Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ücretlerde rekor artış: Yıllık yüzde 44,7

Türkiye İstatistik Kurumu, 2025 yılı Ocak-Mart dönemine ait işgücü girdi endekslerini yayımladı. Veriler, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerini kapsayan istihdam, çalışılan saat ve brüt ücret-maaş başlıklarında önemli değişimlere işaret etti.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2025

Yıllık bazda incelendiğinde, 2025 yılı ilk çeyreğinde istihdam endeksi yüzde 1,4 oranında artış gösterdi. Bu artışa en büyük katkıyı yüzde 3,1 yükselişle ticaret-hizmet sektörü sağlarken, inşaat sektörü yüzde 2,7 oranında büyüdü. Sanayi sektöründe ise yüzde 2,0’lik gerileme dikkat çekti.

Çalışılan saat endeksi de yıllık bazda yüzde 2,4 artarak istihdamdaki artışı destekledi. Ticaret-hizmet sektörleri çalışılan saatlerde yüzde 4,2 gibi güçlü bir artış gösterirken, sanayi sektöründe yüzde 0,6’lık düşüş kaydedildi. İnşaat sektöründe ise yüzde 2,1’lik artış yaşandı.

Yılın ilk çeyreğinde dikkat çeken en önemli veri ise brüt ücret-maaş endeksinde görüldü. 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 44,7 oranında artış gösteren endeks, çalışan gelirlerinde önemli bir yükselişe işaret etti. Alt kırılımlarda sanayi sektöründe yüzde 38,5, inşaatta yüzde 43,3 ve ticaret-hizmet alanında yüzde 49,1 oranında artış kaydedildi.

Çeyreklik değişimlerde ise istihdam endeksi yüzde 0,2 oranında geriledi. Bu gerilemede sanayi sektöründeki yüzde 1,1 ve inşaat sektöründeki yüzde 0,8 düşüş etkili oldu. Ticaret-hizmet sektörü ise yüzde 0,4 artışla bu düşüşü kısmen dengeledi.

Çalışılan saat endeksi çeyreklik bazda yüzde 1,6 artış gösterirken, sanayi sektöründe yüzde 0,9, inşaatta yüzde 2,4 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 1,8 artış görüldü. Brüt ücret-maaş endeksi ise aynı dönemde yüzde 10,5 oranında yükseldi.

TÜİK’in verileri, ücretlerdeki hızlı artışa karşın sanayi sektöründeki gerilemenin işgücü piyasası açısından dikkatle takip edilmesi gerektiğini ortaya koydu. Ticaret ve hizmet sektörleri, hem istihdam hem ücret artışlarında ekonominin lokomotifi olarak öne çıktı.

Haber Merkezi