Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’de süt ve süt ürünleri üretimi ne durumda

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak- Eylül dönemine ait süt ve süt ürünlerine dair üretim endeksini yayımladı. TÜİK tarafından yayımlanan veriler kapsamında, toplanan inek sütü miktarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3.1 oranında artış yaşandı.

TÜİK tarafından açıklanan veriler kapsamında ticari süt işletmelerince 786 bin 213 ton inek sütü toplandı. Açıklanan verilerinde; ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6; Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artış olduğu görüldü.

Türkiye’de 2023 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretiminde yüzde 7,7, ayran üretiminde yüzde 6,5, yoğurt üretiminde yüzde 4,0 ve içme sütü üretiminde yüzde 0,4 artış olduğu görülürken; tereyağı üretiminde yüzde 8,6 azalış olduğu görüldü. Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretiminde yüzde 9,2, ayran üretiminde yüzde 7,1 ve yoğurt üretiminde yüzde 3,5 artış olduğu görülürken; tereyağı üretiminde yüzde 11,4 ve içme sütü üretiminde yüzde 1,9 azalış oldu.

TÜİK’in açıklamış olduğu verilerde, bir önceki ay 823 bin 67 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Eylül ayında yüzde 4,5 azalarak 786 bin 213 ton oldu. Bir önceki ay 111 bin 497 ton olan içme sütü üretimi ise Eylül ayında yüzde 11,0 artış göstererek 123 bin 742 ton olarak kayda geçildi.

Haber: Ağustos Gerçe