Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

USK çiğ süt fiyatlarını açıkladı: Başkan Koçak fiyatlara tepki gösterdi!

Aksaray Ziraat Odası Başkanı

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, USK’nin açıkladığı çiğ süt fiyatlarına tepki gösterdi. Başkan Koçak, üreticiyi memnun edecek bir fiyatın acilen açıklanması gerektiğini ve açıklanan fiyatın üreticiyi hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti.

Ulusal Süt Konseyi (USK), 13 Ocak 2024 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında alınan çiğ süt fiyatı kararını açıkladı.

USK’nin yaptığı açıklamaya göre, “13 Ocak 2024 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında alınan karar gereği; 22 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,50 TL olarak belirlenmiştir. Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderler üreticiye ilave olarak ödenecektir. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için ± 20 Kuruş fark uygulanacaktır.” denildi.

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatlarında yapmış olduğu düzenlemeye tepki gösterdi. Başkan Koçak yaptığı açıklamada, “Üreticinin girdi kalemleri ve üretilen sütün maliyeti belli iken; üreticinin üretim için kullandığı yem, ilaç, yakıt, bakım giderlerindeki artışlar ve yaşam pahalılığı ortadayken USK’nin çiğ süt için belirlediği (% 17’lik artışla) 13,50 TL/litre fiyat; üreticiyi hayal kırıklığına uğratmıştır.” dedi.

Süt üreticilerinin bu fiyatlar karşısında süt sektöründen çekilmeye başlayacağını belirten Başkan Koçak, ”Sütten para kazanamayan üretici, bu sektörden çıkmaya başlayacak, süt veren anaç ineklerini kesime gönderecek, üretimin devamlılığına zarar verecektir. Hem sütte, hem de ette sorunlar artarak büyüyecektir.  Ülke hayvancılığının dolayısıyla ülke ekonomisinin olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Yerli üreticiye verilmeyen, onlardan esirgenen pay ithalata gidecek ülke üreticisine değil ithalat yapılan ülkelerdeki üreticilere aktarılmış olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Üretimin aksamaması için üreticiyi memnun edecek bir fiyatın acilen açıklanmasının gerektiğini vurgulayan Koçak, “Açıklanan süt fiyatları artan maliyetler karşısında sürekli erimektedir. Yem, yakıt ve hayvancılık sektöründeki girdi kalemlerinde sürekli artış olur iken, belirli dönemlerde açıklanan çiğ süt fiyatları, açıklama tarihine kadar sabit kalmaktadır. Girdi fiyatları belirli bir zamana kalmaksızın sürekli arttığına göre çiğ süt fiyatları da bu artışlara bağlı olarak sürekli güncellenmesi gerekmektedir. Üretici ancak bu şekilde korunabilir. Üretimin aksamaması, istihdamın sağlanması, ekonominin etkilenmemesi için üreticiyi memnun edecek bir fiyatın acilen açıklanması ithalata gidecek paranın yerli üreticiye aktarılması gerekmektedir.“ diye konuştu.

Haber: Hakan Hidayet Deniz