Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yeşil doğa derneği susuzluğa dikkat çekti

Yeşil doğa derneği susuzluğa

Yeşil doğa derneği susuzluğa dikkat çekti

Yeşil Doğa Derneği  ”Aksaray Tuz gölü havasında yeraltı sularının çekilmesi ekolojik dengeyi bozacak” diyerek. Tehlikeli günlere dikkat çekti.

Susuzluk konusunda ciddi önlem alınmaz ise Aksaray ve bölgesinde çölleşmenin hızla artacağını belirten Yeşil Doğa  Derneği  Başkanı Abdulkadir Ay “Yakında gönüllülerden oluşturulacak gözlem heyetiyle çölleşmeye karşılık tepki vermek istediklerini belirterek “14 Ekim Göçmen Hayvanlar günü dolaysıyla  uyarıda bulunan Ay, 15 yıl önce kuş cenneti olarak bilinen  Eşmekaya Sazlığı  alanında farkındalık etkinliği yapacağız DSİ Baraj yapacağım diye başlattığı  çalışma sonucu  kuruyan alana sembolik olarak bir desti su dökmek istiyoruz. Ardından gençlerle ağaçlandırma faaliyetlerinde bulunmak istiyoruz. Susuzluğa dikkat çekecek etkinliğe tüm çevrecileri davet ediyoruz.

Bölgede susuzluk yıllardır. STK’lar tarafından dile getiriliyordu. Havzaya dışarıdan su taşıma projesinin gerçekleşmesi halinde  bölgenin kurtuluşu olacaktır.

Ancak BOTAŞ tarafından Doğalgaz depolama tesislerine Kızılırmak’tan getirilen su boruları  önümüzdeki yıl boşa çıkacak. Proje tamamlandığında bakanlıktan talep edilerek başta Eşmekaya Sazlığı olmak üzere mutlaka bölgeye su taşımalıdır. Bunu şimdiden planlamak gerekiyor ” dedi.

Yeşil Doğa tarafından yapılan duyuru şu şekilde:

DUYMAYAN KALMASIN…!

Bugün “14 Ekim Dünya Göçmen Kuşlar günü”

Dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin 40’ı deltalar, lagünler, bataklıklar, göller, sazlıklar gibi sulak alanlarda yaşıyor ya da bu alanları üremek için kullanıyor. Ancak sulak alanlar alarm veriyor!

Yaşayan Gezegen Raporu’muza göre son 60 yılda ülkemizdeki sulak alanların yarısı ekosistem özelliğini kaybetti.

Bu, sulak alanlarda yaşayan bitki ve hayvan türlerinin yaşama, üreme ve beslenme alanlarının yok olması anlamına geliyor.

Ramsar Wetland Outlook verilerine göre dünyada sulak alanlara bağlı olan yaklaşık 20 bin türün dörtte biri yok olma tehdidiyle karşı karşıya.

Sulak alanlardaki yaşam kaybını durdurmak ve bu alanların gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlamak için acilen adımlar atmalıyız!

İnsan ve doğanın su ihtiyacını bütünsel bir yaklaşımla ele alacak bir Su Kanunu’nun hazırlanmalı ve bir an önce hayata geçirilmeli.

Aksaray’da 15 yıl önce var olan  Eşmekaya sazlığı kurudu kuş cenneti yok oldu Aksaray Eskil yöresi yer altı suları sürekli çekiliyor Tuz Gölünden akmaya devam eden  tuzlu su  Konya ovasını dahil tüm bölgeyi tehdit ediyor obruklar oluşuyor.

Aksaray Üniversitesi yakın çevresinde Yapılan Yeni sanayi sitesi inşaat alanı göçmen kuşlarının uğrak yeriydi göletler vardı ama şimdi onu da yok ettik ancak kampüs içerisinde yeniden bir suni göl yapılabilirse üniversitemiz sayesinde yaban  kuşları yeniden hayat bulabilir

Sadece kamu idaresi değil, tarım ve sanayi gibi ekonomik sektörler de sorumluluk almalı öncelikler tarım politikası belirlenmeli susuz bitkiler tercih edilerek iklim krizine karşı mücadele edilmeli  temiz üretime geçmeli.

Sulak alan ekosistemlerinde korunan alanlar artırılmalı ve güçlendirilmeli” dedi. Haber: Ağustos GERÇE

Aksaray Eskil İlçe Kaymakamı Fuat
Sıradaki Haber Kaymakam Yurddaş, kurum ziyaretlerinde, İlçe Müftüsü Murat ile bir arada