bulaşıcı olduğunu unutmamalı buna göredavranışta bulunmanız gerekmektedir. Siz ebeveyn olarak ne kadar rahat vekaygısız olursanız çocuklarınız da o ölçüde rahat ve kaygısız olur.

6-Çocuklara bilgi aktarımıyaparken gerektiği kadar bilgi verilmeli, detaylardan kaçınılmalıdır.

7-Çocuklara bu hastalıktankorunma yöntemlerinin ve hastalığın bulaşması durumunda iyileşebileceğinin anlatılması  çocukları rahatlatır.

8-Gündelik hayatın ritminedevam etmek de önemli bir etkendir. Çocuğun her gün yaptığı rutinlere devametmesi, her şeyin yolunda olduğu mesajını verir. Bu yüzden risk faktörlerinindışında çocuğun gündelik ritmi bozulmamalıdır.

9-Tevekkül kadar güzelhiçbir ilaç yoktur. Gerekli tedbirler alındıktan sonra olacak olaylarınsonuçlarına teslim olmak son derece iyileştiricidir. Soyut düşüncenin gelişmeyebaşladığı 12 yaş ve üstü için tevekkül etmenin güzelliği anlatılabilir. Böyleceher şeyi kontrol edemeyeceğimizi kabullenmiş, kendimize ve  çocuklarımıza inancın kuvvetini aşılamışoluruz.

Ayrıca koronavirüsünçocukları çok fazla etkilemediği daha çok 60 yaş üstünü etkilediği de yapılanaraştırmaların önemli bir sonucu. Bu bilginin çocuklarla paylaşılması dakaygının azaltılmasında önemli bir etken.

Umarım bütün birinsanlık  bu salgından biran öncekurtulur ve refaha ulaşır.

Selametle.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL