Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye
Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü Tüberküloz hakkındabilgilendirme yapmak için farkındalık çalışması yaptı.

Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü yapılan açıklamada; “Tüberküloz(verem) hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve dikkatinin çekilmesiamacıyla Ülkemizde her yıl Ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan hafta “VeremEğitim ve Propaganda Haftası” olarak belirlenmiştir. “73. Verem Eğitimi vePropaganda Haftası” 05-11 Ocak 2020 tarihleri arasında düzenlenmiş olup,İlimizde 73. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası kapsamında Tüberküloz konusunadikkat çekmeye, kamuoyunun bilgilendirilmesine ve duyarlılığının artırılmasına,bilgi ihtiyacının karşılanması ve bulaş yollarına ilişkin farkındalıkkazandırılması ile enfeksiyondan korunma yolları için, Müdürlüğümüz BulaşıcıHastalıklar Birimi koordinasyonunda Merkez İlçe Toplum Sağlığı Merkezi, VeremSavaşı Dispanseri Birimi tarafından; Pazar günü Park Site AVM'de stand açılmıştır
Tüberküloz vakalarının özellikle de bulaştırıcılığı enfazla olan yayma (+) akciğer tüberkülozu vakalarının (balgamında verem mikrobutespit edilmiş vakalar) başarı ile tedavi edilmesi tüberküloz kontrolünde enönemli hususlardan birisidir.
Verem hastalığına yakalananların aileleri ve diğertemaslıları da VSD’lere davet edilerek kontrol edilmektedir. Bulaştırıcı olanhastaların yakın çevresindekilere koruyucu ilaç verilmekte olup hasta olduğutespit edilenlere ise tedavi başlanmaktadır.
Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı çalışmaları“Tüberkülozsuz Bir Dünya” oluşturmak amacıyla, Doğrudan Gözetimli TedaviStratejisi (DGTS) ve Stop TB Stratejisi çerçevesinde kamunun yanında özelsektör, sivil toplum örgütleri ve gönüllü kuruluşlarla birlikteyürütülmektedir.
Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsizolarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarınıntedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları,Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlıkkuruluşlarına dağıtılmaktadır.
Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenliyürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT)uygulanmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasında hasta tüm tedavisüresince ilaçlarının her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetimindeiçer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanmasısağlanır.
Özetle;
• Verem havayoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
• Toplumuveremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılıtedavisidir.
• Öksürürkenveya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatınız. Kağıtmendiliniz yoksa ellerinize değil kolunuzun iç kısmına öksürün veya hapşırın.
• Veremhastalığının belirtilerini hissettiğinizde en yakın sağlık kuruluşunabaşvurunuz.
• Hastalandığınızda düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir vesevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz.
• Veremtedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir.
• Veremhastalığının tedavisinde tam başarı için, ilaçlarınızı Doğrudan GözetimliTedavi ile kullanınız” dedi.
Haber Merkezi