Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’nin kültür-sanat anatomisi: Tiyatro zirvede

Marketing Türkiye ve İKSV adına Aksoy Araştırma tarafından yapılan kapsamlı araştırma, Türkiye’de kültür-sanata bakışı gözler önüne serdi. Katılımcıların büyük çoğunluğu kültür-sanatın önemine inansa da, ekonomik nedenlerle etkinliklere katılımın düştüğü görüldü. Tiyatro en çok anımsanan sanat dalı olurken, şirketlerin kültürel yatırımlarının hem algıyı hem de satışları olumlu etkilediği ortaya kondu.

Marketing Türkiye ve İKSV

Türkiye’nin kültürel nabzını ölçmek amacıyla Marketing Türkiye ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) iş birliğiyle Aksoy Araştırma tarafından yapılan çalışma, toplumun kültür-sanata yaklaşımına dair çarpıcı bulgular içeriyor. 1.067 kişiyle yapılan araştırma, kültür-sanata duyulan ihtiyacı ve katılımın önündeki engelleri derinlemesine ele alıyor.

Tiyatro, Türkiye’nin Akla Gelen İlk Sanat Dalı

Katılımcılara “Kültür-sanat dendiğinde aklınıza ne geliyor?” sorusu yöneltildiğinde, ilk sırada tiyatro (%38,9) yer aldı. Tiyatroyu sinema (%22,7), resim (%13,7), müzik (%10,4) ve konser (%9,5) izledi. “İş Sanat” diyenlerin oranı %0,5 ile tek marka olarak öne çıktı. Kültür-sanat etkinliklerini önemli bulanların oranı %82,8 olurken, sadece %4,5’lik kesim “önemsiz” olduğunu düşünüyor.

Katılım Düşük, Nedeni Ekonomik

Etkinliklere “yılda bir kez” bilet alarak katıldığını söyleyenlerin oranı %22,2; hiç katılmayanlar ise %16,9. Ücretsiz etkinliklere de ilgi düşük. Katılımcıların %28’i belediyelerin ücretsiz etkinliklerine hiç katılmadığını belirtti. Özellikle erkeklerin %34’ü ücretsiz etkinliklere katılmadığını ifade ederken, kadınlarda bu oran %22’ye düşüyor.

Katılımcıların %44,2’si son beş yılda kültürel etkinliklere daha az katıldığını ifade ediyor. Bu düşüşün %72,9’u ekonomik nedenlere, %17,6’sı ise zaman yetersizliğine bağlanıyor. Dijital içeriklerin etkinliklere ilgiyi azalttığını düşünenlerin oranı yalnızca %1,9.

Kültür-Sanat Şirket Algısını da Satışı da Etkiliyor

Araştırmaya göre, kültür-sanata destek veren şirketlerin ürün ve hizmetleri daha fazla tercih ediliyor. Katılımcıların %71,1’i, bu şirketleri tercih ettiğini söylerken, yalnızca %28,9’u etkilenmediğini belirtti.

Ayrıca halkın %84,1’i firmaların kültür-sanata olan desteğini artırması gerektiğini savunuyor. Bu oran 55-64 yaş arası katılımcılarda %95,3’e, 65 yaş üstünde ise %79,3’e çıkıyor.

Koç Holding Zirvede

Kültür-sanata en çok destek veren şirket olarak Koç Holding (%17,6) ilk sırada yer alırken, onu İş Bankası (%16,3) ve Sabancı Holding (%12,6) izliyor. Yapı Kredi (%10,5), Akbank (%6,2), Garanti BBVA (%3,2) gibi bankalar da ilk 10’da yer alıyor. Görsel sanatlar alanında İstanbul Modern desteğiyle Eczacıbaşı (%6,9) ve Doğuş Holding (%5,1) dikkat çekiyor.

Kültür-Sanat “Mutluluk” Dağıtıyor

Araştırmaya göre kültür-sanat etkinlikleri en çok “mutluluk” duygusunu tetikliyor.

  • Konser: %44,3 mutluluk, %10,4 huzur
  • Sinema: %35,1 mutluluk, %14 heyecan
  • Tiyatro: %33,1 mutluluk, %14,3 heyecan
  • Sergi: %25 mutluluk, %9,6 huzur

Ayrıca halkın en çok özlediği duygular sırasıyla mutluluk (%21,6), huzur (%20,1), sevgi (%7) ve güven (%6) olarak öne çıktı.

Haber Merkezi