Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

YARIM ASIRDIR İPLERİ RENKLENDİRİYOR

aksaray’da kök boya ustası

aksaray’da kök boya ustası ali İhsan karaağaç’ın yaklaşık50 yıldır renklendirdiği ipler adana, kayseri, sivas, erzurum, niğde ve bitlisgibi birçok ildeki dokuma tezgahlarında halı ve kilime dönüşüyor

aksaray’da, halı ve kilimlerin dokunduğu ipleri kök boyaile renklendiren 66 yaşındaki ali İhsan karaağaç, mesleğini yaklaşık yarımasırdır sürdürüyor.

boya kazanını her sabah ilk günkü heyecanla yakankaraağaç, sipariş edilen iplere vereceği renkleri elde etmek için kök boyalarıözenle hazırlıyor.

boyaları kazanlara dökerek bir süre kaynatan karaağaç,daha sonra ilave ettiği ipleri uzun süre karıştırıp renk almasını sağlıyor.sipariş miktarı fazla olduğu takdirde yanında yetişen eski elemanlarındandestek alan karaağaç, işlemden geçirilen ipleri kurumak üzere asıyor.

ali İhsan ustanın renklendirdiği ipler adana, kayseri,sivas, erzurum, niğde ve bitlis gibi birçok ildeki dokuma tezgahlarında halı vekilime dönüşüyor.

– “12 yıldırişleri tek başıma yürütüyorum”

karaağaç, aa muhabirine yaptığı açıklamada, 1968 yılındaniğde’nin bor ilçesinde bir ustanın yanında çırak olarak mesleğe başladığınısöyledi.

uzun süre ustasının yanında çalışarak ip boyamanın tüminceliklerini öğrendiğini anlatan karaağaç, “askere gidene kadar çıraklıkyaparak bu işi öğrendim. askerden geldikten sonra da 1977 yılında aksaray’da budükkanı ağabeyim ile birlikte açtım. daha önce 10-15 kişilik bir ekipleçalışıyorduk. son 12 yıldır işleri tek başıma yürütüyorum. yanımda daha önceçalışan işçilerimden zaman zaman yardıma gelenler oluyor.” diye konuştu.

bölgenin tek ip boyacısı olduğunu belirten karaağaç,şöyle devam etti:

“boyadığım ipler renksiz olarak bana adana, kayseri,sivas, erzurum, niğde ve bitlis gibi illerden geliyor. ben de ipleri kök boyaile boyayıp, renklendirip, tekrar o illere gönderiyorum. Çevre illerde bu işiyapan başka usta olmadığı için bütün yün ipler bana geliyor. elim ayağımtuttuğu sürece bu işi yapmaya devam edeceğim.”

karaağaç, aksaray’da 110 metrekarelik dükkanında halı vekilimler için yün ip boyadığını dile getirerek, “sanatımı severek yapıyorum. 41yıldır da şu an bulunduğum dükkandayım. adresimi hiç değiştirmedim.müşterilerim de sabit.” dedi.

– “100 çeşidekadar renk çıkartabiliyoruz”

kullandığı kök boyaların artık hazır olarak geldiğini, işyerinde istenen renge göre karışım yaptığını aktaran karaağaç, sözlerini şöylesürdürdü:

“Önceleri kök boyayı kendim yapıyordum. bitkilerideğirmenlerde çektirerek toz haline getirip, daha sonra boyama işindekullanıyordum. Şimdi ise kök boyayı toz olarak hazır alıyorum. 25 çeşit kök tozboya ile 100 çeşide kadar renk çıkartabiliyoruz. bazen hiç görmediğiz renkleristeniyor. Örnek gönderiyorlar. ben de onları burada taslara ıslatıp renginiçıkarıyorum, ona göre karışım yaparak istenen rengi ayarlıyorum.”

– “eskise derenklerini asla kaybetmiyor”

karaağaç, kaliteli halı ve kilim dokuyanların genelliklekök boyayı tercih ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“antika halı ve kilimlerin hepsi kök boya ileyapılmıştır. kök boya ile boyanan iplerden yapılan halı ve kilimler hemsağlıklı hem de uzun ömürlü oluyor. kullandıkça renkleri daha güzel bir şekildeortaya çıkıyor. eskise de renklerini asla kaybetmiyor. antika dediğimizhalıların hepsinde mutlaka bu ipler kullanılmıştır.”

aa

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Valiliği ve Aksaray Çalışma
Sıradaki Haber İş arayanlar dikkat! Aksaray İŞKUR 22 kişiyi işe alacak!