Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Uzmanından navigasyon uyarısı

Son zamanlarda yaşanan kazalarda

Son zamanlarda yaşanan kazalarda navigasyon hatalarının olduğu gündeminden kaynaklı konuyu uzmanına sorduk. Başarsoft kurucu ortaklarından hemşehrimiz Ahmet Dabanlı: “Navigasyon cihazlarımızı araçların içine konumlandırırken, çevresel bakışımızın içinde olmasına dikkat edelim” diyerek hatırlatmada bulundu.

Konuya dair bilgiler veren hemşehrimiz Ahmet Dabanlı“Sürücüler maalesef cihazları bu şekilde konumlandırmadıkları için seyir halindeyken navigasyona bakmak için gözlerini yoldan ayırıyorlar. 10 saniyelik bir sürüşte 4 saniye başka bir yere bakıyorsanız, 1 saatlik sürüşte 24 dakika boyunca yola hiç bakmamış oluyorsunuz. Tamamen tehlikeli bir yolculuk yapıyorsunuz. Tam da bu sebeple navigasyon cihazları yoldan gözümüzü ayırmayacağımız bir yerde olmalı. Merkezi bakış pozisyonunda cihazı da daha rahat görmemiz gerekiyor” dedi.

Bizi durup birilerine adres sormaktan kurtaran Navigasyon teknolojisi ile ilgili bilinmesi gereken detaylar var. Öncelikle Harita Güncel mi? Sektörde çok fazla farklı cihaz ve harita sürümleri var. Gidilecek Adres doğru mu? Rota ayarları düzgün mü?  Kısa/ Hızlı/ Ücretli yol/Feribot Kullanma gibi ayarlar uygun mu? Şehirler Arası sürüşte Ana Devlet Yolundan farklı bir rota mı çiziyor? Bu durumlarda önce rota incelenip bakılmalı. Aksaray’dan Antalya’ya devlet yolu yerine, köy yolundan çiziyorsa o zaman karayolu tabelalarını ve devlet yolunu takip etmekte fayda var. Ama eğer yolun belli bir kısmında çalışma var veya kazadan dolayı tıkanık ise geçici olarak kırsal yollara girilip çıkılabilir.

Diğer bir konu Canlı Trafik verisi var mı? Canlı trafik verisi var ise, Navigasyon uygulaması size trafiğe göre uygun /güveli/hızlı rota çizer. Fakat bu noktada çok sık şikayetler geliyor, pahalı otobandan rota çiziyor şeklinde. Her uygulamanın kullandığı farklı rota hesaplama formülü var, eğer sadece hıza göre hesaplandığında özellikle yoğun trafikli zamanlarda, çok tenha, dar ve dik yerlerden rota verebiliyor bu da güvenlik sorunu oluşturabiliyor. Özellikle büyükşehirlerde, bilmediğiniz yerlerde veya gece karanlıkta sorun olabilecek rotalar oluşabilir. Bu nedenle rota genelde daha güvenli ana yolların hızlı olanından veriliyor. Aracı hareket ettirmeden rota hesaplattırıp, alternatif rotalara ve süre farklarına bakılıp içinden birini seçip gitmek önerilebilir.

Uygulamalarda yer alan özelliklerin kullanımının da güvenli sürüş için önemli olduğunun altını çizen Dabanlı, “Navigasyon uygulamalarını genellikle çevrimiçi olarak kullanıyoruz. Yani kullanırken belirli bir internet verisine ihtiyacımız oluyor. Ancak internet veri akışının sağlıklı olmadığı noktalardan geçerken bazı sıkıntılar olabilir. Ayrıca özellikle büyükşehirlerde GPS sinyalini de engelleyen Jammer karıştırıcıları var, bu durumda GPS Konumunuz yanlış görünecek veya Harita bu sebeple kendini güncelleyemediği için sürücü de dönmek, istediği sapağı kaçırabiliyor. Bu tarz sorunlar yaşanmaması için bizler, uygulamaların bu bilgiler ışığında olarak kullanılmasını öneriyoruz. Cihazlarda sesli komutu da sürücülerin daha aktif olarak kullanmalarında fayda var. Sürücü hedefine yaklaşırken sürücünün hızına ve mesafeye göre sesli komutlar devreye giriyor. Burada da 100 metre sonra sağa dönün denildiğinde bazen 100 metreden önce dönüş yapılabiliyor, veya 2 tane yakın dönüş varsa karışabiliyor.

Peki dönel adada 2.nci 3.üncü çıkış nedir?

Dönel Adadan 2 çıkıştan çıkın gibi komutlar yanlış anlaşılıyor. Bu komut kavşağa/göbeğe girildiğinde, girilen noktadan itibaren çıkılabilecek yollardan ikincisinden çıkış yap anlamındadır. 1. Çıkış çoğunlukla kavşaklarda ilk sağ, 2. Çıkış genelde tam karşı, 3. Çıkış genelde sol 4. Çıkış genelde tam geri dönüştür. AMA, bazen kavşakta 4 den az veya fazla çıkış olduğundan bu komutu doğru anlamak ve ona uygun sürmek gerekiyor.”

Hem sürücünün hem de trafikteki diğer unsurlar için ani ve güvensiz hareketlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Ahmet Dabanlı, “Herhangi bir sapağı kaçırdığımızda zaten uygulamalar bize hemen yeni rota oluşturuyor. Gitmek istediğimiz noktayı kaçıran sürücülerin hem kendilerini hem de trafikteki diğer unsurları tehlikeye atmalarına gerek yok. Kaçırılan kavşaklar hayatın sonu değil. Ani bir hareketin sonuçları çok daha ağır olabiliyor ve ciddi kazalar meydana geliyor. Sürücülere bir diğer tavsiyem de araç kullanırken hem önlerine hem de daha ileriye baksınlar. Böylelikle potansiyel tehlikeyi daha önce görüp ona karşı yapacağınız planlama için daha fazla zaman ve mesafeniz olur. Bu da sürüşü daha akıcı ve güvenli hale getirir” ifadelerini kullandı.

Haber Avni Kuru