Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

YARIM ASIRLIK ÇİFTİN ZORLU YOĞURT MESAİSİ

aksaray’ın büyükerdoğdu yaylası’nda yaşayan

aksaray’ın büyükerdoğdu yaylası’nda yaşayan 70 yaşındakimustafa ve 66 yaşındaki döne kızıl çifti, günde yaklaşık 12 saat çalışmaylakoyun sütünden yaptıkları organik yoğurdu satarak geçimlerini sağlıyor

döne kızıl: – “sütünü sağdığımız 300 koyunumuz var.yetmediği zaman yaylalardaki komşularımızdan süt alırız. mart ayındabaşladığımızı bu işi aralık ayına kadar sürdürüyoruz” dedi.

aksaraylı 70 yaşındaki mustafa ve 66 yaşındaki döne kızılçifti, günde yaklaşık 12 saat emek vererek yayladaki koyunların sütündenyaptıkları organik yoğurtları satarak geçimlerini sağlıyor.

eskil ilçesine bağlı eşmekaya beldesi büyükerdoğduyaylası’nda yaşayan 7 çocuk 18 torun sahibi kızıl çifti, küçük yaşlarındabaşladıkları koyun sütünden yoğurt üretimini ilerleyen yaşlarına rağmen devamettiriyor.

sabahın erken saatlerinde çalışmaya başlayan çift, ilkolarak yayladan gelen yaklaşık 300 koyununu sağarak sütlerini kovalaradolduruyor.

yaptıkları yoğurda talep fazla olunca, çevre köylerden desüt alan çift, bunları yoğurdun lezzeti ve doğallığı için gelenekselyöntemlerle bahçelerine kurduğu kazanlarda kaynatıyor. Çift, gerekli sıcaklığaulaşan sütü süzüp mayaladıktan sonra soğuk suda bekletiyor.

kızıl çifti, soğuyarak gerekli kıvama gelen yoğurdu, hergün yaklaşık 70 kilometre yol kat ederek geldikleri kent merkezinde siparişveren restoran ve süt ürünleri satan iş yerlerine ulaştırıyor.

– birçok yerdentalep görüyor

döne kızıl, aa muhabirine yaptığı açıklamada,yoğurtlarının tamamen doğal olmasından dolayı birçok yerden talep gördüğünüsöyledi.

yoğurt yapmanın oldukça zahmetli olduğunu belirten kızıl,”yaylaya gönderdiğim 300 koyunu her gün mandırada sağıyorum. daha sonraelde ettiğim sütü kazanlarda ısıttıktan sonra yoğurt haline dönüştürüyorum. buoldukça uzun bir süre alıyor.” diye konuştu

kızıl, bulundukları bölgede çok sayıda yayla olduğunu,bunun sütün kalitesini olumlu etkilediğini ifade ederek şöyle devam etti:

“birçok faydalı ot bu yaylalarımızda bulunuyor.koyunlardan elde ettiğimiz sütten yaptığımız doğal yoğurtlar oldukça fazlatalep görüyor. sütünü sağdığımız 300 koyunumuz var. yetmediği zamanyaylalardaki komşularımızdan süt alırız. mart ayında başladığımızı bu işiaralık ayına kadar sürdürüyoruz. yoğurdumuza ankara, konya ve aksaray’dan çokfazla talep geliyor. günde 300 litre sütten yaptığımız yoğurdumuz içintalepleri yetiştirmeye çalışıyoruz.”

– “daha önceihtiyacımız kadar yapardık”

eşi mustafa kızıl ise dedesinden kendisine kalanyoğurtçuluk mesleğini eşiyle sürdürdüğünü dile getirerek “daha önceihtiyacımız kadar yapardık. yaklaşık 10 yıldır yoğurdumuzun ünü arttığından,eşimle beraber yapıp geçimimizi sağlıyoruz.” dedi.

kızıl çiftinden yoğurt alan hasan hüseyin dağdelen dedoğal yoğurt bulmanın zor olduğunu, bu nedenle mustafa ve döne çiftinin yaptığıyoğurtları tükettiklerini anlattı.

aksaray’a bağlı yenikent beldesinde yaşadığını aktarandağdelen, şunları kaydetti:

“yoğurt almak için yaklaşık 60 kilometre mesafedengeliyorum. buranın yoğurdu oldukça meşhurdur. buradaki koyunlar merinos türündeve yaylalarda beslendikleri için sütleri kaliteli. ben de özellikle mustafaamca ile döne teyzenin yaptığı yoğurttan alırım.”

aa

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Gülağaç Kaymakamı Muhammed Fatih
Sıradaki Haber Sultanhanı ve Gülağaç Kaymakamları Gelişim İçin Buluştu!