Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

YABANCI ARKEOLOGLAR AŞIKLI HÖYÜK’TE

13. icaz uluslararası konferansı

13. icaz uluslararası konferansı için türkiye’ye gelenarkeologlar, orta anadolu’nun ilk köy yerleşimlerinden aşıklı höyük’ü gezdi

13. uluslararası arkeozooloji konseyi (icaz) uluslararasıkonferansı için türkiye’ye gelen arkeologlar, orta anadolu’nun ilk köyyerleşimlerinden aşıklı höyük’ü gezdi.

dünyanın farklı ülkelerinden uzmanları bir araya getiren,2-7 eylül’de başkentteki odtÜ kültür ve kongre merkezi’nde düzenlenecekkonferansa katılacak arkeologlar, kazı alanları gezisi kapsamında aşıklıhöyük’e geldi.

aşıklı höyük kazı başkanı prof. dr. mihriban Özbaşaran,aa muhabirine yaptığı açıklamada,110 kişilik grubu ağırladıklarını söyledi.

arkeologların uluslararası nitelikte alanlarının enönemli isimleri olduğunu belirten Özbaşaran, şöyle konuştu:

“dünyanın farklı ülkelerinden arkeologlara aşıklı’yıgezdirme imkanımız oldu. aşıklı’nın girişinde bulunan deneysel evlerigezdirdik. aynı zamanda 2018 yılındaki kazı çalışmalarımızdaki gelişmeleri dekendileriyle paylaştık. aşıklı’daki koyun ve keçi evcilleştirme sürecikonusunda tartışmalarda bulunduk. koyun ve keçi yetiştirmede ilk evcilleştirmesürecinin aşıklı’da yaşanmış olması, onlar için çok büyük önem taşıyor. onlariçin aşıklı önemli bir yere sahip.”

ziyaretin, aşıklı’nın dünya ölçeğinde tanınırlığınaönemli katkı sağlayacağını dile getiren Özbaşaran, “aşıklı, arkeologlariçin önemli bir nokta ve dünyanın farklı ülkelerinden arkeologlar kitaplardaokudukları aşıklı’yı görme fırsatı buldu. aşıklı’yı gittikleri ülkelerdeanlatacaklar.” ifadelerini kullandı.

konferans için japonya’dan gelen hitomi hongo da”aşıklı höyük, harika bir yer. arkeolojik olarak çok önemli bir yer.burada koyun keçi yetiştirilmeye başlanmış. Çok uzun bir stratigrafi varburada.” diye konuştu.

aa

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Bu haberin fotoğrafı yok
Sıradaki Haber ASÜ’de yüzme kursu detayları belli oldu