Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’nin yaz olimpiyat oyunlarında ilk ve enleri belirlendi

Bu yıl 33. Yaz Olimpiyat Oyunlarına Fransa’nın başkenti Paris’in ev sahipliği yapıyor. Oyunlara Türkiye’den 102 sporcu, 18 farklı branşta yarışacak.  

Bu yıl 33. Yaz

Türkiye’nin Yaz  Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilklerin ve enlerin listesi derledi. Türkiye’de yaz olimpiyat oyunlarında 84 farklı sporcuyla 104 madalya kazanıldığı kaydedildi.

İşte Yaz Olimpiyat Oyunlarında İlkler;

İlk madalyayı Ahmet Kireççi güreş alanında 1936  Berlin’de  bronz madalya alarak tarihe adını yazdırdı.  İlk altın madalyayı ise Yaşar Erkan güreş alanında 1936 Berlin’de aldı.  Böylelikle Türkiye’ye ilk altın madalya getirildi.

Kadınlarda ise 1992 Barcelona’da Judo alanında ilk bronz madalyanın sahibi Hülya Şenyurt  oldu.  Nurcan Taylan halter alanında 2004 Atina’da altın madalyanın sahibi olarak tarihe geçti. Nurcan Taylan Türkiye’ye kadınlarda ilk altın madalyayı getiren ilk isim oldu.

Yaz olimpiyat oyunlarından en fazla birincilik kürsüsüne çıkan sporcu  Naim Süleymanoğlu  olurken  bu ismi Halil Mutlu takip etti.  Naim Süleymanoğlu  1988 Seul, 1992 Barcelona 1996  Atlanta’da olmak üzere toplam üç altın madalyanın sahibi olarak tarihi geçti.  Halil Mutlu ise 1996 yılında Atlanta 200 Sidney, 2004 yılında ise Atina’da olmak üzere toplam üç altın madalyanın sahibi oldu.

Yaz olimpiyat oyunlarında Türkiye’nin en başarılı olduğu branş ise Güreş olurken  29 altın, 18 gümüş, 19 bronz madalya ile toplam 66 madalya kazandığı kaydedildi.

Fatma Altınok