enerjive tabii kaynaklar bakanı fatih dönmez, tuz gölü yeraltı doğal gaz depolamagenişletme proje sahası incelemesinde yaptığı açıklamada, “hedefimiz 2023’te,cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bu projeleri hayata geçirmek” dedi. bakan dönmez, “burası da..
enerjive tabii kaynaklar bakanı fatih dönmez, tuz gölü yeraltı doğal gaz depolamagenişletme proje sahası incelemesinde yaptığı açıklamada, “hedefimiz 2023’te,cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bu projeleri hayata geçirmek” dedi.
bakan dönmez, “burası da 2023 itibari ile işletmeyegeçecek. oradan ürettiğimiz gazı özellikle yaz aylarında tüketimi düşük olduğuanlarda bu depolarımızda depolamış, stoklamış olacağız. o açıdan kaynak,tüketim ve depo dengesi açısından bu proje son derece stratejik birkonumda” ifadelerini kullandı.
tuz gölü yeraltıdoğal gaz depolama genişletme proje sahası gezisi için aksaray’a gelen enerjive tabii kaynaklar bakanı fatih dönmez depo ve sondaj alanlarında incelemelerdebulundu. burada yaptığı açıklamada türkiye’nin en büyük depolama tesisiolduğuna dikkat çeken bakan dönmez, “2017 yılında cumhurbaşkanımızınteşrifleriyle ilk gaz verme törenini yine burada yapmıştık. İçinde bulunduğumuzmevsim itibari ile kalan diğer 6 kavernanın da ilk gaz verme işlemlerini anitibari ile başlatıyoruz. İnşallah onlar da önümüzdeki nisan’a kadar dolmuşolacak. Öte taraftan geçtiğimiz yıl bu projenin kapasite genişletme işininihalesini yapmış ve temelini atmıştık. onunla birlikte 1.2 milyar metreküplükkapasiteyi 5.4 milyar metreküpe çıkarmış olacağız. Öte yandan silivri’de yinedevam eden çalışmamız var. orada da şu anda mevcut haliyle yaklaşık 3.5 milyarmetreküp yeraltı depolamamız var. orayı da 4.5 milyar metreküplere çıkartmışolacağız. bu 2 proje de bittiğinde türkiye’de 10 milyar metreküplük doğalgazdepolama kapasitesine ulaşmış olacağız. hedefimiz 2023’te, cumhuriyetimizin100’üncü yılında bu projeleri hayata geçirmek. bu projede bin 200 ile bin 500insanımız çalışıyor. yerli yabancı insanlarımız var ama büyük bir kısmı yerliinsan kaynağımızdan oluşuyor” dedi.
“60 galata kulesialan, 1 eyfel kulesi uzunluğunda”
bakan dönmez,mağaraların son derece büyük olduğuna değinerek, “Üzerinde bulunduğumuz butoprağın 600 metre kadar altında tuz kayaları var. biz burada teknik olarak otuz kayalarını eritiyoruz ve mağaracıklar oluşturuyoruz. yaklaşık bin 500 metrekadar yerin altına iniyoruz. Şu anda sondaj makinesi bugün buradaki sondajınaan itibari ile başladı. burası da yaklaşık bin 200 metre indikten sonra tuzueritme işlemlerine başlayacak. ondan sonra bir 300, 400 metre daha inecek. omağaralarda biz doğal gazı saklayacağız. mağaranın büyüklüğünü kafanızdacanlanması için söyleyeyim. her bir mağara aşağı yukarı 100 milyon metreküpdoğal gazı depolayabilecek kapasiteye sahip. İçerisine tam 60 tane galatakulesi alabiliyor, bir eyfel kulesi yüksekliğinde. Çok büyük depolardanbahsediyoruz. bunun gibi burada mevcutta 12, ilave 40 ile birlikte 52 mağarayaulaşmış olacağız. yaklaşık projenin büyüklüğü 2 milyar dolar civarında. hemenhemen tamamına yakını da başta dünya bankası olmak üzere çeşitli uluslararasıyatırım bankaları finansmanıyla karşıladık. aslında bu projeyle yurtdışınıntürkiye’ye olan güvenini göstermesi açısından da son derece önemli” şeklindekonuştu.
karadeniz’dekigaz aksaray’da depolanacak
sakarya’dakiçalışmaların hızla devam ettiğini belirten bakan dönmez, “biliyorsunuz birincikuyu tuna 1 adını verdiğimiz lokasyonda tamamlandı. Şu anda filyos’ta fatihsondaj gemimiz hazırlıklarını tamamlamak üzere. kasım ayının başında muhtemelen1 veya 2 kasım gibi de ikinci sondaj noktasına, türkali 1 adını verdiğimizsondaj noktasına gidecek. oradan elde ettiğimiz, ürettiğimiz gazı biliyorsunuz2023’ten itibaren sisteme vermeyi düşündüğümüzü planladığımızı ifade etmiştim.burası da 2023 itibari ile işletmeye geçecek. oradan ürettiğimiz gazı özellikleyaz aylarında tüketimi düşük olduğu anlarda bu depolarımızda depolamış,stoklamış olacağız. o açıdan kaynak, tüketim ve depo dengesi açısından bu projeson derece stratejik bir konumda” diye konuştu.
haber yaşar karatay
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)