Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yeni destekleme modeli çiftçinin evinde anlatıldı!

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen Üretim planlaması ve 2025-2027 yılları arasında uygulanacak olan yeni destekleme modelinin bilgilendirme toplantısı, Aksaray Ziraat Odası toplantı salonunda yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve

Muhtarlar ve üreticilerin yer aldığı toplantıda İl Tarım ve Orman Müdürü Nejdet Demir ve Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak konuşma yaptı.

Türkiye’de 2024 yılında tarımsal üretimde istenilen verimin elde edilememesi nedeniyle, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlı üretim ve yeni destekleme modeli hayata geçirildi. Aksaraylı üreticiler tarafından kullanılması istenen bu projelerin duyurulması adına toplantı organizasyonu yapıldı. Toplantı kapsamında yer alan muhtarların köylerinde üreticilere, bakanlık tarafından geliştirilen yeni modelin tanımının yapılması istendi.

Toplantı kapsamında konuşma yapan Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Nejdet Demir, “Tarım, dünyada hiçbir zaman önemini yitirmeyen stratejik sektörlerin başında gelmektedir. Sağlıklı gıdaya ulaşmak her insanın en temel hakkıdır. Küresel ısınma, iklim değişikliği, orman yangınları gibi nedenler tarımsal üretimi zorlaştırmaktadır. Elimizdeki kaynakları en uygun şekilde kullanmamız gerekmektedir. Bunun en uygun yolu ise tarımsal üretim planlamasından geçmektedir. 2024 yılında, tarım alanlarının yalnızca yüzde 60’ının ÇKS’ye kayıtlı olduğu görülmekte. Yani bu da demek oluyor tarım alanlarımızın birçoğu bu desteklerden faydalanamıyor. Bakanlığımız, kayıtların arıtılması ve desteklerden yararlanılması için, gerekli çalışmaları yapmış ve ÇKS kayıtlarını mümkün kılmıştır. Bu üretim sezonu ile birlikte ülkemiz tarımda yeni bir sezona girmektedir. Üretim planlamasına bu üretim sezonu ile başlıyoruz. Buğday, arpa, taneli mısır, mercimek nohut kuru fasulye ayçiçeği, patates, soğan ve diğer bitkiler grubu dahil olmak üzere 3 yıllık üretim planlaması başlatılacaktır. Bu üretim planlaması ile hangi havzada hangi ürünlerin üretimi yapılacak belli olacak. Böylece stratejik ürünlerde arz talep dengesi oluşturulacak” diyerek sözlerine başladı.

İl Müdürü Demir, sözlerinin devamında, “Temel ürünlerin yeterliliği sağlanmaya çalışacak ve fiyat dalgalanmalarının yaşanması engellenecektir. İlk defa üretim sezonundan öce desteklemeler açıklanmıştır. Bu da ülkemizde bir ilktir. Gübre bakım desteğinin ismi, temel destek olarak değiştirilmiş ve miktarı artırılmıştır. Üretim yapan ve ÇKS’ye kayıtlı olan tüm çiftçilerimiz bu destekten yararlanabilecektir. Su kısıtı olan havzalarda ilave destek sağlanacaktır. Gülağaç, Güzelyurt, Eskil ve Sultanhanı ilçeleri, ülkemizde su kısıtı olan havzalardandır. Su kısıtı olan havzalarda, destek miktarımız dekara 976 liraya kadar yükseliyor. Destekleme tutarları girdi maliyetlerinde değişikliklere göre düzenlenecek. Temel destek ile mazot maliyetlerinin yüzde 50’si, gübre maliyetlerinin ise yüzde 25’i karşılanacaktır. Planlı üretimde su kısıtı rakamları da bu işe girdiği vakit, gübre ve mazot desteğinin yüzde 100’ü vatandaşımıza ödenecektir. Sistemde güzel değişiklikler var. İl ve ilçe müdürlüklerimize geldiğiniz vakit arkadaşlarımız sizleri yönlendirecekler” ifadelerine yer verdi.

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise konu hakkında yaptığı açıklama kapsamında, “Bilindiği üzere destekleme modeli değişti. 2024 yılı bilindiği üzere tarım için iyi bir yıl olmadı. Hem verim hem fiyat hem de girdi maliyeti anlamında. Ama biz geleceğimiz için, ülkemiz için üretime yılmadan devam edeceğiz. Üreticilerimize sahip çıkılacağına inanıyoruz. Ekilen ürüne destek verilecek. Hata yapmamak için üreticilerimizin eksik ürünü bulunmaması için çalışmalar yapılacak. İnşallah bu destekleme modeli de ülkemize, çiftçimize hayırlı olur” sözlerine yer verdi.

Ağustos Gerçe