Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

UNFPA dünya nüfusunun durum raporunu açıkladı

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun (UNFPA) 2024 dünya nüfusunun durum raporunu yayınladı. Rapora göre, küresel nüfusun dinamiklerinde bölgesel büyüme modellerinde nüfus yoğunluğu ve kentleşme oranlarında önemli değişiklikler yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun

UNFPA verilerine göre, dünyada 65 yaş üzeri kişilerin oranı 1974 yılında 5.5 iken 2024 yılında iki katına yaklaşarak yüzde 10.3 yükseldi.  Bu oran 2074 yılından iki katına çıkması tahmin edilerek 20,7‘ye ulaşması bekleniyor.

Küresel doğurganlık oranlarına bakıldığında ise durum, aile planlanması, eğitim ve ekonomik faktörlerdeki değişimlerin etkisiyle kadın başına yaklaşık 2,3 çocuğa düştüğü gözlemlendi.

Küresel doğurganlık oranlarına detaylı baktığımızda, doğurganlık oranının en yüksek olduğu Ülker; Nijerya yüzde 6,6 oranla ilk sırada yer aldı. Nijerya’yı yüzde 6,0 ile Çad, yüzde 6,0 ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti takip etti. Somali yüzde 6,0, Orta Afrika Cumhuriyeti yüzde 5,7 oranla yer aldı.

Doğurganlık oranının en düşük olduğu ülkeler listesinde ise ilk sırada yüzde 0,8 oranla Çin, Hong Kong yer aldı. Çin’i yüzde 0,9 oranla Güney Kore,  yüzde 1,1 oranla Singapur, takip etti. Aruba Macao (Çin) Malta, San Marino, yüzde 1,2 Bosna Hersek, İtalya, Jamaika, Japonya, Porto Riko İspanya, Tayland, Ukrayna yüzde 1,3 olarak hesaplandı.

Fatma Altınok